Hat év után életre kelhet a Bosnyák tér

2012.10.29. 15:57 Módosítva: 2012.10.30. 11:23
Nem tévedtünk volna nagyot, ha a zuglói városközpont kialakításának ügyét is a hosszú ideje vergődő Pató Pál-projektek közé soroltuk volna, de úgy tűnik, a Bosnyák tér rendezése nyár óta új lendületet kapott. Zugló legfontosabb terének megújulásáról először májusban olvashattunk, az adventi vásárra elkészülhet az új díszburkolat.

Egy Mundo omlott össze

A spanyolul világot jelentő mundo lenne a neve annak a bevásárló- és irodaközpontnak, amit a lengyel Echo Investment építene fel a budapesti Bosnyák téren. A lengyelek 2006-ban vásárolták meg a Csömöri, a Mosztár, a Bosnyák és a Rákospatak utca által határolt telket 4 milliárd forintért, s ennek tízszeresét tervezték a projektbe invesztálni. Az elmúlt hat évben még az alapkőletételig sem sikerült eljutni, most karácsonyra viszont a zuglóiak díszburkolatot, s egy szerény parkrendezést kaphatnak ajándékba. Az eredeti tervek szerint az új városközpontot 2010 végén adták volna át.

2006-ban még ugyanez a határidő vonatkozott a 4-es metró második, Bosnyák térig tartó szakaszának megépítésére is, ami nagyban hozzájárult a lengyel befektetők optimizmusához. Azt azonban már akkor is lehetett sejteni, hogy a metróépítés nem a főváros legzökkenőmentesebb vállalkozása. A Baross tér 2009. decemberi átadása – ami után a második szakasz építése egyáltalán elkezdődhetett volna – már a szerződéskötéskor is több hónapos csúszásban volt.

A dilemmát egy akkori, a realitásokkal tisztában lévő forrásunk a következőképpen oldotta fel: „Mindegy, hogy négy vagy százötven év múlva, egyszer úgyis a Bosnyák térre ér a négyes metró". A Mundo Multiplázával is hasonló a helyzet, ez viszont nemcsak a metrón múlott.

Az úszók szárazon maradtak

A tervezett beruházás másik sötét foltja a telken található, 1982-ben épített, majd a kétezres évek elején felújított tanuszoda sorsa volt. Az eredeti megállapodás szerint a lengyel beruházó akkor bonthatta volna le az uszodát, ha a telek beépítése eléri a kétharmados szintet. Az új uszoda költségeit az önkormányzat vállalta magára, becslések szerint ez körülbelül 5-800 millió forintot emésztett volna fel a telek négymilliárdos vételárából. Azonban, ahogy a Magyar Narancs korábban megírta, egy 2009-es szerződésmódosítással a tanuszoda az Echo birtokába került. A lengyel cég 2010. április 7-ig adott haladékot az önkormányzatnak, majd másnap kiüríttette a területet, és pár hónappal később lebontották az épületet.

A reménybeli építtető Echo Investment még a 2006-os önkormányzati választások előtt, a fideszes Rátonyi Gábor polgármestersége idején kötött megállapodást Zuglóval. E szerint az RAS Építész Kft. terveit kellett volna követnie, amelyek a pláza és a parkolóhelyek mellett lakások, irodaépületek és parkok kialakítását is tartalmazták.

A lengyel cég azonban 2008 őszén újabb tervekkel állt elő, amik jelentősen csökkentették volna az eredetileg 30 százalékra belőtt zöldfelületek arányát, növelve a kereskedelmileg beépíthető területet, s egyben 40 százalékkal csökkentve a parkolók számát.

A családbarát városközpont vízióját egyre inkább egy óriás pláza rémképe váltotta fel, aminek megvalósulása ellen Weinek Leonárd szabaddemokratából függetlenné vált polgármester korábbi frakciójával is szembemenve küzdött.

Először kerületi plázastopot hirdetett, majd felfüggesztette a kerületi MSZP-SZDSZ-MSZDP frakció döntését, miszerint a pláza alapterülete 180 ezer négyzetméterre hízhatott volna, 60 új P+R parkolóhely fejében. A javaslat újraszavazása a testület határozatképtelensége miatt nem járt sikerrel, ezzel az ügy 2009 decemberében megtorpant.

Nem torpant meg, elakadt

Bár azóta csaknem három év telt el egyetlen kapavágás nélkül, a zuglói önkormányzat és az Echo Investment nyilatkozatai egyaránt arra utalnak: nem tettek le a projektről.

„A Mundo beruházás nem torpant meg, csupán elakadt a bürokrácia útvesztőiben” – tudtuk meg az önkormányzat sajtóreferensétől. Az első hallásra ellentmondásos kijelentés némileg értelmet nyer annak fényében, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium idén júniusban adott felmentést 28, a plázastop hatálya alá tartozó beruházásnak, köztük a Mundo-nak.

Ezen kívül idén szeptemberben a Kerületi Szabályozási Tervet is módosították, aminek köszönhetően újabb akadályok gördültek el a pláza megépítése elől.

