Civil és katonai gépek lesznek a pápai bázison

2012.10.26. 14:26

A  NATO-val már egyeztetve döntött a kormány a szerdai ülésén arról, hogy a pápai repülőteret egy vegyes használatú civil és katonai teherszállító gépek fogadására is alkalmas intermodális logisztikai csomóponttá fejlesztik – közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken.

Mint mondta, a légi szállítási lehetőséghez kapcsolódó közúti és vasúti összeköttetés is kialakítható a térségben, ami magában foglalja a 83-as főút egyébként is tervezett felújítását és bővítését is. A kormány elkötelezett egy térségi gazdaságfejlesztési program végrehajtása mellett, aminek fontos részét képezik a térségben zajló közúti- és vasúti fejlesztések, valamint a dunai belvízi hajózási összeköttetés megteremtése is – mondta Hende Csaba.

Mindezek együtt minden tekintetben alkalmassá teszik a régiót arra, hogy 25 ezer munkahelyet teremtő, egymilliárd eurós további befektetéseket tudjon fogadni a járműipar, az elektronikai ipar és a gépipar területén. Hende Csaba úgy fogalmazott: egy teherforgalmi repülőtér létrehozásának ügye hosszú ideje húzódott a térségben.

Hende elmondta, hogy a pápai repülőtér most is egy cargo repülőtér, ami eddig kizárólag katonai célokat szolgált. A NATO-val már megtörténtek a szükséges egyeztetések és Pápa városa is üdvözli a fejlesztési elképzelést – mondta.