Tele volt a Kossuth tér és a Szabad sajtó útja

2012.10.23. 08:34
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • cikkünk a témában:

  Így ünnepelheti az utcán 56-ot

  Jó reggelt kívánunk, öt focimeccs hosszúságú közvetítésünket elindítottuk. A fenti linken tájékozódhat a programokról, ha még nem döntötte volna el, hogy – a teljesség igénye nélkül – Bajnai Gordont hallgatná a Szabad sajtó úton vagy Orbán Viktort a Kossuth téren vagy legszívesebben elhúzna a Nagykörúton túlra.

 • ne aggódjanak, mert az csodálatos lesz. Budapesten 19 fok lesz, de nyugalom: a zavartalan napsütésben sokkal többnek érezni majd.

 • cikkünk a témában:

  Budapest akkor és most

  A hosszú hétvége cikkeivel, képeivel, videóival ringatjuk ünnepi hangulatba. Itt van mindjárt ez a nagykép.

  Fotógalériánkhoz kattintson!
  Fotógalériánkhoz kattintson!
  Fotó: Foretpan / Barakonyi Szabolcs / Index
 • cikkünk a témában:

  Amerikai foci és 56-os forradalom?

  Itt elolvashatják, hogy jön össze a kettő, látszólag össze nem illő fogalom. Elöljáróban annyit: az NFL-ben senki nem rúgott úgy, mint az 56-os magyarok.

 • cikkünk a témában:

  Sok pénzbe kerül a rádió ostroma

  Varga János egyedülálló filmanyagot gyűjtött össze 1956-ról. A fenti linken vele olvashatnak interjút, alább pedig megtekinthetik a 15 perces felvételt.

 • cikkünk a témában:

  Érdemes lesz Pestre buszozni 23-án

 • cikkünk a témában:

  Kezd kialakulni 1956 kánonja az oktatásban

  Ha nem is olyan mértékben, mint 1848-é, ahol egy ország fújja, hogy Landerer Lajos nyomdájában nyomtatták ki a 12 pontot és a Nemzeti dalt, ésatöbbi, ésatöbbi.

 • cikkünk a témában:

  Gyűjtenek, basznak, utaznak, de nem gondolkodnak

  Így született az első, hazugságmentesnek mondott (bár nem jó) regény az 56-os forradalomról, mégpedig 1982-ben, amikor semmi, de semmi nem utalt nemhogy a rendszerváltásra, de még a peresztrojkára sem.

 • A pára- és ködfoltok az ország legnagyobb részén feloszlanak, így derült, napos időre számíthatunk. A Dunántúl nyugati felén nagyobb területeken tartósan megmaradhat a köd. Eső nem lesz. Napközben 15–21 fok, késő este 6–13 fok várható. (met.hu)

 • cikkünk a témában:

  1956-ban a színészek is akcióztak

  A színészek, bár közülük sokan részt vettek a forradalomban, és erről sok-sok filmfelvétel is fennmaradt, a megtorlást mégis viszonylag keveseket érintett. Nemhogy a Kádár-, de a Rákosi-rendszer se szívesen látta őket rács mögött.

 • Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök részvételével elkezdődött az állami ünnepségsorozat a Parlament előtti Kossuth téren.

 • Áder János elvonult a díszőrség előtt, majd megadta az engedélyt a zászlófelvonásra. Az MTI szerint a ceremónián első alkalommal mutatkozott be a Magyar Honvédség Vitéz Szurmai Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományába tartozó honvéd díszzászlóalj a trikolor színekkel ékesített egyenruhájában.

 • A hagyományoknak megfelelően a Himnusz hangjaira vonták fel a zászlót. A díszmenet kivonult a helyszínről.

 • A parlamenti pártok vezetői többnyire nyílt színen, nagy tömeg előtt lépnek fel október 23-án. Az MSZP – mondjuk így, történelmi okokból – október 23-án nem igazán szokott kimozdulni, az mégis forradalmi újításnak tekinthető, hogy Mesterházy Attila pártelnök az utca helyett a XI. kerületi Flamenco Hotelben mond gyújtó hangulatú beszédet.

 • Pár perce kaptunk egy közleményt az MVSZ-ből kizártak sajtóirodájától, szöveghűen közöljük:

  Rácz Sándor 1956. október 23-án korházban volt vakbélműtéten és csak 1956. október 28-án jött ki onnan. Ezek lenne a magyar forradalmár, aki elbújik a korházba, majd magát kinevezi forradalmárnak? Hát nem. Ezt nem engedhetjük meg.

  Már látom is magam előtt, hol csoportosulnak az idegenek, az átverők, a szélhámosok, az ügynökök. A Magyarok Világszövetsége portáján. Patrubani és Rácz. A magyar nép ellenségei.

