Egyszerűbb lesz az eredetiségvizsgálat

2012.10.30. 15:17
A magyar hatóságnak nem kell minden külföldről behozott autó származásának vizsgálata során megkeresni a külföldi hatóságokat, elég ezt akkor megtennie, ha a jármű valamiért gyanús.

A jelenlegi szabályok szerint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) a külföldről behozott jármű származás-ellenőrzése során teljes ellenőrzést végez. Így a külföldi hatóság nyilvántartásaiban, valamint a külföldi és nemzetközi körözési nyilvántartásokban tisztázza a jármű származását, és ennek eredményéről a közlekedési igazgatási hatóságot elektronikus úton tájékoztatja.

A módosítás csak a külföldi és nemzetközi körözési nyilvántartásokban való ellenőrzést teszi kötelezővé. A külföldi járműnyilvántartó hatóságot csak akkor kell megkeresni, ha a magyar hatóságnak valamiért gyanús a jármű.

A tervezet felsorol néhány okot, amely indokolja a gyanút, de az indoklás szerint ezeken túl is bármi felkeltheti a hatóság érdeklődését. Gyanúra okot adó momentum például az, ha a külföldi okirat megrongálódott, vagy javítások vannak benne, ha az alvázszám nem megfelelő karaktereket tartalmaz, és ezt a gyártó magyarországi vezérképviselete megerősíti.