Juhász miatt elmarad a buszoztatás?

2012.10.17. 14:30
Bár az MSZP hivatalosan, pártként nem vesz részt a Milla október 23-i, budapesti tüntetésén, több forrásból is úgy tudjuk, hogy a vidéki pártszervezetek szervezett buszokkal utaztatták volna a fővárosba híveiket. Legalábbis ez volt a helyzet vasárnap. Aznap este Juhász Péter, a Milla elnöke komolyan beszólt a szocialisták nyolcéves kormányzására. Emiatt állítólag most lemondják a szervezett buszokat.

Juhász Péter, az egyesületté alakult Milla elnöke vasárnap komoly vitába keveredett Vadai Ágnessel és Szanyi Tiborral az ATV Szabad szemmel című műsorában. Juhász a vitában egyértelművé tette, hogy a Milla és az általuk megmozgatott tiltakozók nemcsak Orbán Viktor, hanem az őt megelőző, nyolcéves szocialista kormányzás idején történteket is visszautasítják.

Az MSZP és a Milla viszonya korántsem nevezhető kiegyensúlyozottnak, amin Bajnai Gordon szerepvállalása sem javított. Ennek ellenére a szocialisták még Bajnai múlt szerdai bejelentése után is úgy vélték, ha hivatalosan nem is, szimpatizánsként részt kívánnak venni a Milla október 23-i, budapesti demonstrációján. Tudomásunk szerint ezt annyira komolyan gondolták, hogy több megyében buszokat is szerveztek a résztvevők utaztatására. A vasárnapi vita azonban értesüléseink szerint olyan komoly indulatokat váltott ki, hogy több helyütt visszamondták a leszervezett buszokat.

Mennének, ha nem volna más dolguk

A párt hivatalos álláspontja változatlan. Török Zsolt szóvivő szerint mindig arra bíztatják tagjaikat, hogy vegyenek részt a demokratikus szervezetek kormányellenes demonstrációin. De hogy a szocialisták vezetői közül kik képviselik magukat, arra nem tudott válaszolni. „Még képlékeny, nagyon sok program van aznap” – mondta. Az viszont biztosnak tűnik, hogy a pártelnök, Mesterházy Attila egyéb elfoglaltsága miatt nem lesz ott, bár ez már a múlt héten se volt máshogy.

Az egyéb program amúgy létező kifogás, legalábbis Lendvai Ildikó, a párt volt elnöke szerint „az MSZP nem visz zászlókat, de továbbra is arra kéri tagjait és támogatóit, hogy szimpatizánsként vegyen részt a demonstráción, már ha nincs más elfoglaltsága”. Mindemellett úgy véli, hogy Juhász mondatai „érthető okokból nem váltottak ki nagy tetszést”, de a párt hivatalos álláspontja nem változott.

A Békemenetre is buszoztatnak

A nagyobbik kormánypárt több választókerületi irodája inkognitóban történt megkeresésünkre megerősítette, hogy a Fidesz buszos utaztatást szervez a vidéki nagyvárosokból az október 23-i  Békemenetre. A buszokra előzetes regisztráció után lehet felszállni, a jegyárak a távolságtól függően 2000 és 2800 forint között mozognak. Pécsről a Domus parkolójából indítják a buszokat, hogy mennyit, az az érdeklődők számától függ. Debrecenben a Tesco parkolójában gyülekeznek. Kecskeméten, az „ellenséges" beszivárgástól tartva csak helyi párttagok és támogatók szállhatnak fel a színház elől induló buszokra.

És ez „gyakorlatilag sem változott”, legalábbis Lendvai és a párt azon, „relatíve ismert” politikusai, akikkel személyesen is beszélt a vasárnapi vita óta, továbbra is részt kívánnak venni a Milla október 23-i demonstrációján. „Lebeszéltem volna őket, ha meggondolták volna magukat” – mondta. Lendvai arról se tud, hogy vidéken lemondták volna a szervezett buszokat.

Örömöt nem okozott

Gúr Nándor, a szocialisták Borsod megyei elnöke viszont hallott ilyesmiről, igaz, nem saját megyéjében. Borsodban nem tud olyanról, aki szervezetten utazna, de a vasárnapi vita óta meggondolta magát. Persze „minden ember viszonyulásáról” nem tud „álláspontot mondani”.

A Milla és az MSZP együttműködéséhez viszont volt hozzáfűzni valója. „Az MSZP nyitott minden együtt gondolkodásra, de ha a lehetséges társak tekintetében ilyen frusztrált magatartásformák érvényesülnek, akkor nehéz lesz az előrelépés” – mondta.

Az MSZP Tolna megyei elnöke, Harangozó Tamás „nem volna meglepve”, ha Juhász megnyilvánulása után a szocialista hívek elállnának a tüntetéstől. Megyéjükben amúgy nem szerveztek buszokat a Milla demonstrációjára, csak az előző napra, Kaposvárra. Ott a szocialisták hagyományos rendezvénye keretében Nagy Imre szülőházánál emlékeznek.

Zala megyében se tudnak buszos szervezésről. Fodor Csaba megyei elnök szerint a párt segítene az utazás megszervezésében, ha a demonstrációra készülők ezt kérnék, de egyelőre „nincs jelentős érdeklődés”. Ezért még nem is szerveztek, így lemondani se tudtak buszokat. „Hogy ez a vasárnapi vita hatása-e, azt nem tudom” – mondta. A hangulatot mindenesetre jól jelzi egyik kollégájának a kommentárja, aki szerint „az azért kiderült, hogy ez a Juhász Péter nem teljesen normális”.