Eszter, Eliza
EUR 383,06 Ft
USD 356,86 Ft
14 °C
24 °C

Tele volt a Kossuth tér és a Szabad sajtó útja

2012.10.23. 17:06
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kossuth tér: A 2008-as bankcsőddel kezdődött válság bebizonyította, hogy hitelzsinóron függött a világ. Nem igazságon, hanem a bankok machinációin alapult a világ. Ez most változóban van. Már nincs visszaút, Európa eladósodott, a nagy változás megrostálja a világ nemzeteit, most dől el ki lesz szegény és ki jómódú nemzet, ki gályázik reménytelenül az adósságtengeren, és ki az aki partot ér. Európa még nem döntötte hova álljon.

 • Milla: Az összefogáshoz Bajnai szerint új, közös nevezőket kell találni. "Újra meg kell állapodnunk a legalapvetőbb dolgokban. Nem mindenben, de végre valamiben" - mondta. Először is abban, hogy Magyarország jogállam. Másodikként abban, hogy mi a nemzet. "Magyar itt mindenki, aki testben vagy lélekben velünk van. És persze azok is, akik a Kossuth téren hallgatnak most beszédeket" - mondta. Meg kell állapodni a társadalmi szolidaritásban és a haladásban is. "Elsősorban is abban, hogy a haza és haladás nem egymást kioltó fogalmak."

 • Kossuth tér: Az EU józan ész helyett ideológiákra támaszkodik, ahelyett hogy megértené, nemzetek nélkül nincsen szíve, kereszténység nélkül nincsen lelke. A Békemenet ezért az európai Magyarországért áll ki. Brüsszelben sokan a megroggyant pénzkapitalizmusba akarnak életet lehelni, a spekulánsopknak kedvezni, azt akarják, hogy az emberek viseljék a válság terheit, de ezt nem fogadhatjuk el. Nem mondhatják meg mások, hogy mit tehetünk, és mit nem a saját hazánkban. Kifinomult módszerrel sem kormányozhatnak idegenek bennünket.

 • Kossuth tér: A vállalt kötelezettségeket elfogadjuk, de azt nem, hogy az egész országot még ma is büntessék Brüsszelből a szocialisták hibái miatt. Tiszteljük az EU intézményeit, de azok sem bánhatnak tiszteletlenül a magyarokkal.

 • Milla: Bajnai új politikai középről szóló mondataira valaki a tömegben azt mondta, „én baloldali pártra akarok szavazni”.

 • Kossuth tér: Nincs okunk kételkedni a saját erőnkben, ahogy nagyszüleink felépítették a lerombolt országot, mi is fel tudjuk építeni. Majd sorolta az eredményeket: 2010-ben a csőd széléről rántottuk vissza a hazát, új alkotmány lett, 90 évvel Trianon után százezrek kapták vissza állampolgárságukat. Faragtunk az adósságunkból, a pénzvilág ellenében többszázezer családot kiszedtünk a devizahitel-csapdából, csökken a családok adóterhe, segély helyett munkát kapott 200 ezer ember.

 • Milla: Bajnai szerint az ország újraegyesítéséhez nincs szükség új, a többiekkel versengő pártra. "Nem új pártot alapítunk tehát, hanem összefogást, ahová szövetségbe hívunk mindenkit, akikkel a céljaink összekötnek. Akikkel a korszakváltás elvében, erkölcsében, programjában közös nevezőre tudunk jutni" - mondta. "A Milla, a Szolidaritás és a Haza és Haladás egy ilyen, befogadó és nyitott mozgalom elindításáról döntött" - mondta az Együtt 2014-ről, aminek a megalakultát az imént jelentette be Juhász Péter.

 • Kossuth tér: Az elmenő fiatalokat visszavárjuk. A csüggedőknek elmesélte, hogy az 56-os forradalmat a kisemmizett munkások vitték végig, hitből, szabadságvágyból és hazaszeretetből visszaadták a nemzet méltóságát. Fele akkora hittel már hegyeket tudnunk megmozgatni.

 • Békemenet: „De nem fogadjuk el, hogy az EU bármely intézménye tiszteletlenül bánjon a magyarokkal” – mondta Orbán Viktor. „Mégis aláírtok mindent nekik” – kiabálta be egy Jobbik zászlós a Kossuth tér széléről.

 • Békemenet: Orbán utolsó szavaira futásban indult meg a tömeg a metró felé.

 • A MIÉP-esek tudják, hogy a Jobbik egy zsidópárt

  A Békemeneten beszélgettünk Csurka híveivel.

 • Milla: Bajnai a reménykedő baloldaliak mellett a csalódott jobboldaliakra is számít, ahogy "a politikailag elárvult szabadelvűekre" és a zöldekre is. "Ebben a szövetségben szükség lesz demokratikus pártokra és politikusokra is" - ismerte el. De a politikusoknak helyre kell állítaniuk a politika becsületét, a választóknak meg újra bízniuk kell a politikusokban. "Várjuk azokat a honfitársainkat, akik a maguk pártkötődését nem akarják megtagadni. Nem is kell megtagadniuk" - mondta.