Ahmet Cetin, a Mundo projektigazgatója szerint még várnak bizonyos további módosításokra, ezután kezdhetnek hozzá az építési engedélyek beszerzéséhez. Az építkezés megkezdésétől fogva két évre lenne szükség a Mundo projekt megvalósításához. Na de mit is építenének pontosan?

A jelenlegi verzió szerint nem csak bevásárlóközpontot. Felhúznák a tervezett, „többnyire közfunkciót ellátó”, az új városházát is magukban foglaló irodaépületeket is, valamint parkot és parkolóhelyeket is kialakítanának. Utóbbiak számára vonatkozóan jelenleg nincs hatályos megállapodás a felek között, de irányadó lehet, hogy a Bosnyák tér környékén a önkormányzat 400 P+R parkolóhelyet szeretne.

Az eredeti koncepcióból tehát kizárólag a lakóépületek hullottak ki, azonban a közösségi jelleg tekintetében sok múlhat még a pláza végleges alapterületén. A projekt hivatalos weboldala 37 ezer négyzetméternyi üzlethelyiséget ígér háromszor ekkora bruttó alapterületen, 1450 parkolóhellyel, de nem lenne meglepő, ha a számokról tovább alkudoznának.

A kerület főépítésze szerint a tervezési és engedélyeztetési fázis legalább 2013 közepéig eltarthat majd. Ez alapján 2015 vége előtt nem számíthatunk Mundo Multiplázára, de ahogy a projekt eddigi története szemlélteti, bőven lehet, hogy akkor sem.

Több zöld, kevesebb fával

A 2010-ben megválasztott fideszes Papcsák Ferenc polgármester fő céljaként a Zöld Zugló cím visszaszerzését jelölte meg, ennek egyik lépéseként értelmezhető a Bosnyák tér két ütemben megvalósuló felújítása.

A nyár végén elfogadott tervek szerint először a Bosnyák téren található Páduai Szent Antal templom és a FÖMI (Földmérési és Távérzékelési Intézet) épülete között raknak le díszburkolatot, valamint parkosítanak. A térre „modern" fa-fém padok kerülnek, valamint lesz egy ledes megvilágítású szökőkút is a közepén. Összegyűjtik a parkban található geodéziai jeleket, s ezeket egy egységes, megvilágított térben fogják bemutatni. A templom oldalkertjének kerítéseit lebontják, a rongálásokat ezentúl térfigyelő kamerákkal, díszkivilágítással és szúrós bokrokkal igyekeznek majd megfékezni.

Felszámolják a FÖMI parkolóját, az ezáltal kiszélesedett térre kiülős teraszok települhetnek, de a tervek szerint vásárokat és más rendezvényeket is tartanak majd itt. A teret a környék lakói az adventi vásáron vehetik majd birtokukba. Ez azt jelenti, hogy körülbelül két hónapjuk van a kivitelezőknek, hogy befejezzék az október közepén megkezdett munkát.

A magára hagyott piac

A zuglói városközpont-fejlesztés igazi mostohagyereke a főváros hatáskörébe tartozó Bosnyák téri piac. Korábban az Echo szorgalmazta a felújítását, mivel a pláza stílusától élesen elütő homlokzata megzavarta volna az egységes arculatot. Ők letettek a piac felújításáról, a zuglói önkormányzat viszont nem: megpróbálták megvásárolni a fővárostól, akik udvariasan visszautasították az ajánlatot. A fővárosi önkormányzat a jövőben annak függvényében hajlandó költeni a piac korszerűsítésére, hogy a többi tervezett zuglói beruházás elkészül-e.

A következő ütemben elkészülhet a templom soha fel nem épült, 1941-es tervek szerinti tornya, ehhez azonban a helyiek áldozatkészsége is kelleni fog, mivel Bárány Béla atya közadakozásból szeretné fedezni az építkezés költségeit. Ha ez összejön, akkor a templomnak ezen a frontján is lesz díszburkolat, virágágyások, padok és biciklitároló.

Az első ütemre 175 millió forintot szán az önkormányzat, a későbbi fázisok finanszírozásáról még nem döntöttek. A tér új formájában kétségtelenül alkalmasabb lesz pihenésre, közösségi érintkezésre, mint a mai koszos, élettelen, társadalmi funkciókat nélkülöző Bosnyák tér, amin legtöbben igyekeznek minél gyorsabban átrohanni, amíg átszállnak egyik járműről a másikra.

A fejlesztés zöld jellegét megkérdőjelezi az a tény, hogy az új ültetések mellett sok elöregedett fát kell kivágni. Ennek következtében az a bizarr helyzet áll elő, hogy utóbbiak pótlása csak „majdnem teljes egészében” biztosítható. A Vár-Kert Kft. tervei alapján készülő új tér tehát mindenképpen rendezettebb, használhatóbb lesz, mint a korábbi lélektelen csomópont, de úgy néz ki, hogy fából éppenséggel így is kevesebb lesz, mint eddig.