Egyszerre beszélt Orbán és Bajnai

2012.10.23. 18:59 Módosítva: 2012.10.23. 21:18
A Békemenet ismét nagy tömegeket mozgatott meg, miközben nem sokkal távolabb zászlót bontott az Együtt 2014 nevű szövetség. Orbán Viktor emlékeztetett a 2006-os rendőri brutalitásra, Bajnai szerint a jelenlegi kormánynak mennie kell.

Ismét nagy tömegeket mozgattak meg az október 23.-i politikai rendezvények. A két legnagyobb várakozást megelőző beszéd, Orbán Viktor jelenlegi és Bajnai Gordon volt miniszterelnöké szinte egy időben kezdődött.

Orbán Viktor a Kossuth téren szólalt fel, ahová a Széna térről induló Békemenet is becsatlakozott. A miniszterelnök párhuzamot vont a kommunizmus bukása, és a 2008-ban kezdődő gazdasági válság között. A régi világ már nem folytatódhat, nincs visszaút.

Orbán szerint október 23-a minden évben emlékeztet minket arra, hogy az 1956-os forradalmat leverők törekvései nem tűntek el a magyar közéletből. Példaként a 2006-os rendőri túlkapásokat hozta fel.

A Belügyminisztérium délután 4-kor még 150 ezerre tette a Békemenet résztvevőinek számát, fél órával később már 400 ezres tömegről írtak.

A Szabad sajtó úton és a Kossuth Lajos utcában összegyűlt tömeget a Belügyminisztérium becslése mindössze 20 ezresre mondta, de ennél szemmel láthatóan többen voltak. A Milla rendezvényén bejelentették: a Milla, a Kónya Péter vezette Szolidaritás és a Bajnai Gordon-féle Haza és Haladás létrehozza az Együtt 2014 szövetséget, amelyhez csatlakozókat várnak.

Az ellenzéki nagygyűlés legjobban várt szónoka, Bajnai Gordon kijelentette: "Ennek a kormányzásnak mennie kell", ehhez pedig meg kell szervezni az új politikai közepet. A volt miniszterelnök szerint választói összefogásra van szükség, 2014 már nem a bal- és a jobboldal hagyományos küzdelme lesz, hanem a normális országot akarók és a megosztásból hatalmat építők összecsapása.

Egy másik volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc is felszólalt október 23-án. Orbán rendszerének szétzúzásához szerinte kétharmados többséget kell szerezni, emiatt pedig támogatni kell Bajnai Gordon kormányfőségét.

Az MSZP a Flamenco Hotelben ünnepelt, ahol Mesterházy Attila egy meglepő kezdeményezéssel állt elő: a Kossuth-címert választaná az összefogás jelképének, amit mindaddig hordanának az Orbán Viktort leváltani akarók, amíg meg nem alakul a negyedik köztársaság.

Nagy ribillió lesz, ha 2014 után nem csak a magyaroké lesz a termőföld, mondta Vona Gábor a Jobbik Deák Ferenc téri nagygyűlésén. A pártelnök szerint a 89-eseknek takarodniuk kell, hogy átadja a helyét a 2006-osoknak, akik föl akarnak nőni magyarrá.