Magyar cégek segítenek a szíriai fegyvereladásokban?

2012.11.05. 18:11

Egy egyiptomi üzletember állítása szerint bolgár és magyar cégek török vállalatoknak adnak el fegyvereket, amelyeket azok egyebek mellett a szíriai ellenzéki hadseregnek továbbítanak - hangzott el a Rosszija 24 állami hírtelevízió hétfői riportjában.

Mohamed Szelim úgy vélte: az Egyesült Államok arra törekszik, hogy Afganisztánná változtassa Szíriát. Ebben nem csak Szaúd-Arábia és Katar, hanem kelet-európai országok is segítik - kommentálta az egyiptomi üzletember kijelentéseit az orosz televízió tudósítója.

A Szíriából küldött beszámolóban megszólaltatott egyiptomi állítása szerint a NATO-ba való belépésüket követően a kelet-európai országok megtalálták a módját annak, hogy miként ürítsék ki a régi szovjet fegyverekkel teli raktárakat.

"Pontosan tudom, hogy például bolgár, magyar cégek tárgyalnak török vállalatokkal, automata fegyvereket, robbanószereket, páncéltörő rakétákat adnak el nekik, azok pedig a fegyvereket a Szabad Szíriai Hadseregnek és más fegyveres csoportoknak juttatják el. Törökország kommunikációs rendszerekkel, élelmiszerrel, gyógyszerrel segít és biztosítja a hátországot a harcosoknak" - állította Mohamed Szelim a Rosszija 24 hírtelevíziónak.

Törökország segít a szíriai ellenzéknek?

Az orosz riportösszeállításban egy libanoni televíziós tudósító arról beszélt, hogy miként történik a fegyverek átadása a török-szíriai határon. A szállítmányt éjjel viszik a határra, ahol a török hadsereg tisztjei bonyolítják le az ügyletet.

Az orosz állami televízióban hétfő reggel óta minden órában sugárzott riport egy szíriai férfi kivégzéséről készült felvétellel kezdődik, akit a Rosszija 24 tudósítója szerint a Szabad Szíriai Hadsereg tagjai öltek meg a helyi hatalommal való együttműködés vádjával.

Az orosz televízió összeállításában elhangzott: a szíriai fegyveres csoportok növekvő kegyetlensége és brutalitása tovább mélyítette a szakadékot az amúgy is széttagolt, külföldön működő szíriai ellenzékiek között.