 • egyértelműen Martonyi János külügyminisztter, aki itthagyta az egész vircsaftot, és Madridba repült.

 • Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya a főváros teljes területére fokozott ellenőrzést rendelt el kedden. „Az ellenőrzés célja a jogsértő tevékenységek megelőzése, visszaszorítása, felderítése, az állampolgárok szubjektív biztonságérzetének javítása”. (police.hu)

 • Nem elég, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisváros focicsapata az NB II.-ben vitézkedik – a hétvégén Ceglédről hozták el a három pontot –, az 56-os ünnepséget se a szokásos szónoklatokkal tudják le. A legszebb szocialista hagyományokat követve ugyanis az ünnepre időzítve adják át a megújult belváros épületeit.

 • lassan elindulnak a vidéki városokból, a távolabbiakból már el is indultak. Tudósítónk jelentése szerint a Millenáris hátuljában lévő parkoló már kedd reggel le volt zárva rendőrségi kordonokkal, vélhetően a Békemenet buszainak.

 • 1956 krónikája nem lehet teljes a forradalom és a megtorlás idején készült képzőművészeti alkotások nélkül. (Délmagyarország)

 • A Békemenet tagjai délután 1-től gyülekeznek majd a Széna téren. A téren most is van mit nézni, hallgatni. Hamarosan kezdődik a II. kerület ünnepsége polgármesterrel és Varga Mihály tárca nélküli miniszterrel.

 • Ha a párt maroknyi, de lelkes szimpatizánsai nem tudják eldönteni, hol ünnepeljenek, akkor mi segítünk: sehol. Ahogy a Munkáspárt Elnöksége (hogy-hogy-nem Központi Bizottság?) fogalmaz: "A Munkáspárt nem vesz részt az október 23-án rendezendő tüntetéseken."

  A párt ugyanakkor valóságos harcra hív, amit viszont ezen a napon mindenkinek otthon, a négy fal között kell megvívnia. Ez érint "mindenkit, akinek kárt, szenvedést okoz a tőkés rendszer. Küzdjünk együtt a tőke ellen! Hozzunk létre népi-dolgozói szövetséget!"

 • Nehéz lenne felsorolni, hány busz, villamos, troli menetrendje változik ma. Szerencsére a Budapesti Közlekedési Központ jól összeszedte, még egy térképpel is segítik a kedves utasokat.

 • a gyújtó hangú forradalmi beszédeket, sürgősen utazzon el Galgagyörkre, ahol Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője beszél délután 2-kor. Aki nem tud odaérni, délután 4-kor Püspökhatvanban is meghallgathatja ugyanazt a beszédet.

 • A Dívány megnézte, milyen a felhozatal háborús hősök terén a magyar filmművészetben, és azonnal látszott, nagy mázlijuk van.

 • „Kezdődjön vita Nagy Imre bűneinek számbavételéről is, a történészek ne lapítsanak tovább” – írja a Füstirtók a Gyermekdohányzás Visszaszorításáért Alapítvány. Akit érdekelnek a részletek, kattintson ide>>>

 • A miskolci MSZP – szemben az országossal – az utcán ünnepli 56-ot. Tehetik, Nagy Attila színművész személyében ugyanis valódi 56-os hőst tudnak felmutatni, akinek a szobrát este 6-kor koszorúzzák meg.

  Nagy Attila a miskolci forradalmi eseményekben hasonló szerepet játszott, mint Petőfi a pesti március 15-én; több helyszínen is elszavalta a Himnuszt és a Nemzeti dalt, elnöke volt a megyei munkástanácsnak. Börtönbüntetésre ítélték, 1961-ben szabadult.

  Nagy Attila 1990-ben az MSZP országos listájáról került a parlamentbe, 1992. május 13-án bekövetkezett haláláig országgyűlési képviselőként dolgozott. Temetésén Horn Gyula pártelnök is megjelent. A helyére Péli Tamás Károly cigány festőművész került, aki országos listáról 1994-ben is a parlamentbe került, majd 1994 novemberében ő is meghalt.

 • Nyílt nap a Parlamentben, képkiállítás és olvasóliget a Kossuth téren, ugyanitt délután ötkor fellép a Ghymes együttes. Az Operaház és a Terror Háza Múzeum is kitárta kapuit. Részletes programok itt>>>

 • A TASZ az egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy a gyülekezési jog érvényesülése felett őrködjön – áll a szervezet október 23-i közleményében. Azt írják, hogy ma "sokan sokféle rendezvényen fognak élni a szabad gyülekezéshez fűződő jogukkal. Egyvalamit érdemes észben tartani: joggal vagy szabad!"