2014-ben kivonulunk Afganisztánból

2012.10.18. 21:13

Bár jövőre átmenetileg több magyar katona lesz Afganisztánban, a Honvédség 2014-ben kivonul az országból, jelentette be washingtoni látogatásán Martonyi János magyar külügyminiszter. A Balkánon azonban, bár kedvező fejlemények mutatkoznak a nyugat-balkáni térségben, a kockázatok miatt a jövőben is lesznek magyar katonák az EU és a NATO misszióiban.

Martonyi tájékoztatása szerint a Hillary Clinton külügyminiszterrel folytatott találkozón megállapították, hogy mindkét ország érdekelt a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésében.

Hillary Clinton nagyra értékelte azt a központi szerepet, amelyet Magyarország a budapesti kiberbiztonsági konferencia megrendezésével vállalt, mondta a magyar külügyminiszter. A következő, Dél-Koreában megrendezendő kiberbiztonsági konferencia előkészítésében is részt vállalunk.

A magyarországi folyamatokról Martonyi elmondta: Clinton láthatta, hogy a magyar kormány sok kérdést megoldott. A magyar diplomácia vezetője a még nyitott kérdésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a bírák nyugdíjazásának kérésében az Európai Bíróság novemberben hozza majd meg ítéletét, amelyet Magyarország tiszteletben fog tartani. Azok a kérdések, amelyek alapvetően felmerültek a külügyminiszter 2011 júniusi látogatáson, tehát az igazságszolgáltatás, a választási rendszer és a médiaszabadság, ezek túlnyomórészt megoldódtak vagy a megoldás felé haladnak, jelentette ki Martonyi.

A magyar külügyminiszter amerikai kollégájának a magyar médiát a világ egyik legváltozatosabb, legélénkebb médiájaként jellemezte. Javasolta, hogy az amerikai szakértők alaposan olvassák el a Velencei Bizottság minden jelentését, és látni fogják, hogy alapvetően technikai jellegű kérdések vannak benne. „Természetesen lehetne jobb megoldásokat is találni, ez valószínűleg a világ minden országának jogalkotására igaz, de azok a túlzó megállapítások, amelyek a magyar demokráciát, jogállamiságot és az emberi jogok érvényesülését érik, megalapozatlanok”.

A külügyminiszter elmondta, hogy Hillary Clinton az amerikai kormány csalódottságának adott hangot a korábban Magyarországon bebörtönzött Ramil Safarov katonatiszt Azerbajdzsánnak történt átadása ügyében. Martonyi János pedig ezzel kapcsolatban a magyar kormány csalódottságának adott hangot, amiért az azeri vezetés az előzetesen adott írásbeli garanciák ellenére nem folytatta az ítélet végrehajtását, hanem szabadon bocsátotta az örmény katonatársát megölt azeri tisztet.