Tele volt a Kossuth tér és a Szabad sajtó útja

2012.10.23. 12:44
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kokárda, mint pártszimpátiát kifejező jelvény használata a 2002-es választások előtti kampányidőszakra vezethető vissza, amikor a Professzorok Batthyány Köre és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület meghirdette a nemzeti szalag mozgalmat. A 2002. március 1-jén alapított mozgalom célkitűzése az volt, hogy a „polgárosodás programjában” hívők a választások végéig tegyék ki a kokárdát lakásuk ablakába, autójukra, s nem utolsósorban a szívük fölé. A kezdeményezéshez Orbán Viktor is csatlakozott, ezzel a kokárda a Fidesz pártrendezvények félhivatalos szimbólumává vált. A miniszterelnök azonban a választások második fordulója előtt arra kérte szavazóit, ne tűzzék ki a kokárdát, mikor az urnához járulnak, mert ezzel esetleges diszkriminációnak teszik ki magukat. Az Országos Választási Bizottság nem találta aggályosnak a kokárda viselését a szavazóhelyiségekben.

  • 301-es parcella: Az LMP társaságában koszorúzott Rákay Philip is, a Magyar Televízió m1/m2 csatornájának intendánsa. Lehet, egyszerűen eltévedt, sok csoport van most a temetőben.

  • Éhezés nem volt, de kaja sem

    Öt visszaemlékezés öt felnőttől, mire emlékeznek, mit ettek gyerekkorukban 1956 októberében-novemberében. A Dívány cikke.

  • 301-es parcella, LMP: Azokhoz fordulunk, akik képesek félretenni az acsarkodást. Üzenjük, nem folytathatunk szabadságharcot Európa ellen. Üzenjük, hogy mindenkivel együtt kívánunk dolgozni, hogy olyan politikai kultúra legyen, amely ötvözi a szociális biztonságot a fenntarthatósággal – mondta Somfai Ágnes az LMP fővárosi frakcióvezető-helyettese.

    Somfai szerint a „pesti srácok” ma LMP-sek lennének. „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem” – zárta beszédét a politikus, majd az LMP elhelyezte koszorúit a 301-es parcellánál.

  • 301-es parcella, SZDSZ: Az LMP megemlékezése után az SZDSZ koszorúzása következett. Nagyjából 30-40 ember előtt beszédet mondott Mécs Imre ötvenhatos halálraítélt, egykori SZDSZ-es, majd MSZP-s országgyűlési képviselő.

    Mécs szerint hihetetlen, ami 56-ban történt. Olyan egységbe forrt a magyar nemzet, amire nem volt példa. Beszédében többször hangsúlyozta, hogy most is összefogásra lenne szükség, és 56 szellemére, amikor az emberek bíztak egymásban. Mécs hozzátette, hogy ez egy csoda, amit azóta is kergetünk.

  • Tarlós: Muszáj egyszerre lépni

    Az ellenzék is köteles volna segíteni, hogy elkerüljük az ország megaláztatását, mondta a főpolgármester a Rádió épülete előtt.

  • 301-es parcella, SZDSZ: Most lenne legnagyobb szükség arra, hogy az 56-os tulajdonságok előjöjjenek, ebből a rejtezkedő népből – mondta Mécs Imre. Az 56-os halálraítélt felidézte a rendszerváltást is. 89-ben előbukkant 56 szellemisége, akkor kezdte megtermékenyíteni a közgondolkozást.

    Most olyan helyzetbe került a magyar nemzet, hogy apátiába esett a nép, nem ébredt tudatára, hogy kezébe veheti a hatalmat. Összefogással, szolidaritással, lehet megoldani a dolgokat. Öntudatra kell hogy ébredjünk, erre hívta fel a többször is a figyelmet Mécs. Szerinte vissza kell térni 56 és 89 szellemiségéhez, megint szükség van rá.

