Bajnai jobbnak érzi magát Matolcsynál

2012.10.29. 07:53 Módosítva: 2012.10.29. 08:33
Ő maga elvette a 13. havi nyugdíjat, de a Fidesz-kormány szerinte háromhavi jövőbeni nyugdíjat is elvett. Az unortodox gazdaságpolitika szerinte nem más, mint az ország tartalékainak felélése. Azt mondja, gyerekeink generációjának életét teheti tönkre, ha 2014-ben marad a mostani kormány. Vajon az MSZP-nek kaparja ki a gesztenyét? Hogy emlékszik a 2006-os rendőri atrocitásokra? Interjú Bajnai Gordonnal.

III. Elmaradt a rendőrök elszámoltatása

Azt mondta 23-án, és írta még vízkeresztkor megjelent írásában is, hogy az Orbán-kormány „csigolyánként törte el a magyar demokrácia gerincét”. Ehhez képest mégiscsak a Gyurcsány-kormány alatt lőtt a rendőrség tüntetőkre az utcán. A mostani hatalom nem veszélyezteti a polgárok fizikai épségét, a Milla tüntetésén még csak könnygáz sem volt. Miért gondolja, hogy az MSZP-kormány demokratább volt, mint a Fidesz-kormány?

Válasszunk külön két dolgot. A magyar demokrácia intézményrendszerében súlyos torzulások következtek be 2010 óta. Ami pedig a 2010 előtti időszakot illeti, három-négy éve is elmondtam, hogy a 2000-es évek eleje óta fokozatos a züllés a magyar demokráciában. Ez azt jelenti, hogy az ember egy idő után normálisnak fog fel valamit, ami korábban kivételes balesetnek számított. A politika hangnemének durvulását, a rossz személyi alkukat, a korrupciót, a helyenként nagykoalíciós jellegű korrupció megjelenését. Magyarország demokrácia, de egy jó ideje züllő demokrácia volt, amiben a kormánynak és a mindenkori ellenzéknek is megvolt a maga felelőssége.

De 2010-ben még működtek a fékek és ellensúlyok. Emlékezzen, hogy az alkotmánybíróság hogyan akadályozott meg jónéhány lépést, amit az én kormányom hozott. Például a vagyonadót. A köztársasági elnök abban a rendszerben lényegi döntéseket akadályozott meg. Nem tekintette magát a kormányzás motorjának. A független költségvetési tanács rendszeresen kritizálta a kormányomat. És ez teljesen rendben volt így.

A kormányom idején a tőlünk független ügyészség a rendőrséggel együttműködve olyan korrupciós ügyeket kezdett feltárni, amik ma vannak bíróság előtt. Elindultak a nyomozások, nem tusolta el az ügyeket senki.

Elindítottuk az ügynökakták nyilvánosságra hozatalának a folyamatát, amit aztán ez a kormány megakadályozott. Az pedig elképzelhetetlen volt, hogy a választójogba úgy beleavatkozzunk, mint most. Most meg a fékek és ellensúlyok végletesen legyöngültek, és a demokrácia utolsó biztosítéka, a választójog is biceg.

Hogy a kérdésre is válaszoljak, a 2006 őszi események miatt van adóssága a balliberális koalíció szereplőinek. A rendőrség képtelen volt elválasztani egymástól a tisztességes, demokratikus ellenzéki tüntetést, amit a Fidesz szervezett, a minden törvényt felrúgó, garázda elemektől. Minimum szakszerűtlenek voltak. Minden demokráciában előfordul, hogy a rendőrség túllép a hatáskörén, és törvénytelenül jár el. Nálunk azonban elmaradt ennek a világos kimondása, a felelős rendőri vezetők világos elszámoltatása, és a politikai felelősség vállalása. Ez nekem személy szerint is nagy tanulság. Bár nyilván közvetlen közöm nem volt hozzá, de ott voltam abban a kormányzatban. Miközben ez egy pillanatig nem mentheti fel a garázdákat, gyújtogatókat, és semmiben sem kicsinyíti azoknak a rendőröknek a hősiességét, akiknek a lábát törték, vagy beverték a fejét a tévészékháznál. Nem a „kisrendőrök” hibájáról van szó.

„Fortélyos félelem közigazgat” – mondta október 23-án. Ez személyes tapasztalat? Ismer olyanokat, akiket politikai okokból bántott valamilyen hatóság? Az ön tanácsadói üzletét is rontja az állam?

Az én tanácsadói üzletemet azért nem rontja az állam, mert Magyarországon az adófizetésen kívül semmilyen üzleti tevékenységet nem folytatok, amióta eljöttem a miniszterelnöki hivatalból. Ezt eleve is így terveztem. Nem magamra gondoltam. Nagyon sok olyan ismerősöm van, vállalkozók, munkavállalók, akik nyilvánvaló üzeneteket, zsarolásokat kaptak. Van olyan ismerősöm, akitől elvették, elkérték az üzletrészét. Van sok olyan ismerősöm, akiknek a rokonságát tették ki az állásából, mert valami közük volt a politikához. Van, akinek azt mondták, hogy veled nem szerződhetünk, mert ilyen-olyan ismerőseid vannak, ilyen-olyan üzleteid voltak. Nem bűncselekményekről van szó, csak mással voltál kapcsolatban.

Van egy kis létszámú, pár ezres nómenklatúra, ami lényegében egyfajta központi elvárásnak megfelelően próbálja az ország minden részét igazgatni, és nem válogat az informális módszerekben.

Vannak olyan támogatói, akik pont e félelem miatt nem adják a nevüket a Haza és Haladáshoz?

Sok olyan szakember van, aki azt mondta, hogy szívesen véleményez anyagokat, vagy vesz részt azok előállításában, de nem szeretné, hogy „látsszon”. Nem azért, mert nem ért egyet a céljainkkal, hanem mert attól tart, hogy egzisztenciájában bántódás érné. Ez elég gyakori: úgy tűnik, működik a hétköznapi megfélemlítések rendszere.