Így nem lesznek pocakosak a tábornokok

2012.10.27. 14:19 Módosítva: 2012.10.27. 15:23

Hende Csaba honvédelmi miniszter részletes választ adott arra az írásbeli kérdésre, amelyben egy szocialista képviselő azt firtatta, milyen intézkedésekkel küzd a minisztrérium a korábban Orbán Viktor által is kifogásolt „kövér katona-jelenség” ellen. Mint ismert, a miniszterelnök mikrofonja október 6-án az állami gyásznap alkalmából rendezett Kossuth téri díszszemlén bekapcsolva maradt, és rögzítette, milyen elégedett a kormányfő a felsorakozó állománnyal: „Nincs köztük kövér, az a halálom ... pocakos tábornokok” - mondta az őt kísérő parancsnoknak.

Hende írásbeli válaszában most végre elárulta a jó testalkat titkát. „A Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katonáknak illetve a szolgálatra jelentkezőknek szigorú testalkati és fizikai követelményeknek kell megfelelniük . A honvédelmi miniszter rendeletben szabályozza, hogy hogyan kell minősíteni a Magyar Honvédségbe jelentkezők, és a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítők testalkatát" - írta.

A túlsúly meghatározásánál a nemzetközi és hazai gyakorlatban is alkalmazott testtömeg-index (BMI) alapján számolnak, figyelembe veszik a derék és csípő körfogatot, valamint a testzsírszázalékot. A szolgálatot teljesítő katonák időszakos — 30 év alatt 3 évente, 40 év alatt 2 évente, 40 év felett évente — szűrésre mennek, ahol szintén mérik a testtömegindexet. A HM rendelete azt is előírja, hogy minden katonának évente teljesítenie kell a fizikai követelményeket . Az a katona, aki ezeknek nem felel meg, szolgálati jogviszonyát is elveszítheti.

Ezen kívül a vezérkari főnök további intézkedéseket is tett, hogy a katonák fittek maradjanak. „A katonai testnevelés kiképzés során kiemelt figyelmet kap a testi képességek fejlesztése, a testnevelő szakbeosztásban szolgálatot teljesítő katonák és a kiképző állomány rendszeres módszertani felkészítésen vesz részt” - írta Hende.

2012-ben ráadásul külön foglalkozásokat is tartottak, az elméleti előadásokon és gyakorlati foglalkozásokon kiemelt hangsúlyt kapott az egészséges életmód és a testsúlykontroll témaköre. Az elhízás ellen a katonák önálló fizikai felkészülést is végeznek, ehhez a honvédség konditermeket, kardiótermeket, sportcsarnokokat, futópályát, uszodát biztosít. Akinek pedig ez sem elég, ingyenes életmód- és életvezetési tanácsadást is igénybe vehet.