Tele volt a Kossuth tér és a Szabad sajtó útja

2012.10.23. 14:04
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Budapest határában járnak a Békementre érkezők, egész úton kitartott a jókedv.

  • Hétfőn a Lungo Drom is csatlakozott a Békemenet szervezőihez, ezzel Csizmadia László, a Békemenet szóvivője szerint „létrejött az élő nemzeti konzultáció”, ahol már „fél szavak nélkül is” megértik egymást, mert „egy a lelkük”. A menetben amúgy feltűnően sok a nyugdíjas.

  • A Rózsadombról érkeztünk erre a ritkaságszámba menően Budáról induló tüntetésre, és útközben kiderült, hogy a II. kerületből nem az újgazdag rogánisták, hanem a szegényebb középkorúak a miniszterelnök igazi szerelmesei, a Békemenet résztvevői.

  • Békemenet: „Adósrabszolgák legyünk, vagy szabadok, ez a kérdés, válasszatok!” - adta ki a jelszót Fritz Tamás, a menet egyik szervezője.

  • Egyetem tér, DK: Balázsovits Lajos, színész, a Játékszín igazgatója kampányol Gyurcsány Ferencnek a teljesen megtelt Egyetem téren. A Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióval újra lesz demokrácia és szabad magyar köztársaság.

  • Békemenet: Máris megvolt az első bajnaizás. A bajnaizás kontextusa az volt, hogy szemben a Milla tüntetésével itt tényleg nem fognak elhangzani politikai szövegek. Ezután rögtön el is hangzott egy nem politikai szöveg arról, hogy itt nem mutatnak be miniszterelnök-jelöltet, mert már van kétharmados miniszterelnökük.

  • Békemenet: Újabb és újabb nempolitikai beszédek hangoznak el, amiről a szervezők azt állították, hogy egyáltalán nem lesznek beszédek. Bencsik András a nempolitizálás jegyében kijelentette, hogy senkinek nem engedik felülírni a kétharmadot. Bayer Zsolt Ady Disznófejű nagyurát idézte meg, de Szily tudósító szerint egyáltalán nem metaforikusan beszélt a nagyúrról. A lényeg az volt, hogy akárhányszor is próbálkozzon a disznófejű nagyúr – ha értik, hogy kire gondolt –, Bayerék újra és újra eljönnek majd békemenetet tartani.

  • Megöl a disznófejű Nagyúr,
    Éreztem, megöl, ha hagyom,
    Vigyorgott rám és ült meredten:
    Az aranyon ült, az aranyon,
    Éreztem, megöl, ha hagyom.

    Sertés testét, az undokot, én
    Simogattam. Ő remegett.
    „Nézd meg, ki vagyok” (súgtam neki)
    S meglékeltem a fejemet,
    Agyamba nézett s nevetett.

    (Vad vágyak vad kalandorának
    Tart talán?) S térdre hulltam ott.
    A zúgó Élet partján voltunk,
    Ketten voltunk, alkonyodott:
    „Add az aranyod, aranyod.”

    „Engem egy pillanat megölhet,
    Nekem már várni nem szabad,
    Engem szólítnak útra, kéjre
    Titokzatos hívó szavak,
    Nekem már várni nem szabad.”

    „A te szivedet serte védi,
    Az én belsőm fekély, galád.
    Az én szivem mégis az áldott:
    Az Élet marta fel, a Vágy.
    Arany kell. Mennem kell tovább.”

    „Az én jachtomra vár a tenger,
    Ezer sátor vár énreám,
    Idegen nap, idegen balzsam,
    Idegen mámor, új leány,
    Mind énreám vár, énreám.”

    „Az egész élet bennem zihál,
    Minden, mi új, felém üget,
    Szent zűrzavar az én sok álmom,
    Neked minden álmod süket,
    Hasítsd ki hát aranyszügyed.”

    Már ránk szakadt a bús, vak este.
    Én nyöszörögtem. A habok
    Az üzenetet egyre hozták:
    Várunk. Van-e már aranyod?
    Zúgtak a habok, a habok.

    És összecsaptunk. Rengett a part,
    Husába vájtam kezemet,
    Téptem, cibáltam. Mindhiába.
    Aranya csörgött. Nevetett.
    Nem mehetek, nem mehetek.

    Ezer este múlt ezer estre,
    A vérem hull, hull, egyre hull,
    Messziről hívnak, szólongatnak
    És mi csak csatázunk vadul:
    Én s a disznófejű Nagyúr.

    Forrás: ELTE

  • Békemenet: Ha a Békemenet lényege a számháború, akkor azt már az indulás pillanatában elvesztették. A tervekhez és a fogadkozásokhoz képest feltűnően kevesen jöttek el. A magyar-török focimeccsel összehasonlítva nem lehetnek többen, mint a futballtömeg fele. Bár mi sem vagyunk profi tömegbecslők, egyelőre a tízezer a maximumnak tűnik. A menet a Mechwart-ligetnél tart, teljes némaságban vonulnak, kósza bekiabálás is alig akad.

  • Békebusz: Már gyalog tartunk a Széna tér felé, egyébként elhamarkodott volt az elején azt hinni, hogy névtelenség lesz, mert a buszon csak körbement egy papír, amire kérték, hogy írjuk fel a nevünket, telefonszámunkat. Elvileg ez fog segíteni megtalálni egymást a végén, ha elkeverednénk. Mostanáig kellett várni az első gyurcsányos beszólásra.

  • Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár Dél-Amerika magyarságával ünnepelt. Tíznapos útja során felkereste Chilét, Uruguayt, Argentínát, majd Paraguay és Brazília következik. Ezt csinálja utána valaki!

