Bajnai: 2014-ben lehet az összefogásra szavazni

MTI/Index
2012.10.31. 12:47

Az Együtt 2014 választói mozgalom szerint megtalálják a megfelelő szervezeti formát, így biztosan lehet majd az összefogás jelöltjeire szavazni a következő parlamenti választáson.

A Milla Egyesület, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és a Haza és Haladás Egyesület által létrehozott mozgalom az MTI-nek szerdán küldött közleményében azt írta: a kormányoldal célja, hogy neki lejtsen a pálya a választásokon, ezért a regisztráció bevezetésével elveszik a szavazati jogát azoknak, akik csak a kampány utolsó két hetében döntenek úgy, hogy elmennek szavazni.

Az egyesület szerint árulkodó az is, hogy a kormánypárti képviselőknek csak október 23-a után jutott eszébe szigorítani a választási eljárási törvényjavaslat egyesületekre vonatkozó rendelkezéseit. A Fidesz-kormány el akarja bizonytalanítani a Milla, a Szolidaritás és a Haza és Haladás támogatóit, valamint arra "akarja kényszeríteni a formálódó választói összefogás résztvevőit, hogy itt és most párttá alakuljanak" - közölték.

Az Együtt 2014 szerint azonban a demokratikus ellenzéki oldalnak most nem új, versengő pártra van szüksége, hanem széles választói összefogásra. Akármennyire kreatív lesz a kormány, "hogy akadályozzon minket, mi még kreatívabbak leszünk: olyan szervezeti formát találunk az összefogásnak, amely a leghatékonyabbnak ígérkezik a rezsim aktuális szabályrendszerével szemben" - olvasható a közleményben.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján - az alkotmányügyi bizottságnak a választási eljárási törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványáról – azt mondta: egyesületek eddig sem indulhattak az országgyűlési választásokon, és ezt ezután sem tehetik meg. A politikus visszautasította, hogy a módosítás összefüggésben állna azzal, hogy Bajnai Gordon volt miniszterelnök egyesületet alapított Haza és Haladás néven.

Selmeczi azt mondta: ha egy bejegyzett egyesület indulni akar az országgyűlési választáson, akkor annyi a teendője, hogy bejelenti, a jövőben pártként kíván működni, vállalva ezzel az utóbbiakra vonatkozó szigorúbb gazdálkodási előírásokat. "Lehet, hogy azért van ekkora purparlé ebből az egész ügyből, mert van olyan egyesület, amely nem szeretné, hogy jobban belelássanak a gazdálkodásába, és esetleg megtudják, hogy külföldről is kapnak támogatást?" - tette fel a kérdést Selmeczi.

A parlament hétfő éjjel tartott részletes vitát a választások új szabályairól, ám az akkor ismert változathoz képest a fideszes Papcsák Ferenc benyújtott kedd délelőtt egy 65 oldalas, 227 pontos módosítást. A módosítás kizárja, hogy egyesületek jelöltet állítsanak parlamenti választásokon. Ez nagyon komoly változást nem jelent, mert listát az eredeti tervezet szerint is csak pártok állíthattak volna, vagyis csak egyéni jelöltek mellé állhattak volna egyesületek. Ez a lehetőség azonban most megszűnik.

Az MSZP képviselői a keddi bizottsági ülésen arról beszéltek, hogy a módosítás kifejezetten annak szólt, hogy a Bajnai Gordon vezetésével megalakult a Haza és Haladás Egyesület a múlt héten. Az egyesület egyik alapítója, Szigetvári Viktor kampányszakértő az Indexnek kedden azt mondta, hogy ugyan amatőrnek és szégyenletesnek tartja, hogy ilyen sűrűn módosítják a törvénytervezet, de választási terveiket nem akadályozza a módosítás.