Bajnai egyesületet alapított

2012.10.18. 22:00

Csütörtök délután, zárt ajtók mögött megalapították a Haza és Haladás Egyesületet, értesült a Népszabadság. Bajnai Gordonhoz közel álló forrásaink megerősítették a napilap értesülését. Mint mondták, az alapító okiratot hivatalosan holnap nyújtják be a fővárosi bíróságra, ezért nem tettek még hivatalos bejelentést. Korábban az ATV írt arról, hogy Bajnai saját egyesületet alapíthat.

Bajnai 2011-ben alapította meg a Haza és Haladás Alapítványt, amely szakpolitikai műhelyként tanulmányokkal kívánta befolyásolni a közhatalomra pályázó politikai szervezetek gondolkodását. Forrásaink szerint mostanra belátták, hogy ez kevés, és szükségük van egy olyan szervezeti formára, amely maga is érényt szerezhet az elgondolásoknak.

Ezért péntekre időzítve egyesületté alakultak. Bajnai Gordon amúgy a múlt héten szintén egyesületté alakult Milla október 23-i rendezvényén is felszólal, amit minden elemző a politikába való visszatéréseként értékelt.

Az egyesület alapítói között van a Népszabadság információi szerint az alapítvány munkájában is szerepet vállaló Felcsúti Péter volt bankszövetségi elnök és Szigetvári Viktor, aki két nyertes szocialista választási kampányban is közreműködött. De az alapítvány több más szakértője is alapító tagja lehet az egyesületnek. Például Oszkó Péter volt pénzügyminiszter és Balázs Péter volt külügyminiszter is.

Bajnai csapata amúgy csütörtökön tovább erősödött, vezető gazdaságpolitikai koordinátorként csatlakozott alapítványához Urbán László, aki 1998-ban, az első Orbán-kormány megalakulása előtt még Orbán pénzügyminiszter-jelöltje volt.