  • Egyetem tér, DK: Haraszty István szobrász egy hatalmas képzeletbeli vászonról beszél, ami barna trutymóval van beborítva. Mindenki vegyen egy ecsetet és próbálja átszínezni. A trutymó át fog ütni, de ha kitartóan festi mindenki, szép lesz a kép.

    Most Gyurcsány Ferenc kezd beszélni. Ha megvan a kétharmad, mindegy, hogy milyen viták vannak. A haza most egy dolgot kíván, összefogást. Nem sértődős tinédzserekre, hanem bátor államférfiakra van szükség.

  • Deák tér, Jobbik: Üdvözlök mindenkit a Deák térről, ahol fél óra múlva kezdődik a Jobbik tüntetése. A szimpatizánsok egyelőre szétszóródva készülődnek, a gárdisták az Akváriumnál sorakoznak. A színpad előtt kb. 300-an hallgatják a nemzeti rockot.

  • Veszprémből már nem megy busz

    Sokan menetrendszerinti járattal kénytelenek eljönni a Békemenetre.

  • Békemenet: Tudósítóink egybehangzó értékelése szerint az eddigi Békemenetekhez képest "elég kevesen vannak". Még úgy is, hogy a Margit körúton egy-kétezren csatlakoztak a menethez. A lezárt Margit-hídon közben fieszta van kialakulóban, a menetre várók közé turisták keveredtek. A budai és a pesti hídfőnél százak várják, hogy csatlakozhassanak, őket szervezett vonósbandák szórakoztatják.

  • Békemenet: Nem akarom megsérteni Orbán Viktor szerelmeseit, de egy MTK-meccsen is pezsgőbb a hangulat. Sőt, itt még a disznófejű nagyúrnak se járt a „tyú-tyú-tyú, szivattyú” kórus.

  • Békebusz: A Mechwart-ligetnél járok, mostanra teljesen elsodort a tömeg a buszos útitársaimtól, egész nagy csoport ember énekli a Kossuth Lajos azt üzentét a közelemben.

  • Egyetem tér, DK: Orbán leváltása csak egy eszköz. Utána helyre kell állítani az alkotmányosságot, gazdasági fordulatra van szükség, amit nem lehet vállalkozásellenes módon végrehajtani. Hitel kell, kiszámítható gazdaságpolitika. Önfinanszírozónak a felcsúti fociakadémiának kell lennie, nem a felsőoktatási szakoknak és a kultúrának.

  • Nyakó István szocialista parlamenti képviselő sms-ben tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy ő és a Közmunkás Szakszervezet főtitkára, Kordás László is együtt vonul a Szolidaritással.

  • Szükség lesz egy hatalmas Békemenetre

    Bencsik András a Széna téren már a választásokról beszélt.

  • Egyetem tér, DK: Gyurcsány szerint a mi barátaink elsősorban Berlinben, Párizsban és New Yorkban vannak, nem Azerbajdzsánban, de persze utóbbi is fontos. Az ellenzéki együttműködés vezetője Bajnai Gordon lehetne. Mi támogatjuk.

  • A Margit-hídon is sokan csatlakoztak a menethez. A magyarokon kívül lengyelek is vannak, és tudósítónk előtt vonulnak Klagenfurt am Wörthersee orbánistái is.

  • Egyetem tér, DK: Gyurcsány megszakította az okfejtést Bajnairól, és a színpadról hívott orvost egy emberhez, és vizet szerzett neki.

  • Milla: A Szabad sajtó útján kezd gyűlni a tömeg. A Szolidaritás tagjai közül többen transzparensekkel és síppal jelentek meg. Itt van Botka László, Szeged polgármestere is, aki egy csoporttal érkezett a Milla rendezvényére. A szolidaritásos zászlók mellett magyar zászlókat is látni.

  • Egyetem tér, DK: Gyurcsány Bajnainak azt üzente, hogy legyen tele önbizalommal, de számítson a kicsire és nagyra is, az önzésnek és a gőgnek nincs helye az ellenzéki összefogásban.

  • Több százan vannak már a Bajcsy-Zsilinszky úton, és felvételről nézik Pongrátz Gergely és Novák Előd beszédeit. A tömegben litván és lengyel zászló is van. Most érkeztek meg a Szkíta Motorosok. Egy lány "Nem szavazok többé a Fideszre" feliratú táblát tart.

  • Békemenet: A tömeget elhallgatva nem lennék az európaiak helyében. Ha egy szóval kéne jellemeznem őket: szemetek.

  • Békebusz: Szinte minden körúti házon van legalább egy ablak, ahonnan fehér kendővel vagy nemzetiszínű pántlikával integetnek a menetnek. A tömeg válaszul néha tapsol.

  • Milla: Elméletileg két perce tart az Egymillióan a Sajtószabadságért, illetve immár a bejegyzett Milla Egyesület demonstrációja a Szabad sajtó útján. Pillanatnyilag egy számomra ismeretlen férfi énekel hamisan arról, hogy nem akar idióta maradni.

  • „Az emberek egyre kevesebbet beszélnek, egyre többet suttognak, lehajtják fejüket, csattan a félelem bilincse” – mondta Ujhelyi István, a parlament szocialista alelnöke Szegeden. Gyimesi László, a Fidesz szegedi szervezetének elnöke erre úgy reagált, Ujhelyi nyílt köztéren, mikrofonba beszélt, így hazugság és otrombaság azt állítani, hogy nincs sajtószabadság és azt, hogy nem lehet senkinek önálló véleménye. (delmagyar.hu)