Áder megint visszaküldött két törvényt

2012.10.25. 11:19 Módosítva: 2012.10.25. 11:56
Újabb két törvényt küldött vissza megfontolásra az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök. Ezúttal a hulladékról, valamint az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló jogszabályokkal kapcsolatban jelezte kifogásait. A fél éve hivatalban lévő államfő így már összesen kilenc törvényt nem írt alá.

Az államfő Kövér László házelnöknek írt, a parlamenti honlapon olvasható levelében (.pdf) az október 8-án elfogadott hulladéktörvény több pontját vitatja. Az államfő kifogásolja, hogy a törvény nem biztosít megfelelő jogorvoslati lehetőséget. A jogszabály értelmében ugyanis az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) minősített gazdálkodó szervezetként ismeri el azokat, amelyek egy később megalkotandó kormányrendeletben meghatározott feltételeket teljesítik. Csakhogy az államfői kifogás alapján az OHÜ feladatait nonprofit gazdasági társaságként látja el, eljárása részletesen nem szabályozott, továbbá a döntéseihez nem kapcsolódik jogorvoslati lehetőség - márpedig az alaptörvény szerint a hatósági és más közigazgatási döntések ellen jogorvoslattal lehet élni. A köztársasági elnök azt is megállapította, hogy a törvény egy időközben hatályon kívül helyezett európai bizottsági határozatra hivatkozik, továbbá több pontatlanságot tartalmaz. Áder János ezek kijavítására kéri a Házat.

A köztársasági elnök az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló, egy héttel később megszavazott jogszabály rendelkezéseit hiányosnak tartja. A köztársasági elnök levelében (.pdf) szóvá teszi, hogy nem írják körül kellő részletességgel azokat az adatokat, amelyeket az Europol Információs Rendszer tartalmazhat, így a jogszabály nem felel meg az Európai Tanács határozatának. Áder János kifogásában azt is megemlíti, hogy a jogszabálytervezetet Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a vonatkozó törvényi előírás ellenére nem kapta meg véleményezésre.

Az alig fél éve hivatalba lépő Áder János mostanáig kilenc törvényt küldött vissza a parlamentnek. Áder már három héttel a kinevezése után, május végén formai ok miatt visszaküldte a módosított médiatörvényt a parlamentnek. Indoklása szerint azt a kormánytöbbség a házszabály helyébe lépett országgyűlési törvény megsértésével fogadta el, amikor megszavazta annak zárószavazás előtti, utolsó pillanatban történő érdemi módosítását.

Június 5-én a kisajátításról szóló törvény módosítását és a sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló jogszabályt nem szentesítette az államfő. Az előbbi jogszabálynál azt kifogásolta, hogy azt az Országgyűlés a házszabályba és a jogalkotási törvénybe ütköző módon fogadta el, a másiknál pedig olyan koherenciazavart fedezett fel, amely miatt újra kell tárgyalni a javaslatot.

Október 8-án a Magyarország 2013. évi központi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényt, a településfejlesztéssel, a településrendezéssel és az építésüggyel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényt nem írta alá.

Míg elődje, Schmitt Pál nyíltan megvallotta, hogy nem fogja lassítani a jogalkotást, Áder János már az első vétó után jelezte, hogy szigorú lesz a törvények aláírásakor: "Az alkotmányosságát és az eljárási, formai hibátlanságát is vizsgálni fogom a törvényeknek. Ebben szeretnék következetes gyakorlatot kialakítani" - mondta.