Tízmilliós kistraktort vett az országgyűlés

2012.10.30. 11:13 Módosítva: 2012.10.30. 11:20

Több mint 10 millió forintért szerzett be egy kertészeti kistraktort az Országgyűlés Hivatala, írja a Blikk. Ezzel a géppel fogják nyírni a füvet a Parlament körül, valamint szedik össze a fákról lehullott leveleket.

ita-757

A 28 lóerős dízel Gianni Ferrari Playgreen traktor főleg fűkaszálásra, lombszívásra, hótolásra és sószórásra használható. A csúcskategóriásnak számító gép képes helyben megfordulni, vagyis szűk területen is használható, a fűgyűjtőtartálya pedig 800 literes.

A hivatal májusban vállalkozási szerződést kötött a „Kossuth téri park és növényzet gondozására" a Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt.-vel. Az október végéig tartó megbízásért 10 millió 33 ezer forintot fizet az Országgyűlés Hivatala, forintra annyit, mint az augusztusban megrendelt négykerék-meghajtású Gianni Ferrari Playgreen traktorért.

A vásárlást a parlament hivatala azzal indokolta, hogy a Kossuth tér kezelői jogát idén január 1. óta már ők látják el. Mivel a hivatalnak nem voltak kertészeti szakmunkásai, ezért 2012-re a várható feladatokra és költségkihatásokra ajánlatokat kértek. Megállapították, hogy a kisgép ára csupán a másfél hektárnyi zöldfelület gondozása révén három év alatt megtérül. Még hamarabb is visszahozhatja az árát, mivel a géppel téli munkák is végezhetők.

Egy fűnyírótraktort pár százezer forintért is lehet venni az áruházakban, de aki profi gépet akar, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, mondta a lapnak egy forgalmazó cég ügyvezetője. Kis területre felesleges a Playgreen. De ha valakinek nagyon sok pénze és több focipályányi területe van, akkor megoldás lehet a profi gép.

Ez egy felső kategóriás gép. Hasznot akkor hajthat, ha a további kerti munkák elvégzésére nem bíznak meg alvállalkozókat – mondta a Blikknek Pettkó András volt honatya, aki ma kertészként dolgozik.