Párt helyett mozgalmat indítottak Bajnaiék

2012.10.23. 18:53
Nincs szükség új pártokra, jelentette ki a politikába október 23-án hivatalosan is visszatért Bajnai Gordon a Milla demonstrációján. Orbán leváltásához szükség van „a demokratikus ellenzékre”, és téved az, aki szerint az elmúlt két év bűnei összevethetők a megelőző nyolc év bűneivel, mondta első nagy szereplésén Bajnai.

Nem jelentette be új párt alapítását, sem miniszterelnöki ambícióit két hete várt politikai visszatérésén Bajnai Gordon. Ehelyett Együtt 2014 néven közös mozgalmat alapított a két hete egyesületté alakult Millával és a Szolidaritással. A cél a választók összefogása, hogy a 2014-es választásokon ne csak kormányt, hanem korszakot váltsanak, és hogy olyan alkotmánya legyen az országnak, ami „közös ügye lehet minden hazafinak”.

„2014 sorsforduló lesz” – indokolta a Milla demonstrációján a politikába visszatérő Bajnai Gordon a döntését. Kezdésként arról beszélt, hogy a döntés nehéz volt, és amikor annak idején azt mondta, ő nem politikus, komolyan hitt is ebben. Beszélt arról is, hogy március 15-én magánemberként már részt vett a Milla tüntetésén, de most már úgy érzi, politikusként kell kiállnia.

Bajnai október 19-én, a négynapos hétvégét megelőző pénteken alapította meg Haza és Haladás Egyesületét. Most azt is elmondta, miért. Hogy ösztönözze, szervezze és programmal támogassa a változást akarók összefogását. Mert szerinte sokan „már 2010-ben sem pártokra szavaztak, hanem a változásra”. „Ők bíztak és megcsalattak, mert Magyarországnak olyan kormánya lett, amelyért bocsánatot kell kérdnünk a világtól. De leginkább egymástól és gyermekeinktől” – mondta.

Ezután hosszasan sorolta: Orbánék hűbéruraik között osztják fel az országot, nem teremtettek munkahelyeket, elzárták a szegényektől az oktatást, és így tovább. „Ennek a kormánynak mennie kell”, sőt, önmagában a kormány leváltása nem elég. „Rezsimváltás kell!”.

Ahhoz, hogy 2014 valóban sorsforduló legyen, korszakváltás is kell. Olyan korszak kell, „amelynek alkotmánya közös ügye lehet minden hazafinak”. A „kétharmadossá tett törvényekkel és cinikus alkotmánymódosításokkal" életben tartott kormány leváltásához pedig már választói összefogás kell. „2014 nem a bal- és jobboldal szokásos küzdelme lesz” – mondta, hanem a normális országot akarók és a megosztásból hatalmat építők összecsapása. Ehhez meg kell alapítani a kommunistáktól és a szélsőjobboldaltól egyaránt elhatárolódó új politikai közepet.

Ehhez négy dologban kell megállapodni: a jogállamiságban, abban, hogy mi a nemzet, a társadalmi szolidaritásban és a haladás szükségében. „Elsősorban is abban, hogy a haza és haladás nem egymást kioltó fogalmak.”

Nem új párt, mozgalom

Bajnai szerint az ország újraegyesítéséhez nincs szükség új, a többiekkel versengő pártra. „Nem új pártot alapítunk tehát, hanem összefogást, ahová szövetségbe hívunk mindenkit, akikkel a céljaink összekötnek. Akikkel a korszakváltás elvében, erkölcsében, programjában közös nevezőre tudunk jutni” – mondta. „A Milla, a Szolidaritás és a Haza és Haladás egy ilyen, befogadó és nyitott mozgalom elindításáról döntött” – mondta az Együtt 2014-ről, aminek a megalakulását az előtte szónokló Juhász Péter, a Milla vezetője jelentett be. Bajnai a reménykedő baloldaliak mellett a csalódott jobboldaliakra is számít, ahogy „a politikailag elárvult szabadelvűekre” és a zöldekre is. „Ebben a szövetségben szükség lesz demokratikus pártokra és politikusokra is” – ismerte el. De a politikusoknak helyre kell állítaniuk a politika becsületét, a választóknak meg újra bízniuk kell a politikusokban. „Várjuk azokat a honfitársainkat, akik a maguk pártkötődését nem akarják megtagadni. Nem is kell megtagadniuk” – mondta.

Bajnai végül gesztust tett a rendezvénytől hivatalosan távol maradó MSZP és a Millával szemben kifejezetten ellenséges Demokratikus Koalíció felé is. „A megújuláshoz a méltányosság is hozzátartozik, az érdem szerinti számvetés” – mondta. „Mert igenis van lényegi különbség a mostani két év és az azt megelőző nyolc között. Aki ezt nem ismeri el, az nem igazságos” – mondta. Igaz, hozzátette azt is, hogy a 2010 előtti éveknek is „sok tanulsága, hibája és bűne volt”, és aki ezt nem ismeri el, „az nincs kész a korszakváltásra”.

Magyarországnak két ellensége van, „a reményvesztettség és a csodavárás”, fordult rá záró gondolataira. „A rossz győzelméhez az is elég, ha a jók nem tesznek semmit. Tennünk kell tehát mindannyiunknak [...] volt miniszterelnöknek, kapusnak és csatárnak egyaránt” – mondta egy focistahasonlattal Orbán Viktort is a szövegébe emelve. Beszédét „együtt győzni fogunk” kiáltással zárta.

Bajnai Gordon beszédének hivatalos leiratát itt olvashatja.