Az LMP és a 4K! bemutatta közös programját

2012.10.19. 17:11

Az alkotmányos viszonyok visszaállítását fogalmazta meg az LMP és a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom közösen készített köztársasági minimumprogramja, amelyet pénteken sajtótájékoztatón mutattak be Budapesten.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője az új köztársaság alapfeltételeit sorolva legfontosabb pontként az alkotmányos viszonyok visszaállítását említette. Emellett a részvételi demokrácia intézményeinek megerősítését, a választások szabadságának és méltányosságának biztosítását, valamint a korrupció elleni fellépést nevezte meg.

További pontjaikat ismertetve elmondta, hogy a társadalomnak szembe kell néznie saját múltjával, vagyis meg kell teremteni az állampárti múlt és az ügynökakták nyilvánosságát. A frakcióvezető a sajtószabadságról beszélve azt mondta, hogy a kormány által létrehozott torz sajtóviszonyok között nem lehet megfelelő módon tájékoztatni az ország lakosságát.

A közigazgatás és az önkormányzatiság megerősítéséről beszélve azt mondta, egy olyan – közvetlen politikai befolyástól mentes – köztisztviselői karra van szükség, amelyik képes segíteni a jó kormányzást.

Istvánffy András, a 4K! elnöke szerint, a közös program azért is fontos, mert az „Orbán-rendszer bukása elkerülhetetlen ezután az ámokfutás után". Utána viszont nem lehet ott folytatni, ahol 2010-ben az ország abbahagyta, jelentette ki. Az új köztársaságnak lehetővé kell tennie, hogy érvényesüljenek a részvételi demokrácia különböző formái és meg kell akadályoznia, hogy a pártok megszállják a független intézményeket, mondta.

Schiffer András arról beszélt, hogy a bemutatott program nemcsak a két párt közös munkájának, hanem minden 2014 utáni fordulatnak is a kiindulópontja. Az LMP-s képviselő arról beszélt, hogy Magyarországon helyre kell állítani a népszuverenitást.

A magyar emberek szabadon akarnak politikai és gazdaságpolitikai irányokat választani. Az egykulcsos adó alaptörvénybe rögzítésével viszont megakadályozzák, hogy érvényesülhessen az állampolgárok akarata, mondta. Azt is hozzátette, hogy helyre kell állítani a jogbiztonságot és szociális jogállamot.

Csonka Balázs, a 4K! alelnöke arról beszélt, hogy erősíteni kell a népszavazás és a népi kezdeményezés intézményeit és a korábbi szintre kell leszállítani a népszavazás érvényességi küszöbét. Fontos feltételnek nevezte, hogy a választók az alaptörvényről is referendumot tarthassanak. Végül kijelentette, hogy átláthatóvá kell tenni a pártkasszákat.