TGM nem akarja fölkenni Bajnait

2012.10.12. 07:39

"Kár itt a következő kormányról ábrándozni október 23-án, ez pluralista, demokratikus esemény lesz - ha nem tévedek -, nem a messiásjelölt fölkenése. Ebben ugyanis nem vennék részt" - ezt írta a hvg.hu tegnapi cikkéhez egy kommentben Tamás Gáspár Miklós, aki október 23-án szintén a felszólalók között lesz az Egymillióan a sajtószabadságért tüntetésén. "Tudtommal ez 56-os megemlékezés, és mindenekelőtt tiltakozó nagygyűlés, nem pedig Bajnai Gordon választásikampányának nyitóeseménye" - írta Tamás Gáspár Miklós.

A filozófus szerint valószínűleg sokakat érdekel majd, mit mond a politikai szerepre készülő Bajnai Gordon, de ő például szinte semmiben nem ért egyet vele és egyáltalán nem támogatja a politikáját. "Az alkotmányosság, a szabadságjogok, a jogállam tekintetében nyilván vannak átfedések minden demokrata nézetei között - ezért is leszünk egy színpadon, ha igaz - , de vannak egyéb tartalmi kérdések (megszorítások, bankreform, álláspontunk az IMF/EKB/EB trojka ultimátumaival kapcsolatban stb.), amelyekben erről szó sincs".

Tamás Gáspár Miklós szerint "Bajnai nagyon simán, elegánsan és barátságosan igazgatta a neokonzervatív politikai offenzívát - én is rokonszenves embernek tartom - , de ez nem változtat a lényegen: politikai elvei számomra elfogadhatatlanok (s nyilván megfordítva is így van)."

A Milla szerda este jelentette be, hogy Facebook-csoportból bejegyzett politikai mozgalommá válik. Bajnai Gordon várhatóan az október 23-i tüntetésen jelenti majd be visszatérését a politikába. Bajnai mellett többek között Tamás Gáspár Miklós és Ungváry Rudolf beszél majd a rendezvényen. A felszólalók listáján rajtuk kívül Kónya Péter, a Szolidaritás vezetője, Balavány György újságíró, Kelemen Attila, a Transindex kiadó-igazgatója, Lovas Nagy Anna, a Nők Lázadása csoport tagja és Siroki László emberi jogi aktivista, valamint Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke szerepel.