Földet foglaltak a gazdák Kajászón

2012.10.19. 20:16

Négy, az állami földpályázaton elutasított Fejér megyei gazda saját kezelésébe vett Kajászón egy olyan földterületet, amelyet állításuk szerint szabálytalanul jogtalan kézba adott a Nemzeti Földalapkezelő, írja a Blikk.

Egy kápolnásnyéki nádarató nyert két, összesen 285 hektárnyi területű szántót. A lap forrásai korábban azt mondták, hogy a gazdálkodói tapasztalattal nem rendelkező vállalkozó vélhetően egy befolyásos állami vezetőnek köszönheti a földeket.

A területet felszántó és egy részét bevető gazdák azt mondták, hogy a helyi területek feletti önrendelkezési jogukkal éltek. Szerintük egyetlen helyi vállalkozó sem nyert a földpályázaton.

Ángyán Józsed fideszes képviselő, volt vidékfejlesztési államtitkár lemondása óta elkezdte összeírni az állami földpályázatok nyerteseit megyénként - részletes beszámolóért és videóért ide kattintson.

Szerinte az eddigi tapasztalatok alapján a meghirdetett földek nyolván százalékát 25 érdekeltség szerezte meg. Ángyán szerint a kormány azért védekezhet azzal, hogy helyben élő, családi gazdaságok nyerik a pályázatokat, mert a maradék 20 százalék valóban ilyenek között oszlik meg.

Fazekas Sándor agrárminiszter egy szombati interjúban kijelentette, valótlanságot állít az, aki azt mondja, hogy a földpályázatokon oligarchák, nagybirtokosok nyertek. „A programot folytatjuk, és szó sem lehet arról, hogy felbontsuk a kifogásolt szerződéseket" – jelentette ki.