Vállalhatatlanná vált Oslóban a magyar nagykövet

2012.10.30. 06:23 Módosítva: 2012.10.30. 14:43
Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövetet levélben kérte fel a Norvég Holokauszt és Vallási Kisebbség Kutatóintézet, hogy ne vegyen részt az intézet keddi nemzetközi Wallenberg-szimpóziumán. Az intézmény vezetése úgy ítélte meg, hogy Jeszenszky romákról szóló tézisei miatt személye vállalhatatlanná vált. A diplomáciai blamázs súlyosságát jelzi, hogy a magyar nagykövetség, így maga Jeszenszky a konferencia egyik kezdeményezője és szervezője volt.

Az Index információi szerint nem vehet részt Jeszenszky Géza egykori külügyminiszter, jelenlegi oslói magyar nagykövet a norvég fővárosban tartott keddi Raoul Wallenberg emlékkonferencián.

Jeszenszkynek a Norvég Holokauszt és Vallási Kisebbség Kutatóintézet jelezte, arra kérik, maradjon távol a konferenciától, részvétele ugyanis súlyosan sértené az intézmény integritását.

Az oslói intézet vezetése azt követően szánta el magát a diplomácia világában nagyon súlyosnak minősülő lépésre, hogy kiderült, Jeszenszky sajátos elméletet tanított a magyarországi romák szexuális szokásairól a Budapesti Corvinus Egyetemen. A volt külügyminiszter saját óráihoz készített angol nyelvű egyetemi jegyzetében azt írta: „azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással”.

Diákok is tiltakoznak

Tanárok, kutatók és diákok tiltakoznak Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövet egyetemi jegyzete miatt, és visszautasítják a diplomatának "a magyarországi cigányságot megbélyegző állítását", amelyet a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) "a tananyag részeként oktatnak", írta kedden az MTI.

A tanárok és egyetemisták közleményükben hangsúlyozták, a nagykövet szombati nyilatkozatában "ahelyett, hogy bocsánatot kért volna a magyarországi roma közösséget sértő kijelentéséért, azt írta: több tanulmány, szociológiai felmérés támasztja alá állítását". De "nem ismerünk olyan tudományosan megalapozott bizonyítékokat", amelyek valóban alátámasztanák az állítását - tették hozzá.

Azt írták, a BCE tudományos közösség, amely nem fogadhat el "a tudomány köntösébe öltöztetett áltudományos megállapításokat", különösen olyanokat, amelyek durván megbélyegeznek egy népcsoportot. Ezért arra kéri az egyetem vezetőségét, hogy a könyvet az oktatásban ne használják a továbbiakban - tették hozzá.

Az LMP hétfőn nyílt levélben kérte Rostoványi Zsoltot, a BCE rektorát, hogy mentse fel tanári állásából Jeszenszky Gézát, a volt külügyminiszter egyetemi jegyzetét pedig haladéktalanul vonják be. A párt közleményében úgy fogalmazott, egy Európához tartozó, civilizált országban nem lehet oktató az - még ha jelenleg nem tanít is -, aki a diákjainak szánt jegyzetében súlyosan sértő és kirekesztő kijelentéseket fogalmaz meg egy kisebbségről.

Szerinte nem rasszizmus

Jeszenszky Géza, aki 2011 nyarától tölti be a norvégiai és izlandi nagyköveti posztot, az Indexen megjelent cikk után azt állította, felháborító rasszizmust emlegetni a könyvében közölt állításokkal kapcsolatban.

Oslóban másképp ítélték meg a helyzetet. Jeszenszkyt annak ellenére is eltanácsolták az érzékeny kisebbségi kérdésekkel foglalkozó rendezvénytől, hogy annak szervezésében a svéd és az izraeli mellett a magyar nagykövetség is részt vett.

A konferencia magyar előadója, Karsai László, a szegedi egyetem holokausztkutatója – szintén Jeszenszky miatt – visszamondta a részvételt, de az oslói intézet kifejezett kérésére végül eleget tett a meghívásnak.