Szándékosan tehettek két aknát a Balatonba

2012.10.29. 17:15
Nem találtak sem robbanószerkezetet, sem más veszélyes tárgyat a tómedret Balatonlellénél 600 ezer négyzetméteren átvizsgáló honvédségi tűzszerészek. Ez azt a gyanút támasztja alá, hogy a nyáron a partközelben talált két aknát valaki a mederbe helyzete – nyilatkozta Kenéz István, Balatonlelle polgármestere.

Balatonlelle önkormányzata azért döntött úgy, hogy október elejétől tűzszerészekkel vizsgáltatja át a Balaton mintegy két kilométer hosszú medrét a strandoknál, átlagosan 300 méter széles sávban, mert nyáron öt bombariasztás történt a partszakaszon, és közülük kettő nem bizonyult vaklármának.

Kenéz István beszámolója szerint kezdettől fogva gyanakvásra adott okot, hogy korábban is volt már igen alacsony a tó vízállása, megváltozott áramlásviszonyokkal, mégsem történt ennyi riasztás. Robbanószerkezetet pedig eddig soha nem találtak Balatonlelle partjainál. A biztonság kedvéért keresték meg a honvédség illetékes parancsnokát és kötöttek megállapodást arról, hogy a honvédség tűzszerészei egy gyakorlatozás kertén belül, az ellátásért cserébe átvizsgálják a település partszakaszát.

A detektoraikkal 30-50 centiméteres mélységig kutatni képes tűzszerészek az alacsony vízállás miatt viszonylag könnyen bejárták a területet, csak kisebb szakaszokon kellett búváröltözéket húzniuk.

A polgármester osztja a siófoki képviselő-testület múlt héten kifejtett álláspontját: vagyis szerinte sem zárható ki, hogy a nyáron talált robbanószerkezeteket valaki, vagy valakik szándékosan tették a vízbe. Balatonlellén a két aknát mindössze 5, illetve 25 méterre találták a parttól. Kenéz István közölte, a település nem tesz feljelentést az ügyben, mert kideríthetetlen, valóban így történt-e. Hozzátette, kérdéses az is, van-e alapja a találgatásoknak, miszerint a Balaton bombamentesítését pénzért vállalni kívánóknak, vagy a frekventált települések népszerűségét aláásni vágyóknak álhatott érdekében ilyet tenni.