Titkosították a külügy dolgozóinak listáját

2012.10.12. 13:09

A Fővárosi Ítélőtábla elutasította az átlátszó.hu keresetét, amelyben az oknyomozó portál azt szerette volna megtudni, kik a Külügyminisztérium vezető munkatársai.

A hatályos törvények szerint a minisztériumoknak minden hónapban a Magyar Közlöny mellékletében közzé kell tenniük, kiket neveztek ki köztisztviselőnek vagy minisztériumi vezetőnek, illetve kiket mentettek fel állásukból. A többi intézménytől eltérően a Külügyminisztérium csak statisztikai összesítést közölt alkalmazottairól, de nem nevezte meg őket.

A portál közérdekű adatigényléses pert indított, amelyet első fokon meg is nyert. A minisztérium a per során folyamatosan nemzetbiztonsági és diplomáciai érvekre támaszkodva próbálta titkolni munkatársai kilétét. A külügy végül az első és másodfokú tárgyalás között 2041-ig titkosította alkalmazottai listáját.

A másodfokú bíróság az ügy érdemét tekintve nem nyilatkozott, a két tárgyalás közötti titkossá minősítés tényét elfogadta, és erre tekintettel elutasította a keresetet.

A portál szerint ha az államtitokká minősítés mindig kimenti az adatigénylés címzettjét, akkor minősítésre jogosult állami szervvel szemben a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog nem érvényesíthető. A titkosság feloldása iránt ugyanis kereset nem indítható.

Az átlátszó.hu a döntés ellen felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúria felé, ugyanis álláspontja szerint az Ítélőtábla nem fogadhatja el a nyilvánvalóan törvénysértő minősítést érvényes minősítésként.