Megy a huzavona az ajkai iskola körül

2012.10.25. 12:08

A felülvizsgálati eljárás befejezéséig a Kúria felfüggesztette a Veszprémi Törvényszéknek az ajkai iskolaátadás ügyében hozott ítéletét. Hatályban maradnak az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium Hit Gyülekezete fenntartásába adásáról szóló önkormányzati határozatai – közölte az önkormányzat.

Bár az önkormányzati határozatok hatályosak, tényleges végrehajtásuk a közoktatási intézmények működtetéséhez szükséges egyéb adminisztratív engedélyek hiánya miatt egyelőre akadályba ütközik.

Az ajkai önkormányzat szeptember végén nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához a Veszprémi Törvényszék jogerős döntése ellen, amelyben jogsértőnek találta, ezért hatályon kívül helyezte a képviselő-testületnek az ajkai iskola Hit Gyülekezetének történő átadásáról szóló határozatait.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal azért indított törvényességi felügyeleti eljárást az Ajkai Szakképző Iskola átadása ellen, mert a kormányhivatal szerint május 31-ig az önkormányzatnak a fenntartói jog átadásakor nemcsak az intézmény átadás-átvételéről kellett volna döntenie, hanem arról is, hogy megszünteti-e az intézményt mint költségvetési szervet.

Augusztus végén aztán a Veszprémi Törvényszék ítéletet hozott, és hatályon kívül helyezte a képviselőtestület határozatait. A törvényszék jogsértőnek találta a szakképző átadását azért, mert a képviselőtestület a május végi határidő helyett csak júniusban döntött a megszűnésről, míg ezt májusban, az egyházi átadáskor kellett volna meghozni.

Október 15-én a Debreceni Törvényszék helyezte jogerősen hatályon kívül a hajdúsámsoni önkormányzat döntését, amellyel a helyi általános iskola fenntartói jogát a Hit Gyülekezete Egyháznak adták volna át.