Magyar kivándorlási hullám indul?

2012.10.12. 13:39
A GVI kutatói a Google-keresések trendjei alapján tanulmányt készítettek a külföldi munkavállalás várható alakulásáról. A módszer korábban már bevált, így valószínűnek tűnik, hogy erősödik a kivándorlás, de hogy ez átmeneti-e vagy tartós, azt még korai megjósolni.

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet kutatói feltételezték, hogy mivel a kiutazást tájékozódás előzi meg, a kivándorlási hajlandóság trendjei tükröződnek az internetes keresési kifejezések gyakoriságában. Ehhez a legnagyobb online kereső, a Google Trends nevű eszközét használták, ami konkrét kifejezések lekérdezésének gyakoriságát mutatja idősorosan és a felhasználó földrajzi helye szerint is. Ez a feltételezés korábbi elemzések esetében is beigazolódott.  A kutatók ezúttal 2007-et választották a kiindulópontnak.

Azt találták (pdf), hogy az elmúlt években megnőtt az érdeklődés a külföldi munka iránt. A csúcs 2012 januárja, de a forduló 2010 ősze, azóta számottevően erősödik a tendencia. Az érdeklődés Nógrádban, Tolnában és  Komárom-Esztergomban a legélénkebb.

A külföldi munkavállalás iránt érdeklődőket Ausztria, Németország és Anglia izgatta a legjobban. A keresések e tekintetben is idén januárban voltak a leggyakoribbak, de a három ország 2011 januárja óta került egyre inkább az érdeklődés középpontjába. Míg Anglia a munkavállalási keresések szempontjából régóta a érdekesebb ország, az utóbbi két évben a másik kettő is felzárkózott mellé.

Az ausztriai munkavégzés a nyugati megyékben, a németországi munka a Komárom-Esztergomban és Tolnában, az angliai munkavállalás a keleten Borsod-Abaúj-Zemplénben és Szabolcs-Szatmár-Beregben) élőket izgatta a leginkább.

E három ország mellett Franciaország, Olaszország, Svájc, Svédország és az USA munkakínálatára kerestek még kimutatható mértékben a magyar érdeklődők, közülük is elsősorban a budapestiek. Ausztriát kivéve a környező országok munkalehetőségei iránt nem volt statisztikailag kimutatható érdeklődés.

A GVI-szakértői utalnak rá, hogy az eredmények egybevágnak a Tárki idei kutatásával, mely szerint a migrációs potenciál 20 éves csúcson van. A rövidebb- vagy hosszabb külföldi munkavállalást tervezők arányának növekedése különösen 2010 óta különösen intenzívvé vált, és az utóbbi két évben a különböző elvándorlási terveket összegző halmozott migrációs arányszám is meredek növekedésnek indult. A Tárki elemzésének egyik fő megállapítása szerint 2012-ben már minden ötödik magyar felnőtt tervezi a külföldi letelepedést.

A GVI kutatói szerint a növekvő érdeklődés a kivándorlás erősödését jelzi. Hogy ez hosszabb távú, valódi exodus, vagy csak fellángolás, az egyelőre nem tudható.