Kósa: Nincs politikai trendváltás

2012.10.29. 17:40
A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a múlt hétvégi három időközi önkormányzati választás eredménye azt mutatja, semmiféle politikai trendváltás nem történt az országban.

Kósa Lajos ezt hétfői sajtótájékoztatóján mondta, értékelve a vasárnapi voksolásokat. A bajai időközi önkormányzati képviselő-választást a Fidesz, a dabasit egy civil szervezet és a kormánypárt közös jelöltje nyerte, Tiszavasváriban pedig az eddigi jobbikos településvezető győzött a polgármester-választáson.

A Fidesz alelnöke szerint ezek alapján kijelenthető: szemfényvesztés, amit az MSZP próbált sugallni a közelmúltbeli dunaföldvári és soproni választással kapcsolatban, hiszen most vasárnap mindhárom szavazáson leszerepelt az ellenzéki párt. Sopronban az MSZP jelöltje győzött az önkormányzati képviselő-választáson, szeptember végén Dunaföldváron pedig a szocialisták Tolna megyei elnökhelyettese független jelöltként nyerte meg az időközi polgármester-választást.

Kósa Lajos hozzátette: amit biztosan nem lehet kiolvasni a múlt hétvégi – bajai, dabasi és tiszavasvári – időközi választásokból, az az, hogy az MSZP felfelé ívelő pályán mozogna.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke nemrég lélektanilag fontos győzelemnek nevezte a párt soproni időközi választáson elért sikerét. Akkor azt mondta, ez azt bizonyítja, hogy egy jó jelölttel és egy reális programmal legyőzhető a Fidesz. A pártelnök azért is országos jelentőségűnek tartott a soproni választáson, mert Orbán Viktor kormányfő így többé külföldön és saját frakciója előtt sem hivatkozhat arra, hogy a Fidesz minden időközi választást megnyert a kormányváltás óta.

Kósa Lajos a tájékoztatón összesítette a 2010 óta tartott időközi választások eredményeit. E szerint három időközi parlamenti választást tartottak – Szarvason, a főváros II. kerületében és Püspökladányban –, és mindhármat a Fidesz nyerte. A tízezer lakosnál nagyobb településeken összesen 42 időközi önkormányzati választás volt 31 Fidesz-győzelemmel, a fideszes polgármesteri győzelmek aránya négyből három. Összesen egyébként 225 időközi önkormányzati választás volt 2010 óta: ebben az összehasonlításban sokkal nagyobb a független győztesek aránya, hiszen sok kistelepülésen nem volt pártjelölt.

Pártállástól független az adósságátvállalás

Kósa Lajos súlyos tévedésnek, butaságnak nevezte, hogy a fideszes vezetésű településeknek kedvezne az adósságátvállalás, ugyanis a konszolidációban való részvételt nem befolyásolja, milyen pártállású a polgármester.  A polgármester pártállása nem befolyásolja az adott önkormányzat részvételét az állami adósságkonszolidációban – mondta Kósa arra az újságírói felvetésre, hogy az MSZP-s Botka László szerint a fideszes önkormányzatoknak kedvezne az adósságátvállalás.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt szombaton jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól. Botka László, az MSZP választmányának elnöke, Szeged polgármestere úgy reagált, „a bejelentett intézkedésben, csomagban nagyon sok a bizonytalanság, és könnyen lehet, hogy azok, a zömével fideszes vezetésű települések járnak jobban, amelyek az elmúlt öt-hat évben nyakra-főre bocsátották ki a svájci frank alapú kötvényeket".