Nem látogatják az új Makovecz-fürdőt

2012.10.18. 14:40 Módosítva: 2012.10.18. 14:41
Lemondott az alig több mint fél éve átadott makói élményfürdő vezetője. Kovacsics Imre azzal magyarázta távozását, hogy "a jelenlegi gazdasági helyzetben rentábilis lehessen a létesítmény, csodára lett volna szükség, és ehhez még az ő kétségtelenül meglévő szakmai tudása is kevés volt."

Kovacsics Imre helyett a jövőben Nagy Nándor vezeti a makói Hagymatikumot üzemeltető Makói Gyógyfürdő Kft.-t – jelentette be Buzás Péter (MSZP) polgármester csütörtökön a Maros-parti városban.

A politikus elmondta, a makói képviselőtestület szerdai rendkívüli ülésén döntött arról, hogy közös megegyezéssel szerződést bont Kovacsics Imrével. Az ország számos fürdőjének irányításában résztvevő szakember jelentős segítséget nyújtott a turisztikai beruházás áttervezése során és az intézmény beindításában. Később azonban bebizonyosodott hogy a frissen megnyílt fürdő rentábilisan nem üzemeltethető. Ezért a tulajdonos önkormányzat szeptember elején felkérte Kovacsics Imrét az üzleti terv átdolgozására, ám kiderült, hogy ez sem tartható – közölte a politikus.

Az 1500 fős befogadóképességű fürdő rentábilis üzemeltetéséhez a nyári időszakban napi 1100-1200, télen 800 látogató szükséges, a jelenlegi vendégszám azonban „markánsan ez alatt marad” - fogalmazott Buzás Péter.

Fürdővárossá tennék Makót

A polgármester hangsúlyozta, a vezetőváltás célja, hogy újragondolt marketingmunkával lényegesen több vendéget csábítsanak a Makovecz Imre tervezte fürdőbe, hogy Makó valódi fürdővárossá váljon. (A fürdőről az Index írt építészeti kritikát.)

Nagy Nándor kifejtette, elsődleges feladatának a vendégkör bővítését tekinti. A hármas határ közelségét kihasználva számítanak a román és a szerb vendégekre is. A helyi vállalkozásokkal összefogva pedig olyan csomagok kialakítására törekszenek, amelyek messzebbről is Makóra csábítják a látogatókat. A Maros-part, az ott kialakított kalandpark, az országosan is egyedülálló – most épülő - lombkoronasétány, és Makovecz Imre egyedi hangulatú épületei tartalmas kikapcsolódást kínálnak a vendégeknek - sorolta.

Nagyot álmodtak

A januárban átadott, Makovecz Imre tervezte Hagymatikum a tavaly szeptemberben elhunyt Kossuth-díjas művész egyik utolsó és legnagyobb munkája. Az előkészületi munkálatokkal együtt mintegy 4 milliárd forintos fürdőberuházáshoz a makói önkormányzat több mint másfél milliárd forintot nyert a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program pályázatán. A 12 ezer négyzetméter alapterületű, 800 négyzetméteres vízfelületű Hagymatikumban működik az ország egyik legnagyobb szaunarészlege is

Az Index információi szerint már az átadás előtt nyilvánvaló volt, hogy a beruházás túl nagy terhet ró a városra. A fürdőt ugyanis csak jelentős idegenforgalom mellett lehetett volna gazdaságosan működtetni, ugyanakkor Makón nem volt meg az idegenforgalom infrastruktúrális háttere, kevés volt például a szálláshely. A környéken ráadásul három fürdő is működik, Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Mórahalmon. A monumentális létesítmény helyett a város jobban tudott volna használni egy kisebbet.