Így lopják a telefont a metrón

2012.10.27. 13:07 Módosítva: 2012.10.27. 16:56
Az ajtózáródás pillanatában kapta ki egy lány kezéből a telefonját egy tolvaj a metrón. Az esetről készült videó tarolt a Facebookon. A tettest szombaton elkapták. Több olvasónk felismerte a 28 éves B. Tibort, akit hasonló, 2007-es rablássorozatért már elítéltek 2011-ben, másfél évre.

Délben már húszezer megosztásnál járt az éjszaka a Facebook-ra kitett videó, amin egy fiatal fiú az ajtózáródás pillanatába lop egy mobiltelefont az ajtó mellett ülő lány kezéből a budapesti metrón.

Olvasóink levele alapján az eset október 25-én, csütörtökön történt, éjjel 11 órakor, a Klinikáknál, a szerelvény Kőbánya-Kispest felé tartott. Két olvasónk is a szerelvényen utazott, Róbert részletes beszámolt is küldött. A lopást konkrétan nem látta, mert a szerelvény közepén mobilozott, csak arra lett figyelmes, hogy pár méterre tőle egy nő bepánikol, majd megállítja a szerelvényt, de már túl későn, mert addigra az alagútban voltak. Egy férfi segített a meglopott lánynak azzal, hogy bejelentette a lopást a metróvezetőnek. A szerelvény pár perc múlva újraindult, a következő állomásnál a lány és a videót készítő ember kiszállt, nyilván feljelentést tenni.

A rendőrség közleménye szerint a tettest péntek éjjel 2 óra 50 perckor bartánője lakásán elfogták, majd gyanúsítottként kihallgatták. A 28 éves B. Tibor részletes beismerő vallomást tett, és beismert egy hasonló, október 22-ei rablást is.

A hármas metró a terepe

Nem ez lehetett az első akciója a tolvajnak. „25-én este a mellettünk lévő (utolsó) kocsiban este fél-3/4 9 környékén hasonló sajnálatos esetet láttam" - írja olvasónk. „Az indulás után hirtelen fékezett a szerelvény, erre, és a kiabálásra lettem figyelmes. A tolvajt nem láttam, csak azt, hogy valaki leugrik és szalad, az utasok pedig utánaugranak, próbálják utolérni, kevés sikerrel. Sajnos a metró tovább kellett menjen, a vezető azt mondta, hogy majd beszól a rádión. Mindez a Kispest irányába tartó szerelvényen történt".

Egy másik olvasónk is egy este fél 9 körüli lopásról ír, de nem csütörtökre, hanem péntekre teszi a dátumot. Ez a beszámoló adhat némi magyarázatot is arra, hogy miért kezdte el valaki kamerázni a lopással végződött akciót: „A srác valahol talán a Gyöngyösi utcánál szállt fel, Kőbánya felé. Elég feltűnő jelenség volt, kb úgy nézett ki, mint aki bódító szer hatása alatt áll. Jobb zsebében kés is volt. Pár megállót utaztunk egy kocsiban, közben mindenki őt nézte. Mozgása lassú volt, állva aludt körülbelül, majd az egyik állomáson átszállt egy másik kocsiba (mellettünk lévőbe). Ott is elég sokan nézték, mivel tényleg nem a megszokott módon viselkedett, valószínűleg ezért kamerázták. Amíg együtt utaztunk, addig is elég sok tekintetet szerzett magának különös viselkedésével. Én speciel előbb hittem abban, hogy állva összeesik, minthogy később – ahogy a videón látható – kikap egy telefont és lelép".

