Se kiköpni, se lenyelni nem tudják Bajnait

2012.10.12. 07:50
Mesterházy Attila sajnálná, ha csak egy alkalmas jelölt volna a miniszterelnökségre. Lendvai Ildikó szerint hiba is volna úgy értelmezni, hogy Bajnai Gordon pozícióra jelentkezett volna be. A párt építésén dolgozó frakciótag szerint viszont egyértelmű, hogy a volt miniszterelnök az ország vezetésére pályázik. Az MSZP mindent támogat, de csak azokkal működik együtt, akik tisztelik.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke „büszke” Bajnai Gordon volt miniszterelnökre, akivel „jó volt és jó lesz” a személyes kapcsolata. Hétfő óta lehetett sejteni, szerdán pedig bizonyossá vált, hogy Bajnai Gordon felszólal az Egymillióan a Sajtószabadságért (Milla) október 23-i demonstrációján. Egyben azt is bejelentették, hogy a Milla egyesületté alakul, mozgalmat indít. A csütörtök délután egykor, fél órás késéssel kezdődő sajtótájékoztatóján Mesterházy kerülte az egyértelmű válaszokat. „Minden olyan kezdeményezést támogatunk, ami az Orbán-kormány leváltására készül” – mondta az együttműködésről a Millával.

„Bajnai Gordon egyszerre tesz nagyon sokat és kevesebbet annál, mint amit sokan belegondolnak a gesztusba” – válaszolta kérdésünkre Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke. Szerinte Bajnai „nem kötelezte el magát egy szerep vagy egy szervezet mellett”, vagyis nem miniszterelnökjelöltnek jelentkezett be. „Azt jelzi, hogy, ha patetikus akarok lenni, felelős állampolgárként és hazafiként közéleti szereplőként is részt venne egy összefogás kimunkálásában.”

A program a fontos, nem a pozíció

Mesterházy Bajnai jelöltségéről csak annyit mondott, hogy nem a pozíciók elosztása a fontos, hanem a program. A miniszterelnök-jelölést szerinte sem kéne előrehozni, de nem zárta ki, hogy az MSZP 2014-ben külsős miniszterelnök-jelöltet támogasson.

„Nem az a lényeg, hogy valakinek van-e párttagkönyv a zsebében, a lényeg, hogy az elképzelései és a programja azonosak-e” – mondta. Szerinte Bajnai megjelenése csak annak a bizonyítéka, hogy „a demokratikus oldalon több jelölt is szóba jöhet”. Mesterházy is „sajnálná”, ha a baloldalon csak egy valaki volna alkalmas Orbán leváltására. Lendvai meg egyenesen annak bizonyítékát látja Bajnai felbukkanásában, hogy „a demokratikus oldalon több ember is szóba jöhet” miniszterelnök-jelöltként.

Egy, az elmúlt időszakban a frakciómunka rovására inkább a vidéki pártépítésen dolgozó képviselőtársa szerint viszont „még szép, hogy [Bajnai] miniszterelnök akar lenni. Nem azért tájékoztatja az országot önmaga fontosságáról és a haza sorsával kapcsolatos gondolatairól, mert egy a választók közül”. Lendvai viszont „hibának tartaná”, ha így értelmeznénk Bajnai lépését.

Arról, hogy az MSZP, mint kollektíva mit gondol Bajnairól és a Milláról, vagy az együttműködésről, egyik forrásunk sem kívánt nyilatkozni, Mesterházy pedig semmit nem árult el erről sajtótájékoztatóján. Harangozó Tamás például arra hivatkozott, hogy éppen Békéscsabára tart. Egy másik, befolyásos párttársának meg ugyan „álláspontja” van, azt telefonon nem kívánta megosztani velünk.

Az MSZP elindult balra

A vidéken pártot építő képviselő szerint „partneri szinten az a sokaság, ami a Millán összejön, megtisztelő. Szövetségesi szinten elgondolkodtató, egy párton belül viszont összeférhetetlen”. Leginkább azért, mert bár „ez talán a napi működésben nem látszik, de mi elindultunk balra”, vagyis a Milla szabadságjogi liberalizmusával szemben az MSZP szerinte a „létbiztonság megteremtésének igényével lép fel”. Ő az együttműködés feltételének „a kölcsönös tiszteletet és a mérhető teljesítményt” tartja.

Lendvai viszont abban bízik, hogy az MSZP komolyan gondolja nyilatkozatait, miszerint „programalapon kész összefogni a demokratikus erőkkel”. „Ez nem azt jelenti, hogy riszáljuk egy kicsit magunkat az LMP-vel. Nem két-három-négy párt szövetségét, hanem egy szélesebb, a civileket és más társadalmi szervezeteket összefogó együttműködését keressük” – mondta.

Amit neve elhallgatását kérő párttársa a kölcsönös tiszteletnek nevezett, azt Lendvai már konkrétabban is megfogalmazta. „Ami nem lenne jó, ha ez a valami kirekesztő vagy utopisztikus volna.” Kirekesztő alatt azt értette, ha „a szűziesek” fognának csak össze, utopisztikus alatt pedig azt, „ha azt hinnénk, hogy egy többpárti demokrácia pártok nélkül, az orbánviktori értelemben vett zemberekre épülhetne”.

Ha együttműködés még nincs is, kapcsolat már van az MSZP és a Milla között. Mesterházy elbeszélése szerint idén szeptember 11-én Juhász Péter, a Milla vezetője találkozót kezdeményezett vele, ahol szó volt az október 23-i demonstrációról. Bajnairól viszont nem, ahogy arról sem, hogy a szocialisták ne jelenjenek meg a demonstráción.