Lázár: Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól

2012.10.21. 21:32

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az ATV vasárnapi esti, Szabad szemmel című műsorában elmondta, hogy a miniszterelnök pénteki, Brüsszelben folytatott tárgyalása alapján csak egy hajszálra vagyunk a 3 százalék alatti hiánycél teljesülésétől, tehát Brüsszel nagyjából elfogadta a kiigazítás céljait, eszközeit. Arra a kérdésre, hogy a brüsszeli jóváhagyáshoz lesz-e szükség további intézkedésekre, az államtitkár azt felelte, hogy „vagy más intézkedésekre lesz szükség és bizonyos intézkedésekre pedig nem”.

Fizessenek a bankok

Lázár elmondta, hogy nem az eszköz a fontos, hanem a cél. A kormány döntése egyértelmű, a terheket döntő mértékben a bankszektornak, a közüzemi szektornak, az energiaszektornak és adott esetben az online szerencsejátékok szektorának kell viselnie. Az államtitkárszerint az emberek nagyon nagy áldozatot hoztak Magyarország átalakításáért az elmúlt 20 évben, és ez az uniós csatlakozás óta sem változott. Lázár szerint a magyar társadalom nem terhelhető tovább, ezért kell Brüsszelnek a különadókat, az új közteherviselést elfogadnia.

Lázár megjegyezte, hogy a befektetők hozzák a pénzt az országba, és minden nap vásárolják a magyar állampapírokat. A pénzügyi szektor visszaesését Lázár is elismerte, de erről azt nyilatkozta, hogy az iparban vannak befektetések és megrendelések. A Bankszövetség Lázár szerint nem tartotta be azt a megállapodást, amelynek a felmondásáért most a kormányt teszik felelőssé; bár a szövetség vállalta, mégsem hitelezték 2012-ben a magyar kis- és középvállalkozói szektort. „Az elmúlt 22 évben a bankok annyi pénzt szivattyúztak ki Magyarországról, hogy most nyugodtan tehetnek vissza az államkasszába” – fogalmazott Lázár.

Az IMF-nek döntenie kell

Az államtitkár arról is beszélt, hogy nem a magyar kormány dönti el önmagában, hogy kell-e IMF-megállapodás Magyarországgal. Erről részben azok döntenek, akik az országot hitelezik, ugyanis az ő pénzük biztonságáról szól a megállapodás. Az IMF-megállapodás a külföldi befektetők bizalmát szolgálja; ha valaki magyar államkötvényt vásárol, akkor szeretné a pénzét biztonságban tudni. Lázár elmondta, hogy az elmúlt évben a francia állampapírból egyet sem vettek az amerikai befektetők, miközben a magyar állampapír után sorba állnak.

Az IMF-megállapodás időpontjáról az államtitkár nem beszélt; arra a kérdésre, hogy az még az idén megvalósul-e azt mondta, hogy szerinte az bölcs dolog lenne. Mint fogalmazott, nem tudja, hogy az IMF mit akar, de el kell döntenie, hogy meddig próbál az országgal játszani. Arra a kérdésre, hogy egyetért-e a békemenet szervezőinek azzal az értelmezésével, hogy Orbán Viktort meg kell védeni, hiszen az országot Brüsszelből zsarolják, Lázár úgy válaszolt, hogy a kormány komoly nyomás alatt volt az elmúlt egy esztendőben, hogy bizonyos üzleti köröknek kedvezzen, és a közteherviselést ne szervezze át.