A budapesti népességfogyás a második a világon

2012.10.24. 08:09

A New York-i Business Insider üzleti portál sorrendbe állította a világ leggyorsabban zsugorodó nagyvárosait. Miközben ugyanis világszerte gyorsulnak az urbanizációs folyamatok, sok olyan város akad, amelynek csökken a népessége.

A 28-ös listán 18 város tartozik a volt Szovjetunióhoz. Meglepetésre felkerült ugyanakkor Róma (27) és Milánó (26) is, valamint Prága (21), Torino (17) és Szöul (14).

A tíz leggyorsabban fogyatkozó város közül hét fekszik a volt Szovjetunió területén. Ide tartozik viszont a dél-koreai Busan (8) és a libériai főváros, Monrovia (7) is, valamint Budapest (2).

A magyar főváros népessége az 1990-es 2,05 millióról 2010-re 1,7 millióra csökkent. A cikk szerint ugyanakkor ezen a szinten nagyjából megáll a város népessége, mert a becslések 2025-re 1,71 millió lakossal kalkulálnak. A nagyvárosok közül ennél az egész világon csak az egymilliós ukrajnai Dnyepropetrovszk lakossága csökken gyorsabb ütemben: ott a 35 évre vetített ráta 16,87 százalékos.

Budapest teljes, becsült népességzsugorodása 1990-2025 között 14,86 százalék. A térségben a következő, gyorsan fogyó város Bukarest (19), de ez az arány ugyanerre az időszakra ott csak 3,77 százalékos.

Az adatokkal kapcsolatban Kocsis János Balázs városszociológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a mérés 1990-es kezdődátumának nem sok köze van Budapest valós népesedési folyamataihoz, a lakosságszám ugyanis pár évvel korábban volt a maximumon. Emellett a város közigazgatási határa sem tekinthető tudományos igényű vizsgálódás alapjának, az ugyanis egy 1950-es – bár szakmai alapokon álló, mégis – politikai döntés eredménye: célszerűbb a várost az agglomerációval együtt, metropoliszként értelmezni. Ebben a megközelítésben a főváros népessége stabilnak tekinthető.

Kocsis szerint az 1,7 milliós szinten állandósult  budapesti népességszám nem statikus, hanem dinamikus: a válság hatására csökkent az agglomerációba irányuló kiköltözés intenzitása, ezzel párhuzamosan viszont 2003 óta megnőtt a város vonzereje, elsősorban az agglomeráción kívül. Így egyszerre folytatódik a kiköltözés és a beáramlás, és a két folyamat nagyjából kiegyenlíti egymást.  • Tippek
  • Hitelkártya