Megírták követeléseiket Orbánnak a tanárok

2012.10.24. 13:22

Ma küldték el a közoktatásban érintett szakszervezetek azt a levelet Orbán Viktornak, amelyben a sztrájkbizottság megalakításáról értesítik, és kérik, hogy jelöljön ki tárgyalópartnert számukra. A sztrájktörvény szerint a levélre öt napon belül köteles válaszolni a kormányfő. Ki kell jelölnie a kormány képviselőjét a tárgyalásokhoz, akivel hétszer kell egyeztetniük a szakszervezeteknek. Ezen időszak alatt egyszer lehet figyelmeztető sztrájkot tartani. Ha a tárgyalások nem eredményesek, akkor lehet sztrájkot szervezni.

A sztrájkbizottság megalakítását pénteken jelentette be a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és az Oktatási Vezetők Szakszervezete. A sztrájkbizottság megalapításának két oka volt: januártól akarják állami fenntartásba venni az iskolákat, amit a szakszervezetek átgondolatlannak tartanak. Szerintük ez veszélyeztetni fogja az iskolák működését. A másik ok, hogy a kormányoldal az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén elutasította követelésüket a közszféra egészére vonatkozó 20 százalékos januári illetményemelésre.

A szakszervezetek az Orbán Viktornak írt levélben ismertetik követeléseiket. Felszólítják a kormányt, hogy függessze fel a nemzeti köznevelési törvény és a szakképzési törvény 2013 januárjától hatályba lépő pontjainak bevezetését, és az ehhez szükséges törvénymódosításokat haladéktalanul nyújtsa be az országgyűlésnek. Követelik, hogy a kormány a szakszervezetekkel együtt tekintse át újra a köznevelési törvényt, és módosítsa a tanuláshoz való jogot és a tanítás szabadságát korlátozó rendelkezéseket, illetve azokat, amelyek az iskolák fenntartásából és az oktatással kapcsolatos döntésekből kizárják a helyi önkormányzatokat.

A szakszervezetek a foglalkoztatás szabályainak felülvizsgálatát is el szeretnék érni, hogy a pedagógus életpályamodell bevezetésével ne emelkedjenek a munkaterhek, és az ne okozzon létszámleépítést. A szakszervezetek továbbra is kitartanak amellett, hogy januártól az egész közszférában legalább 20 százalékos illetményemelés legyen.

A szakszerevezet október 17-én Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral tárgyaltak, de az teljesen eredménytelen volt. Akkor az ellen tiltakoztak, hogy a Matolcsy György által bejelentett hiánycsökkentő csomag részeként felmerült a jövő szeptemberre ígért béremelés 2014. januárra halasztása. Másnap felmentését kérte Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár, aki végül 2013 tavaszáig a székében marad.