Lesz elég hely télen a hajléktalanoknak

2012.10.31. 14:41

Nem lesz férőhelyhiány a fővárosi hajléktalanszállásokon idén télen, ez nagy biztonsággal állítható - mondta Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) alelnöke szerdán, a szervezet I. kerületi szállóján, ahol Soltész Miklós szociális államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatót.

Az 5500 budapesti ágyat szükség esetén további legalább 500-600 férőhellyel tudják bővíteni. Az elmúlt évben a kormányzat és a főváros közös fejlesztése eredményeként majdnem 700 férőhellyel bővült az ellátórendszer. Elmondta, az hogy valaki utcára kerül, jórészt a szociális betegség tünete, ezért a hajléktalanok eltüntetése az utcáról csak eseti kezelés, nem gyógyítás. Ezért egyedi útkíséréssel próbálják meg segíteni az embereket.

Szerinte egy a budapesti aluljárókban élő hajléktalannak - a biztosított szolgáltatásokkal, ellátással - sokkal nagyobb túlélési esélye van, mint annak, aki egy kistelepülés utolsó, fűtetlen házában él.

A fővárosban megváltozott az ellátás finanszírozása; míg az elmúlt 20 évben az ágyak után fizettek, ma már azok a szervezetek kapnak forrást, amiknek sikerül az utcáról behozni az embereket valamilyen ellátásba. Az új rendszerben a budai oldal ellátását az MMSZ, míg a pesti oldalét a Menhely Alapítvány végzi.

A szeretetszolgálat krízisautója november 1-jétől működik a nap 24 órájában, segítséget pedig továbbra is a diszpécserszolgálat 06-1-338-41-86-os telefonszámán lehet kérni.