Elítélték a kunyhóbontás ellen tiltakozó aktivistákat

2012.10.30. 18:26 Módosítva: 2012.10.31. 14:19

A Pesti Központi Kerületi Bíróság mai jogerős ítéletében kimondta, hogy a 2011 márciusában a ferencvárosi kunyhóbontásnál a rendőri felszólításra sem távozó aktivisták szabálysértést követtek el, ezért figyelmeztetésben részesítették őket.

Az ítélet miatt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul. A jogvédő szervezet szerint a hajléktalanok kunyhóinak lebontása és a tárgyaik elszállítása teljesen jogszerűtlen volt, ugyanis az intézkedést semmiféle hatósági eljárás nem alapozta meg, és tárgyakról sem adtak jegyzőkönyvet vagy átvételi elismervényt.

A négy kunyhót a Ferencvárosi Önkormányzat bontatta le, szemétszedésre és az aljnövényzet eltakarítására hivatkozva. A felvételen ugyanakkor se aljnövényzet, se szemét nem látható. A Város Mindenkié civil szervezet aktivistái a jogszerűtlen intézkedés ellen tiltakoztak, amikor a rendőrök bilincsbe verve elvitték és feljelentették őket. A bíróság nem vizsgálta, hogy a kunyhóbontás jogszerű volt-e.

A TASZ szerint nyilvánvalóan önkényes, jogszerűtlen és embertelen önkormányzati intézkedés rendőri biztosítása is szükségképpen jogellenes, ezért az azzal szembeni passzív ellenszegülés nem lehet szabálysértés.

Bácskai János, Ferencváros polgármestere figyelemreméltónak nevezte, hogy az önkormányzat álláspontjával megegyező döntés született a bíróságon, és hangsúlyozta: továbbra is kitart amellett, hogy nem történt jogszerűtlenség.