Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Elnapolták a zugírászattal vádolt képviselő perét

2012.10.18. 16:06

Megkezdődött, majd elnapolták a Veszprémi Városi Bíróságon a fideszes Horváth Zsolt országgyűlési képviselő perét. A veszprémi képviselőt a Központi Nyomozó Főügyészség zugírászattal gyanúsítja – közölte a Veszprémi Törvényszék szóvivője. Dülkné Pintér Zsuzsa tájékoztatása szerint a városi bíróság a pert február 5-re napolta el, a vádlott tagadja bűnösségét.

Horváth Zsoltot azért gyanúsítják egyrendbeli zugírászattal, mert egy bt. kültagjaként olyan tevékenységet végzett, amelyre csak ügyvéd vagy jogtanácsos lett volna jogosult. Az akkori közlemény arra emlékeztet, hogy a főügyészség Bősze Ferenc ügyvéd feljelentése nyomán 2010. augusztus 18-a óta folytat az ügyben nyomozást.

A gyanú lényege, hogy Horváth Zsolt a Trend és Turizmus Szolgáltató Betéti Társaság kültagjaként, a társaság képviseletében mint megbízott a 2005. szeptember 1. és 2005. december 31. közötti időszakra megbízási szerződést kötött a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulásával. Horváth Zsolt a szerződésben a társulás területfejlesztési feladatainak elvégzése során pályázatok készítését, illetve a közbeszerzési eljárásokon való részvétel eseteiben a jogi tanácsadási, szerződéskötés-előkészítési feladatok elvégzését vállalta.

A szerződést 2006-ban és 2007-ben is megújították egy-egy évi időtartamra. A szerződést Horváth Zsolt 2007. november 23-án kelt nyilatkozatával, 2007. október 31-i hatállyal felmondta. A szerződés alapján a társulás 2005. október 10. és november 15. között havi 70 000 forintot, majd 2007-től havi 90 000 forintot, összesen 1,95 millió forintot fizetett a bt.-nek.

A korábbi ügyészi tájékoztatás szerint a szerződésben felsorolt tevékenységek ügyvéd vagy jogtanácsos által végezhető tevékenységek körébe tartoznak, így arra a bt. nem volt jogosult. A közlemény akkor emlékeztetett arra is, hogy Horváth Zsolt 2002. szeptember 1. és 2005. augusztus 31. között szerepelt a Veszprém Megyei Ügyvédi Kamara ügyvédjelölti névjegyzékében, ezt követően azonban egyik területi ügyvédi kamara nyilvántartásában sem szerepelt, jogtanácsosként egyik megyei (fővárosi) bíróság által vezetett jogtanácsosi névjegyzékbe sem jegyezték be, jogi szakvizsgát nem tett.