  • A békemenet buszáról jelentjük: Kellemes alapzaj a buszon, legalább egy ember mindig épp nevet. A témák: időjárás, úti élmények, egészség. Egyetlen politikusnév sem hallatszott ki egyik beszélgetésből sem. Egyelőre semmi nyoma annak, hogy Fidesz-szimpatizánsok közt vagyok, lehetne ez a gombagyűjtők baráti körének a busza is akár. Sok a házaspár, mindenki elegáns, a férfiak ingben, még nyakkendőt is vettek néhányan.

  • A pillanatnyi időkép szerint Magyarország területének bő kétharmadán süt a nap, de főleg a Dunántúlon vannak ködös területek. A hőmérséklet 10 és 20 fok között alakul.

  • A Békemenet buszáról jelentjük: Fogadásokat kötöttem magamban, hogyha végre elkezdenek politrikáról beszélni a buszban, kiket fognak emlegetni, és milyen sorrendben. A tippem ez volt: 1. Orbán, 2. Gyurcsány, 3. Bajnai. A valóság: 1. Orbán, 2. Bajnai, 3. Mesterházy. Gyurcsány ennyire lecsúszott volna? Már a kutyát sem érdekli? A politikai téma egyébként csak pár percig tartott ki, a kis fellángolás után vissza is tértünk a gombagyűjtő fílinghez.

  • Egyetem tér, DK: A Ferenciek terén, közel az Egyetem térhez, ahol Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalícióval fog gyűlést tartani, nagyjából tíz rendőrségi kisbusz haladt át az ottani aluljárón az Erzsébet híd irányába. Nagy a rendőri készültség.

  • a baloldal jövője?

  • A békemenet buszáról jelentjük: Megálltunk tízperces vécészünetre egy pihenőhelyen, terjed, hogy ezután három-négy óráig nem lesz ám vécé.

  • Keletről tankkal, nyugatról bankkal

    Vidáman gyülekeznek a Széna téren a Békemenet résztvevői.

  • Békemenet: A Szent István körútról elszállították az összes parkoló autót, és a rendőrök is már elfoglalták a helyüket az úttorkolatoknál. Összességében teljes a készültség.

    Bár még bőven van idő, de a Széna térnél már gyülekezik a tömeg. A járdaszigetek és a buszállomás már szinte teljesen megtelt.

  • „A nemzeti jelképekkel való ilyenfajta bánásmód egyszer már megbosszulta magát, amikor a másik oldal a kokárdát használta fel saját politikai törekvéseire” – reagálta Mesterházy Kossuth-címeres felvetésére Heltai László, az LMP szóvivője. Mint mondta, ez még nem egyeztetett álláspont, hanem a saját véleménye.

  • Egyetem tér, DK: Jó érzékkel választotta meg a  Demokratikus Koalíció az október 23-ai megemlékezésének helyét. A jogi egyetem előtti szűk teret jól megtölti a kb. 1000 ember, de pontos tömegbecslésre nem vállalkozunk.

    Nagyrészt középosztálybeli és jól öltözött középkorú emberek jöttek el meghallgatni Gyurcsány Ferencet. A tömegben magyar zászlók és a DK szervezeteinek táblái láthatók, amik hirdetik, hogy Egerből, Győrből, Várpalotából és Veresegyházáról is vannak itt emberek.

  • Nagy érdeklődés kíséri az október 23-i állami rendezvényeket, közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A Parlamentbe délelőtt tíz óta több mint hatezren, a Terror Háza Múzeumba ezren, az Operaházba eddig ezerhatszázan jutottak be.

  • Egyetem tér, DK: Gyurcsány Ferenc hatásos bevonulással kezdte a rendezvényt. A Kecskeméti utca felől érkezett meg az Egyetem térre, oldalán Dobrev Klárával és Molnár Csabával. A volt miniszterelnököt hatalmas taps fogadta.


