Lázár János szerint se kell a lakcímnyilvántartás

2012.10.16. 15:02
Lázár János szerint a választási regisztráció bevezetésével párhuzamosan radikálisan csökkenteni kell az állami információbirtoklást, ezért a Miniszterelnökséget vezető államtitkár támogatja Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető javaslatát, amely szerint nincs szükség kötelező lakcímnyilvántartásra Magyarországon.

Lázár álláspontja szerint a választási regisztráció bevezetésével párhuzamosan az állam által birtokolt információ mennyiségét radikálisan csökkenteni kell. Úgy vélte: az információs önrendelkezési joghoz ilyen volumenű népesség-nyilvántartás, lakcímnyilvántartás nem tartozhat hozzá.

Közölte: ezért maximálisan támogatni tudja Rogán Antal indítványát, és a kormányon belül is azt az álláspontot képviseli, hogy az állami információbirtoklást jelentősen vissza kell metszeni, és több lehetőséget kell adni arra, hogy én magam eldöntsem, például a feliratkozással, hogy milyen információt adok át az államnak.

Rogán Antal az ATV vasárnapi műsorában beszélt arról, hogy szerinte nincs szükség kötelező lakcímnyilvántartásra Magyarországon, az államnak nem kell nyilvántartania senkinek a lakcímét, ez a helyi önkormányzatok feladata lehet. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette, hogy szeretne egy ilyen indítvánnyal élni a parlamentben.

Bőven elegendő, ha az állam arról tart nyilván adatokat, hogy az állampolgár befizette-e az adót, vagy sem – mondta a frakcióvezető. Rogán Antal úgy fogalmazott: a kötelező lakcímnyilvántartás egy szocialista csökevény, egy maradvány abból a korszakból, amikor az állam mindent nyilvántartott a polgárairól és mindent leszabályozott.

A Fidesz frakcióvezetője kifejtette, hogy a választói névjegyzék abban különbözik a kötelező nyilvántartástól, hogy az ember maga dönti el, bekerül-e egy ilyen adatbázisba vagy sem. A regisztrációhoz a lakhely szerinti jegyzőhöz kell fordulni, ahol a helyi önkormányzat le tudja ellenőrizni a lakcímadatok helyességét. Hozzátette, hogy ha valaki nem regisztrál, akkor értelemszerűen a választási jogával sem élhet.

Lázár János a sajtóbeszélgetésen arra is kitért, hogy szerinte még legalább két hét kell, amíg a választási eljárási törvény részletei eldőlnek. Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a választási regisztráció miatti belpolitikai vita mellett van egy technikai kérdés is, a határon túliak levélben való szavazása tekintetében. Ezzel kapcsolatban nagy feladványnak nevezte, hogy ezt hogyan lehet megoldani sok helyen ellenséges jogi környezetben.  • Hírek
  • Hírek