A Corvinus elhatárolódott Jeszenszky mondatától

2012.10.30. 23:13

A Budapesti Corvinus Egyetem vezetése elhatárolja magát Jeszenszky Géza jegyzetének az elmúlt napokban a sajtóban többször idézett mondatától. Az intézmény kedden jelezte, hogy a jegyzetet az egyetem oktatásában semmilyen formában nem használják, és a jövőben sem fogják.

A Budapesti Corvinus Egyetem közleményében kiemelte, hogy elítélik a rasszizmus megnyilvánulásának valamennyi formáját. Az intézmény azt is közölte: Jeszenszky Géza 2006 februárja óta nem áll közalkalmazotti jogviszonyban az intézménnyel. Jeszenszky két éve nem oktat a BCE-n, mint egyetemi magántanár 2011-ig óraadóként vett részt az oktatásban, e tevékenységét azóta nem folytatja.

Jeszenszky az egyetemi óráihoz készített angol nyelvű egyetemi jegyzetében azt írta: „azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással”.

Az oslói nagykövet az ATV Egyenes beszéd című műsorának kedden telefonon azt mondta: ha egyetemi jegyzetét újra kiadná, akkor megvizsgálná, hogy idézze-e, és ha igen, miként a romákról szóló vitatott mondatot.