Mit államosítson a Fidesz az időjárásjelentés után?

2012.10.27. 16:48
Állami monopólium lesz az időjártásjelentés, ha Illés Zoltán államtitkár tervei valóra válnak. Itt azonban értelmetlen lenne megállni, egy rakás egyéb területen lehetne növelni az állam szerepét. Íme az Index ajánlata a kormánynak a legkívánatosabb államosítási célpontokról.

Általános megdöbbenést okozott a hír, hogy a Fidesz állami monopóliummá akarja tenni az időjárás-előrejelzést. Egyesek a szabad piacot siratják, mások szerint növelni kell az állami szerepvállalást a mémkészítés területén is, hogy a mémágazat ne legyen kiszolgáltatva a piaci viszonyoknak. Nagyon szűk ugyanis az a kör, ami a mémeket pontosan el tudja készíteni, értékelni, elemezni tudja őket, majd viccet tud csinálni belőlük - érvelnek a mémállamosítók. Mi azonban nem értünk egyet azzal, hogy mindent elvicceljünk. Igenis vannak olyan területek, ahol lenne létjogosultsága az állami monopólium kikényszerítésének. Össze is gyűjtöttünk párt ilyent a kormány számára, hogy ne legyen gond kiválasztani a következő államosítási célpontot.

Mit tegyünk tehát legközelebb állami monopóliummá?

A nőket és férfiakat

"Feltétlenül állami kezelésbe kell venni a nőket" - mondta ki Zsadon szerkesztő azt, ami mindannyiunkban ott motoszkált. Magyaráznom sem kell egyetlen férfiolvasónak sem, hogy idővel hová vezetett a nők teljesen anarchizálódott szabadpiaca. Az elosztás mélyen igazságtalan, egy csomó férfinak egyáltalán nem jut nő, miközben mások - köztük egy rakás gyurcsányista, LMP-s és leszbikus - vasvillával szórja le a pinát a padlásról. A csajozás amúgy is kvázi monopólium, nagyon szűk ugyanis az a kör, ami a nőkre vonatkozó adatokat pontosan mérni, értékelni, elemezni tudja, prognosztizálni tud belőle. Hatalmas műszaki felszerelés, számítógépes kapacitás, műholdas rendszerek és kimeríthetelen pénztárcák szükségesek mindehhez, a pontos információ óriási érték. A pasizásra természetesen ugyanez vonatkozik. Ha az intézkedéseket még az idén bevezetnék, 2014-re becslésünk szerint 750-750 ezer államilag felvarrt mellű nő és központilag megmosdatott férfi állhat rendelkezésre.

A háziállatokat

Molnár kolléga víziója szerint a központosított háziállat-elosztó rendszer lényege az lenne, hogy minden állat állami tulajdonba kerülne, és természetesen az állam osztaná újra őket az igénylők között. Hány tragikusan össze nem illő, illetve túlzottan is smakkoló gazda-állat-párost látni nap mint nap! Az új rendszerben nem fordulhatna elő például, hogy kigyúrt, kopasz választópolgárok pitbullhoz, jugoszláv farkasölőhöz vagy fiatal kereszténydemokratához jussanak, a bölcs állam az ilyen alakoknak törpenyulat vagy maximum görényt juttatna.

A magánvagyonokat

A Király kolléga-féle javaslat értelmében az államosított magánvagyonokat a termelő munkában való részvétel arányában osztanák újra. Logikus lépés lenne, hiszen így semmi sem tudná gáncsolni a kormányzat gazdaságpolitikáját, ami köztudottan a termelő munkát kívánja jutalmazni. A rendszer ruganyossága révén nyilvánvalóan jobb teljesítményre ösztönözné a dolgozókat.

Az autókat

Ha monopóliummá válna az autókereskedés, az állami elosztócég hatalmas árengedményeket érhetne el a gyártóknál. Az autókat az állampolgárok közösségi munkájuk jutalmaként vehetnék meg, így erősítve a minden politikai oldal által szorgalmazott összefogást.

A piacokat

Állami kézbe kerülhetnének a piacok is. A "szabapiacinak" csúfolt kesze-kusza árszabás csak megzavarja a fogyasztókat, akik kénytelenek csak azért végigbogarászni 5-10 zöldséges kis fekete tábláit, hogy megállapíthassák, hol olcsóbb a retek.  A legfrissebb brit felmérések szerint a piacon töltött idő 36-47 százaléka az árak összehasonlítgatására megy el. Ha állami kézbe kerülne az élelmiszer-kiskereskedelem, fogyasztóként és naponta átlagosan 21 perc szabadulna fel, amit az állampolgárok termelő munkára fordíthatnának. Nem beszélve a nagy tételben történő központi beszerzés árleszorító hatásáról. Nem megvetendő haszna lenne a dolognak az is, hogy a piacok államivá tételével az okvetetlenkedők érvkészletéből örökre eltűnne a "szabad" piacra való mániákus hivatkozgatás.

Az ingatlanokat

Komplett, összefüggő lakásügyi koncepciót rakott le Földes riporter az egyelőre magánkézben lévő asztalra. Eszerint az állami kézbe vett lakásokat, házakat egy központi cégen keresztül osztanák ki az igénylőknek.  A cég neve lehetne Nemzeti Ingatlankezelő Vállalat, röviden IKV. Így kiküszöbölhető lenne, hogy az emberek érdemtelenül nagy lakásokban lakjanak, nyomon követhető lenne, hogy pontosan ki hol lakik. Az állampolgárok a lakások kiosztásával motiválhatók vagy szankcionálhatók lennének. És elkerülhető lenne, hogy egyes kerületekben magasabb árak alakuljanak ki, mint másokban, ezzel érdemtelenül sújtva olyan területeket,
amelyek nem tehetnek arról, hogy Csepelen vannak. Ráadásul megszűnne a lakások stílusának bántó összevisszasága, ha egyetlen állami cég osztana hozzájuk bútorokat, berendezéseket.

A pontos idő

Rövid idő alatt komoly támogatottsága lett a pontos idő államosításának. Gondoljanak csak bele: az elmúlt években elszabadultak az atomárak, ezért az atomóra mára nagyon megdrágult, így egy magán pontosidő-szolgáltató képtelen lenne beszerezni az igazán korrekt adatokat. A kínai bálás idő minőségét mindannyian ismerjük, a pontatlan szolgáltatásnak viszont beláthatatlan következményei lennének. Képzeljék csak el mondjuk azt a helyzetet, hogy a kelleténél öt másodperccel előbb érkeznek meg Zagyva György Gyula bar micvájára. Ez ugye senkinek sem hiányzik?

Ezek voltak a tippjeink. Melyiket választaná, ha Ön lenne a Fidesz?

Mit államosítsanak az időjóslás után?