Olvasóink leveleiből úgy tűnik, hogy a videón látható tolvaj rendszeresen lop telefonokat ezen a vonalon. Legalábbis egy, a videón szereplő áldozathoz hasonlóan huszonéves lány is írt nekünk. Ő pénteken este fél nyolc körül utazott a hármas metrón Kőbánya felé. „Miközben a telefonomat nyomkodtam, arra lettem figyelmes, hogy a mellettem álló (a videón szerepló) férfi állva alszik, már majdnem rám esett. Miközben sms-t írtam, azon gondolkoztam, hogy lassan orvost kell neki hívni. De nem volt túl sok időm a mentő telefonszáma után kutatni az agyamban, ugyanis a következő pillanatban már arra lettem figyelmes, hogy amikor az ajtó már majdnem bezáródott, a fiatalember kikapta a kezemből a telefonomat. Szerencsére nálam működtek az ösztönös reakciók és belerúgtam egyet a menekülni próbáló férfiba, amitől ő meglepődött, elgyengült a keze és vissza tudtam rántani a telefonomat, ő pedig sprintereket megszégyenítő gyorsasággal rohant az aluljáróban". Olvasónk egyébként azt a tanácsot adta a BKV-nak, hogy ne a diákigazolványok számának ellenőrzésével legyenek elfoglalva, hanem szűrjék ki a közveszélyes állampolgárokat.

De nemcsak telefont lop. „Barátnőmmel is megtörtént ugyanez tegnap (2012-10-26) este valamikor fél hét, hét körül a metrón. Újpest központ felé jött, mikor az incidens érte, az illető Újpest Városkapunál próbálkozott, hogy megszerezze az ebook-ját. Nézőpont kérdése, hogy szerencse vagy sem, hogy ki tudott szállni a metróból és megütötte a meglepett srácot, mire az visszaadta a készüléket. Örülhetünk, hogy ez volt a végkimenetel, mert mikor mesélte, az első ami eszembe jutott: "még jó, hogy nem rántott kést" - írja József.

Már ítélték el hasonló rablásokért

Van, aki fel is ismerte a telefontolvajt, mert az egyik ismerősétől már öt évvel ezelőtt is hasonló módszerrel lopott. Ketten is úgy tudják, a most 28 éves tolvajt a rendőrség 2007-ben elfogta, és el is ítélték.

Olvasónk az akkori rablássorozat egyik áldozata volt. Mint írta, a „rabló barátnőjével szállt fel a Határ úti megállónál. Ugyanúgy az ajtó mellett ültem, ahol a videón látható lány is. A Klinikák megállóig semmi baj nem volt, az út során nyomkodtam 2-3 hónapos új telefonomat (akkori ára 100.000 Ft), majd amikor a metróvezető zárta volna az ajtókat az említett állomáson, hirtelen és nagy erővel B. Tibor kikapta a kezemből a telefonom, majd barátnőjével és egyben tettestársával leugrottak a szerelvényről, melynek ajtajai abban a pillanatban össze is csukódtak. Teljesen bepánikoltam, a körülöttem lévő emberek teljesen közömbösek voltak, egyedül egy hölgy mondta, hogy hívja a rendőrséget". Az áldozat később fényképek alapján felismerte a támadót, 2011. elején be is idézték tanúnak a bíróságra. „Újra kellett látnom ezt a szánalmas embert, aki már akkor mákos ruhában bilincsben érkezett a tárgyalásra, de ami jóval inkább meglepett, hogy mennyi sorstársammal találkoztam az ügy kapcsán. Néhány hónappal később megjött a levél a Bíróságról, hogy másfél év börtönbüntetést ítéltek meg B. Tibornak többrendbeli rablás és kábítószerrel való visszaélés miatt. Barátnőjét próbaidőre bocsájtották".

De B. Tibor nemcsak a metrón csap le. Anonimitást kérő olvasónk szerint tavaly nyáron a videón látható férfi ugyanezzel a módszerrel a 9-es busz Szentkirályi utcai megállójánál egy nyugdíjas néni aranyláncát leszakítva pattant le a buszról az ajtózárás előtti utolsó pillanatban. „Szóval régóta űzi ezt a bevált módszert, hogy úgy néz ki mint aki be van drogozva és lassúlvan, majd a kellő pillanatban gyorsan reagálva véghez viszi az akciót".

Olvasóink leveleiből az derül ki, hogy messze nem új jelenségről van szó, és nem is egyetlen tolvajról. A rendőrséget megkérdeztük, hogy mennyire gyakoriak a hasonló bűncselekmények, illetve hogy a konkrét esetről mit lehet tudni, de későbbre ígértek tájékoztatást. Addig is, ha tehetik, a nyíló ajtó melletti üléseken óvatosan telefonáljanak.

Ha hallott hasonló esetről, írjon erre a címre.