Indul a Ferenciek terének átalakítása

2012.10.24. 14:06
November elején kezdődik a Belváros Erzsébet hídi bevezető szakaszának átalakítása. A másfél évesre tervezett átépítés után megváltozik a Ferenciek terén és környékén a forgalmi rend, növekszik a gyalogosforgalom számára fenntartott terület, és eltűnik a Kossuth Lajos utca alatti Y-aluljáró. Az V. kerület összesen 3 milliárd forintot költ erre és még két másik környéket érintő rehabilitációs projektre.

Néhány héten belül építkezési munkálatok kezdődnek a Ferenciek tere környékén. A 2014. március 15-ig tartó átalakítás valószínűleg okoz majd némi fennakadást az Erzsébet híd-Kossuth Lajos utca forgalmában is, hiszen közben végleg lezárják, és részben be is temetik a kétszer három sávos útszakaszt keresztező autós aluljárót.

Az Új Főutca projekt jelentősen megváltoztatja a környék gépjármű forgalmát.

A híd pesti hídfője és Kossuth Lajos utca között felszíni lámpás kereszteződéseket hoznak létre. Az átalakítás után nemcsak lehajtási lehetőség lesz a Március 15. tér felé, hanem ellenkező irányú forgalom is becsatlakozhat az útszakaszra, a kereszteződésben Buda és az Astoria felé is lehet majd kanyarodni.

Kattintson a képre 3D látványtervekkel dúsított panorámáért!
Kattintson a képre 3D látványtervekkel dúsított panorámáért!

Jelentősen megváltozik a Ferenciek tere is. Középre kerülnek a buszmegállók. Az átalakítás után a híd és a Ferenciek tere között a belső sávokba kerül a buszközlekedés, de tervek vannak arra, hogy középre helyezzék a buszsávot a szűk Kossuth Lajos utcában is.

Felszíni kereszteződést alakítanak ki a Károlyi Mihály utca és a Petőfi Sándor utca összekötő szakaszán, ahol a Kálvin tér felől érkező 15-ös busz keresztezi majd a fő közlekedési utat.

Az Y-alakú aluljáró három kivezetőjét feltöltik, a Kossuth utca alatti részt pedig összenyitják a metrót továbbra is kiszolgáló gyalogos aluljáróval.

Rogán Antal, az V. kerület polgármestere szerdai tájékoztatóján azt mondta, a munkákra megvan a szükséges forrás, és már a napokban megkötik a kivitelezési szerződést is. Úgy tudjuk, hogy a hivatalos eredményhirdetés lezajlott már.

Rogán szerint az átalakítás után sem változik majd a híd és Kossuth Lajos utca áteresztőképessége, az autók továbbra is kétszer két sávon mehetnek majd, de szerinte elképzelhető, hogy az átalakítások változtatnak majd az autósok közlekedési szokásain, hiszen jelentős területeket adnak majd át a gyalogosforgalomnak.

A polgármester elmondta, hogy a következő másfél évben a kerület további két térségében is jelentős munkálatok indulnak. A Kossuth tér átépítéséhez kacsolódva a kerület északi részén a Duna-partra viszik ki a gyalogos- és turistaforgalmat, felújítják, és kerítéssel veszik körbe az Olimpiai parkot, új burkolatot kap többek között a Falk Miksa utca. Kicserélik a burkolatot a Váci utcában és a Duna-korzón is.

Rogán szerint a beruházások összértéke nettó 3 milliárd forintot tesz majd ki, a Kossuth tér állami pénzből zajló rehabilitációját is beleszámítva azonban az összköltség 5-10 milliárd forint közöttire becsülhető.