118 milliót sikkasztott a pénztáros

2012.10.19. 11:50
A szekszárdi törvényszék nem jogerősen három év börtönre ítélte az Észak-Tolna Megyei Takarékszövetkezet volt pénztárosát, aki nyolc év alatt több mint százmillió forintot sikkasztott el a betétesek pénzéből.

A 46 éves nőt magánokirat-hamisítás miatt is bűnösnek mondták ki, három évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, és egymillió forint bűnügyi költség megtérítésére kötelezték.

A nő a takarékszövetkezet egyszemélyes, nagykónyi betétgyűjtő fiókjában dolgozott. 2002 és 2010 között összesen 118 millió forintot sikkasztott: a nála nyitott számlákról különböző összegeket meghamisított pénztárbizonylatokkal részben családtagjainak számlájára vezetett át, részben pedig a korábban átvezetett összegeket pótolta. A sikkasztás akkor derült ki, amikor egy ügyfél nem Nagykónyiban, hanem Tamásiban szeretett volna pénzéhez jutni.

A vádhatóság mellett a törvényszék is rámutatott arra, hogy a vádlott azért tudta a bűncselekményt elkövetni, mert a szúrópróbaszerű belső ellenőrzés nem volt kellően alapos; a törvényszék büntető tanácsa ezt enyhítő körülményként értékelte.

Kovács János, a tanács elnöke az ítélet indokolásában kitért arra is, hogy a takarékszövetkezet polgárjogi igényét a büntető peres eljárásban a törvényszék mellőzte, a kár értékét ugyanis nem lehetett pontosan megállapítani, a határozatot a 118 millió forintos elkövetési érték alapján hozták meg.

A pénztárosnő, aki beismerte a bűncselekményt, de a törvényszék előtt nem tett vallomást, 26 millió forintot térített vissza a takarékszövetkezetnek.

A vádlott az ítéletet tudomásul vette, az ügyész három nap gondolkodási időt kért.  • Hírek
  • Megtakarítás