Most már le is áll a Gyulai Húskombinát

2012.10.17. 17:46 Módosítva: 2012.10.17. 17:49

Leállhat a termelés a Gyulai Húskombinátban a jövő héten, a termelést a cég nem tudja finanszírozni, a számlavezető bankok zárolták a kifizetéseket - tájékoztatta munkásgyűlésen a dolgozókat a húskombinátban kialakult helyzetről Ruck János vezérigazgató.

"Elfogytak a húskombinát utolsó tartalékai, a számlavezető bankok 11 napja a húskombinát számlájára befolyt árbevétel lehívását nem engedélyezik a hiteltartozások miatt, és a pénzek részleges engedményezésében sem vezettek eredményre a tárgyalások " - nyilatkozta Ruck János vezérigazgató. Hozzátette: a társaság hiteltartozása mintegy hárommilliárd forint, ebből 1,2 milliárd forint a forgóeszköz hitel összege, a többi hosszúlejáratú, beruházási célú hitel.

Már szabadságra se tudnak menni

Petrusán Györgyné szakszervezeti elnök az MTI-nek azt mondta: teljes a bizonytalanság a dolgozók körében, lassan elfogynak a szabadságok, egyre többen kényszerülnek állásidőre. Hozzátette: a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. a szakszervezetnek néhány napja ígéretet tett arra, hogy a termelés a felszámolás alatt sem áll le, az emberek próbálnak ebben bízni.

A vezérigazgató elmondta: az üzemben a héten szerdán és csütörtökön folyik gyártás, két napra elegendő alapanyag vásárlásához volt pénzük, a hét többi napján a négyszáz dolgozóból 150-200 ember dolgozik, akik logisztikai feladatokat látnak el, a szeletelő üzemben, a csomagolóban és a raktárakban, a dolgozók ötven százaléka szabadságát tölti, vagy állásidőre küldte őket a cég.

Ruck János kifejtette: a dolgozók elbocsátását eddig nem kezdeményezte a húskombinát vezetése, hiszen minden jel arra mutatott, hogy a kiemelt stratégiai státuszból adódóan a felszámolásban sem áll le a gyártás, "ma már tudjuk, a kiemelt státusz esetében jogszabály a termelés fenntartásáról nem rendelkezik". A vezérigazgató szerint napokon belül dől el a húskombinát sorsa. Rámutatott arra, hogy a felszámolási eljárás 15 napon belül emelkedik jogerőre, az eljárás felgyorsítható, a felszámolás azonnal jogerőre emelkedik, ha a húskombinát lemond fellebbezési jogáról a Gyulai Törvényszéken, a javaslat holnap kerül az igazgatóság elé.

Felszámolás

A bíróság tegnap rendelte el még nem jogerős végzésben a cég felszámolását. A Gyulai Húskombinát ellen egy budapesti beszállító, az M Profood Zrt. nyújtott be keresetet szeptember végén felszámolási eljárás elindítására, mert a húsipari cég többszöri megkeresésre sem egyenlítette ki szállítói tartozását. Mivel a vállalatot nyáron stratégiailag kiemelt cégnek minősítették – 28 ilyen van az országban, ebből ez a negyedik, amely felszámolása elkezdődhet a nem jogerős döntés értelmében –, a cég október elején ideiglenes vagyonfelügyelőt kapott, ez a cég az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.

A stratégiailag kiemelt jelentőségű cégnél felszámolóként csak az állami felszámoló, azaz a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. járhat el. A húskombinát vezetője az ideiglenes vagyonfelügyelő kinevezését követően a cég vagyonával kapcsolatosan csak a vagyonfelügyelő jóváhagyásával tehet jognyilatkozatokat, köthet szerződéseket.

A Gyulai Húskombinát idén nyárra sodródott a megszűnés szélére, augusztusban a 400 dolgozó egy részének már nem tudtak munkát adni. A kormányban Lázár János kapta feladatául a megmentését, augusztusban kormányülésen is foglalkoztak a céggel. A vállalat állami támogatást kért, de a stratégiai vállalattá minősítésen kívül nem kapott. Bár még az is felmerült, hogy állami tulajdonba kerüljön, ez végül nem történt meg, Budai Gyulai agrárállamtitkár szeptember végén annyit mondott csak: tárgyalásokkal elérték, hogy a nagyobb kereskedelmi láncok hosszabb távú megrendelői szerződéseket kössenek a bajban lévő húsipari cégekkel.

Nem a gyulai az egyetlen válságba jutott húsos cég: a kapuvári húskombinát felszámolását szintén idén ősszel rendelték el. A kormány azt is stratégiai céggé minősítette, más eszközzel azonban nem tudta segíteni.