  • Egyetem tér, DK: Neves politikus még nem sikerült találni, de Bornai Tibor, a KFT énekese és billentyűse ott van a Demokratikus Koalíció rendezvényén.

  • A Békemenet buszáról jelentjük: Olyan a Békemenetre buszozni, mint a régi osztálykirándulások. A szendvicsem az első tíz percben megettem, a táskámban zörög a morzsás alufólia, hányingerem van a rázkódástól, és vécészünet után, indulás előtt azt kérdezgetik az embertől, hogy megvan-e a párja, aki mellett ült.

  • Egyetem tér, DK: Gyurcsány Ferenc és pártjának támogatói nem csak helységnévtáblákat vittek magukkal. Az Egyetem téren az egyik plakáton az áll: „Viktor, viktátor, a gőgös, pökhendi, dilettáns, népnyúzó miniszter urakkal és Lázárral együtt takarodj!”

    Egy másik tábla arra hívja fel a miniszterelnök figyelmét, hogy 4 millió éhező van az országban, és azt kérdik tőle, hogy nekik mit üzen.

  • Negyed órával a menet hivatalos indulása előtt elfoglalták helyüket az élen a szervezők, Bayer Zsolt, Fritz Tamás és Bencsik András. Ők maguk most nem tartanak transzparenst, csak egy kötéllel zárják el magukat az eléjük keveredőktől. Mögöttük "Orbán Viktor, szeretünk!" és "Köszöntünk, Viktor!" feliratú transzparensek láthatók.

  • Békemenet: Tovább gyülekeznek az emberek a Széna térnél. A Mammut bevásárlóközpontnak már a végéig ér a tömeg. A Margit körutat már teljesen „elfoglalták”.

  • Varga Mihály, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a budapesti Széna téren elmondta: „1956 üzenete ma az, hogy nincs értelmetlen áldozat, nincs hiábavaló élet, nincs vesztett ügy; a siker, a győzelem, a felemelkedés azonban csak összefogással, a magyarok korokon átívelő koalíciójával érhető el”. A Fidesz alelnöke hozzátette: „hol van már a Szovjetunió, hol van a tízmilliók haláláért, tönkretett életéért, elrabolt jövőjéért felelős kommunista rendszer”. (kormany.hu)

  • Egyetem tér, DK: Vitányi Iván a DK örökös tiszteletbeli elnöke beszél, aki háromszor küzdött a demokráciáért: volt a Gestapo börtönében, 1956-ban Nagy Imre mellett állt és 1990-ben a rendszerváltásért harcolt. Az idős politikus heves, gyújtóhangú beszédet tart. Lehet, hogy nem volt minden jó az elmúlt 22 évben, de legalább demokrácia volt, ami most veszélyben van. Fontos az összefogás, ha együtt visszük a csomagot, nem ejtjük a másik lábára.

  • Milla: a színpadon a Kistehén zenekar játszik, egyelőre minimális közönség előtt.

  • Mégsem változik a koreográfia az eddigi két Békemenethez képest, vagyis a főszervezők saját transzparenssel készültek. Ezúttal is egy széles, nemzetiszín szalagra írták fel az üzenetet, miszerint „Nem maradunk adósok, egy a haza”. A menetet amúgy nem ők, hanem egy, a hangosítást szállító, korabeli Csepel teherautó vezeti fel.

  • Egyetem tér, DK: Mihályfalvi László a Kaposvári Táncsics gimnázium örökös igazgatója beszél, aki szerint a mai köznevelési törvény nem a félelem nélküli szabadságra épül, hanem alattvalókat nevel. A kormány és rendszerváltó összefogáshoz meg kell nyerni a mai középiskolásokat és fiatalokat, mondja a volt igazgató, de vajon így hogy tartja be a politikasemlegességet saját iskolájában?

  • Egyetem tér, DK: Rossz a mikrofon, ha a szónok megnyomja a hangsúlyt, a hangszórókból hatalmas robbanás hallatszik. Így legalább senki nem alszik el.