 • "Annyira élünk csak, amennyire Magyarország él" - üzente beszéde végén Orbán Viktor minden magyarnak, "azoknak is, akik néhány száz méterre vannak most tőlünk", vagyis a párhuzamosan zajló ellenzéki tüntetőknek is. A vége a szokásos volt: "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!".

 • Milla: Bajnai végül gesztust tett a rendezvénytől hivatalosan távol maradó MSZP és a Millával szemben kifejezetten ellenséges Demokratikus Koalíció felé is. "A megújuláshoz a méltányosság is hozzátartozik, az érdem szerinti számvetés" - mondta. "Mert igenis van lényegi különbség a mostani két év és az azt megelőző nyolc között. Aki ezt nem ismeri el, az nem igazságos" - mondta. Igaz, hozzátette azt is, hogy a 2010 előtti éveknek is "sok tanulsága, hibája és bánve volt", és aki ezt nem ismeri el, "az nincs kész a korszakváltásra".

 • Kossuth tér: Vége az ünnepségnek. A Szózat zenekarral szólt, a Székely himnuszt a tömeg a capella énekli.

 • Milla: Magyarországnak két ellensége van, "a reményvesztettség és a csodavárás", fordult rá záró gondolataira. "A rossz győzelméhez az is elég, ha a jók nem tesznek semmit. Tennünk kell tehát mindannyiunknak [...] volt miniszterelnöknek, kapusnak és csatárnak egyaránt" - mondta egy focistahasonlattal Orbán Viktort is a szövegébe emelve. A feladat pedig annyi, hogy össze kell gyűjteni mindenkit, aki változást akar. És bár "ez a rezsim a megfélemlítésre épít, veszélyben az állás, a megbízás, a szerződés", a válozást akaróknak nem kell félniük. "Nézzetek körül, nem vagytok egyedül. Ez adjon erőt mindannyiunknak! Akkor is, ha sárral dobálnak, akkor is, ha bizottságok elé citálnak" - mondta. A másik Magyarország létezik, és "ha a politika rossz döntésekkel tönkreteszi a hazánkat, akkor nem nekünk kell elmennünk, hanem a rossz politikának" - mondta, majd ő is "együtt győzni fogunk" kiáltással zárta felszólalását.

  A Milla rendezvényét a Himnusz zárja.

 • Milla: Bajnai a középen találkozó választói mozgalomról szóló mondatairól egyre többször Medgyessy Péter 2004-es, a pártok közös EP-választási listájáról szóló javaslata jut az eszembe.

 • Milla: A Bajnai-beszéd végén a tömegből "Veled vagyunk Gordon!" és "Hajrá Bajnai!" felkiáltások hallatszottak. Talán először a történelemben, jegyezte meg tudósítónk.

 • Milla: Az MSZP-s Ujhelyi István szerint Bajnai igazságos volt. „Az derült ki a mai beszédekből, hogy az MSZP szimpatizánsainak van helye ezen a színpadon" – mondta az Indexnek.

 • MVSZ: Ezt a díjat ezennel elkobzom Lezsák Sándortól, és odaadom Gonda Lászlónak. Az ő beszéde nyomokban sem tartalmaz 56-os elemeket, úgy látszik, az MVSZ-nek 2006 az 1956-ja. 300-an hallgatják a díjazottat.

 • MVSZ: Ezt a könyvet tartja fel Gonda László, és mutogat a Milla tüntetése felé. Nem úgy néz ki, mintha lenne itt még bármi érdekes.

 • a Kossuth téren és a Szabad sajtó útján is. A városban már csak a Magyarok Világszövetsége székházánál van egy kisebb gyűlés, ahol Rácz Sándor 56-os forradalmár és Gonda László beszél a 2006-os Kossuth téri tüntetés szervezői nevében.

 • Százmilliárdszámra lopnák a pénzt a liberálfasiszták

  Gonda László a Magyarok Világszövetségének gyűlésén szónokolt.

 • Halál rátok, zsidók!

  A Jégbüfénél gyülekező ellentüntetők támadtak az Index újságírójára.

 • Inkább Orbán Viktor ellen

  Egy fideszes ellen egy ellenzékinek kell indulnia, vélik a Milla tüntetésén résztvevők.

 • A Jobbik ifjúsági tagozata szervezte fáklyás felvonuláson valaki a tömegben egy izraeli zászlót vettek elő, amikor a menet a Károly körúton a Dohány utcai zsinagóga közelébe ért. A zászlót felgyújtották, majd eltaposták.

 • A Jobbik fáklyás menetében több százan vonulnak a Magyar Rádióhoz. "Cigánybűnözés", "ÁVH", "Bajnai egy fasz" – skandálják.

 • Mocskos zsidók és Vesszen Trianon

  A Jobbik fáklyás menetében több százan vonulnak a Magyar Rádióhoz.