Szovjetzászlós jobbikost állítottak elő

2012.10.24. 15:28 Módosítva: 2012.10.24. 18:47

Előállította és nagy nyilvánosság előtt használattal elkövetett önkényuralmi jelkép használatának vétségével gyanúsította meg a rendőrség Bodnár Lajos biatorbágyi jobbikost. Bodnár egy szovjet és egy EU-s zászlóval, „Elég volt az uniókból!” táblával jelent meg a városi 56-os megemlékezésen. Erről a Jobbik pest megyei választmánya adott hírt.

A közlemény szerint Bodnár ugyan a rendőri felszólításra „a szovjet zászlót bevonta”, továbbá átadta azt az eljáró rendőrnek, ennek ellenére mégis előállították. A „rendőri túlkapás miatt” a párt megyei választmánya a leghatározottabban tiltakozik, mint írják „Bodnár Lajos csupán a véleménynyilvánítás lehetőségével élt, amennyiben – teljes joggal – párhuzamot vont a két szuperhatalom között, egyszersmind kritikai észrevételt tett, ugyanakkor a kommunista szovjet rendszert semmiképpen sem propagálta, hanem a leghatározottabban elítélte”.

Az ORFK sajtóosztálya megkeresésünkre annyit közölt, önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytat büntetőeljárást. Hozzátették, a Budaörsi Rendőrkapitányság munkatársai október 23-án a délutáni órákban állították elő B. Lajos biatorbágyi lakost, mivel egy megemlékezésen több, az elsődleges adatok szerint önkényuralmi jelképet ábrázoló zászlóval jelent meg, amelyeket a hatóság lefoglalt. Az eset további részleteit, körülményeit az ügyben folytatott eljárás során vizsgálja a rendőrség.

Kerestünk, de hirtelen nem találtunk hírt arról, hogy Magyarországon előállítottak volna bárkit szovjet zászló miatt, még akkor sem, ha kifejezetten népszerűsíteni akarta volna az egykori birodalmat.

Vörös csillag miatt már több eljárást is indítottak, olyanok ellen, akik büszkén tűzték ki azt.

Idén a majálison vonuló tömegből egy Zöld Baloldalhoz tartozó aktivistát vittek a Gyorskocsi utcába a rendőrök, mert ruházatán egy vörös csillagot ábrázoló kitűzőt viselt, júliusban pedig a József Attila és a Horthy-rendszer elnevezésű budapesti rendezvényről állítottak elő több embert, mert olyan papírlapokat tartottak a kezükben, amelyeken vörös csillag volt látható.

Ezek az ügyek még nem zárultak le jogerősen, de Fratanolo János, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnöke már Strasbourgig is eljutott. Ellene is vörös csillag nyilvános használata miatt indult büntetőeljárás, 2004 május elsején tűzte ki a jelképet zakója hajtókájára. A Pécsi Ítélőtábla 2010. március 5-én bűnösnek mondta ki, és megrovásban részesítette.

Az emberi jogi bíróság 2012 márciusi, jogerős ítéletében megállapította, hogy Magyarország megsértette Fratanolo János szabad véleménynyilvánításhoz való jogát – az emberi jogi egyezmény 10. cikkét –, ezért a pervesztes államot 4.000 euró kártérítés és 2.400 euró perköltség (összesen több mint 1,8 millió forint) megfizetésére kötelezte. Az állam ugyan kifizette a büntetést, de a parlament július 2-i határozatában kinyilvánította, hogy nem ért egyet a strasbourgi vöröscsillag-perben hozott ítélettel és kitart az önkényuralmi jelképek használatának szankcionálása mellett. Az elfogadott jogszabály szerint a magyar államra kirótt 6.400 eurós kártérítést és perköltséget a pártok költségvetési támogatásából fizetik ki.