Menekülőutak az ünnepre

2012.10.22. 22:42
A nemzeti lobogó katonai tiszteletadással kísért felvonásával kezdődik az október 23-i eseménysorozat a fővárosban. Az Országház előtt tartott állami eseményeket leszámítva családi programok, felvonulások, koszorúzások és tüntetések várják az érdeklődőket. A fél várost lezárják, három hidat is különböző időpontokban néhány órára, aki jót akar, nem megy kocsival a külső körúton belülre.

Kedden kora délelőtt a 9 órákor tartott zászlófelvonás után a legtöbb állami ünnepi program 10 órakor kezdődik. A Parlamentben és a Terror Házában nyílt napot tartanak, családi rendezvényt szerveznek a Magyar Állami Operaházban, és filmvetítés lesz a Műegyetemen.

A Fővárosi Önkormányzat 11 órakor emlékezik meg a forradalomról a Magyar Rádió épülete előtt a Bródy Sándor utcában. Itt beszédet mond Tarlós István főpolgármester, de aki végig akarja hallgatni, az garantáltan lemarad a Rákoskeresztúri Új köztemetőben tartott koszorúzásokról. A temetőben az LMP és az SZDSZ emlékezik meg 56 hőseiről délben a 301-es parcellánál, és az MSZP is hasonló rendezvényt tart.

Délután nagyjából 13 órakor kezdenek el gyülekezni a Széna téren a Békemenet résztvevői. A menet majd 14 órakor indul. A legújabb hírek szerint a Margit hídon keresztül, a Nyugati tér, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca érintésével fognak megérkezni a Kossuth térre 16 órára, hogy ott meghallgassák Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédét.

A Békemenettel azonos időben, délután fél kettőkor ünnepli 56 évfordulóját az Egyetem téren a Demokratikus Koalíció. A rendezvényen beszédet mond Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke.

Szintén fél kettőkor gyülekeznek majd a Magyar Szolidaritás Mozgalom tagjai és támogatói a Clark Ádám téren Budán. 14 órakor a Lánchídon át, a Rakpart mentén átvonulnak a Szabad Sajtó útjához és csatlakoznak Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) által rendezett tüntetéséhez.


Október 23: Ünnepségek, felvonulások, tüntetések nagyobb térképen való megjelenítése

A Milla demonstrációja 15 órakor kezdődik, "Fejezzük be a múltat!" a szervezet hívószava aznapra. A rendezvényen többek közt beszédet mond Bajnai Gordon volt miniszterelnök is, aki a hírek szerint akkor fogja bejelenteni visszatérését a nagypolitikába.

A Szabad Sajtó útjánál tartott tüntetéssel egy időben lesz a Jobbik Magyarországért Mozgalom ünnepi nagygyűlése is a Deák Ferenc téren. Itt Vona Gábor, a párt elnöke, Morvai Krisztina EP-képviselő és Murányi Levente, a Jobbik országos alelnöke fog felszólalni. A beszédek után fáklyás felvonulást tartanak a Deák Ferenc tértől a Magyar Rádióig.

A nap utolsó eseménye a Magyarok Világszövetségének 56-os megemlékezése 17 órakor a Kossuth Lajos utcában. A vezérszónok Rácz Sándor lesz az MVSZ tiszteletbeli elnöke, de elfogadta a szervezet meghívását Vona Gábor is, ezért elképzelhető, hogy a Jobbikosok egy része is képviselteti magát, mert a helyszín úgy is útba esik a rádió fele menet.

Lezárások mindenfelé

A Budapesti Közlekedési Központ nem véletlenül kéri, hogy aki nem rendezvényre megy, kerülje el inkább a belvárost. Rengeteg helyen lesz forgalomkorlátozás, és ezeket ráadásul nem is lehet mindig előre kiszámítani, mert azok a rendezvényeket biztosító parancsnokok döntéseitől függően változhatnak. Az autósoknak kerülő útvonalként a Rákóczi hidat és a Könyves Kálmán körút – Hungária körút – Róbert Károly körút útvonalat ajánlják.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatója szerint déltől este nyolcig lezárják a Bajcsy-Zsilinszky utat az Andrássy út ás a Deák tér között, valamint a Károly körutat, egy órától pedig az Erzsébet hidat is. Egy óra és fél három között a forgalmat szakaszosan és időszakosan lezárják többek közt a Lánchídon, a Pesti alsó rakparton, a Kálvin téren is. Egy óra és négy óra, valamint hat óra és hét óra között kell számítani a Margit híd lezárására. A lezárásokról szóló részletes rendőrségi információkat itt találja.

A 2-es villamos egész nap rövidített útvonalon jár, csak a Közvágóhíd és a Kossuth tér között. A nagykörúti villamospótlás október 23-án is érvényben marad. A Békemenet miatt kettő és három óra között a 4-6-os villamosok csak a Blaha Lujza tér és a Jászai Mari tér között járnak, három és négy óra között pedig, amikor a menet eleje eléri a Margit híd budai hídfőjét, a villamosok csak a Nyugati pályaudvarig mennek el a Blahától. A BKK azt tervezi, hogy amikor a menet vége elhagyja a Margit hidat, akkor a Széll Kálmán tér és a Margit híd budai hídfője között az egyik vágányon ingajáratban is közlekedtetnek villamosokat.

A BKK járatait érintő összes forgalmi változásról, elterelésről részletesen itt tájékozódhat.