Orbán a bőrnadrág és a laptop egységéről

2012.11.05. 17:19
Orbán Viktor miniszterelnöknek hétfőn személyesen kellett válaszolnia a parlamentben a neki feltett azonnali kérdésekre, így hosszan faggathatták az ellenzékiek az elmúlt hónapban felmerült problémákról. A komrányfő retorikai taktikája arról szólt, hogy először bemutatta, hogy miben ért igazából egyet az ellenzékiekkel, majd megsértődött, hogy méltatlanul kötözködnek vele a részletkérdéseken.

Hol vannak a kommunisták?

A legkeményebb szócsata rögtön az elején hangzott el, amikor a szocialista Harangozó Tamás a régi Orbán Viktort kérte számon a mostanin. Szerinte kollégistaként a miniszterelnök még a szabadságért harcolt, de most már nem fontos neki a szabadság, mert keleti diktatúrákkal barátkozik, és korlátozza a választójogot. Orbán Viktor kikérte magának, hogy a kommunista párt utódszervezetének képviselője oktassa ki demokráciáról és szabadságról. „A nyolcvanas években én nem a diktatúra ellen harcoltam, hanem azok ellen, akik csinálták a diktatúrát. Az önök párttársai ellen, ezt ne feledje el” – tette hozzá.

Harangozó erre emlékeztette Orbánt, hogy az ő családjában volt párttitkár, frakciójában meg volt ügynökök és volt kommunisták vannak. Orbán erre azt mondta, hogy aki őt sértegeti, az a választóit sértegeti.

Ne raboljuk egymás idejét

Az alcímben szereplő felszólítást Orbán a jobbikos Z. Kárpát Dánielnek mondta, aki szerint az új földtörvény tervezete nem zárja ki a külföldiek földvásárlását, pedig Orbán ezt ígérte. A miniszterelnök szerint ugyanaz a célja neki és Z. Kárpátnak ebben az ügyben, hogy külföldi ne vehessen földet.

Ezt ugyan tételesen nem lehet megtiltani az EU-tagságból fakadóan, de olyan feltételeket viszont állítottak, amelyek a gyakorlatban ezt kizárják. Z. Kárpát szerint a feltételek kijátszhatók. Orbán szerint Z. Kárpátnak inkább jó módosítókat kellene írnia a törvényhez, egyébként pedig legyen türelmesebb, nézze meg a törvény hatását, és ha nem lesz jó, akkor majd „módosítjuk, ott ahol szükséges”. Vagyis nem tartotta időszerűnek a jobbikos felvetését.

Ki a labanc?

Schiffer András (LMP) azzal szembesítette Orbánt, hogy a Közgép rengeteg állami közbeszerzést nyert el külföldi cégekkel konzorciumban, és ezzel tisztán magyar cégektől vette el a munkát. Bőven sorolt számokat is, hogy hány milliárdot kapott osztrák és francia cégekkel együtt a Közgép. Schiffer szerint kár volt az LMP-t lelabancozni, amikor számon kérték a Közgép térnyerését, mert a Közgép tendergyőzelmei egyben külföldi cégek győzelmei is.

Orbán Viktor szerint az a labanc, aki magára veszi, vagyis az LMP az, mégiscsak. Amúgy egyetértett azzal, hogy minél több magyar cég győzzön közbeszerzéseken.

Schiffer szerint a kormány kurucul beszél, de labancul cselekszik, mert a magyar cégek nem jutnak lehetőségekhez a közbeszerzésekkor, a fellebbezési díj pedig annyira megemelkedett, hogy azt a magyar kisebb cégek nem bírják kifizetni. Orbán erre azt mondta, hogy már majdnem komolyan vette Schiffert, de amikor a 2014-es LMP-s tervekről szólt, rájött, hogy ez csak egy kortesbeszéd, ezért nem is foglalkozott a felvetésekkel.

Turul és bőrnadrág

A szocialista Tóbiás József szerint Orbán egy elsüllyedt világot akart restaurálni, amikor egy ópusztaszeri turulszobor avatásakor méltatta a jelképet. Orbán a bajor hagyományőrzést tekinti példaértékűnek, ahol a bőrnadrág és a laptop jól megfér egymás mellett. A kormányfő nem értette, hogy miért zavarja Tóbiást az, hogy a turult ünnepelte, hiszen közben nem sértette senki érzékenységét.

Halálbüntetés nem lesz

A jobbikos Mirkóczki Ádám a halálbüntetés visszaállítását követelte, mert „az emberek szubjektív biztonságérzete egyes területeken a nullával konvergál”. Orbán figyelmeztette, hogy az EU-ban tilos a halálbüntetés. A miniszterelnök szerint nincs sajnos olyan törvény, ami nullára csökkenti a bűnözést. Mrikóczki szerint nem lehet fontosabb az EU-s szerződés, mint az áldozatok védelme.

Milyen tranzakciós adó?

Vágó Gábor (LMP) olyan tranzakciós adót kért számon, mint amilyet az Európai Bizottság is javasolt, és amit 10 ország bevezetni készül, és ami kifejezetten a tőkepiaci mozgásokat adóztatja. Nem pedig olyat, mint a magyarországi tranzakciós adó, ami minden pénzmozgást büntet.

Orbán szerint a magyar kormány is meg fogja adóztatni a tőkepiaci mozgásokat, csak azért nem EU-s rendszerben, hogy a bevétel itthon maradjon, és ne Brüsszelbe kerüljön. Szerinte más kérdés, hogy egyéb pénzmozgásokat is adóztatnak. Ez ugyanis arról szól, hogy a fogyasztást adóztatják jobban, hogy a munkát kevésbé kelljen terhelni, és a bevételek a munkahelyvédelmi akciótervre mennek majd el.

Vágó szerint a bankok a tranzakciós adót a lakosságra terhelik majd, Orbán szerint ez csak riogatás, és úgy emlékszik, hogy a bankadót se terhelték végül tovább.

Magyar cégek magyar nyelven

A jobbikos Szávay István azt követelte, hogy a CBA, az OTP és a Mol határon túli üzleteiben legyen alapkövetelmény, hogy a munkatársak beszéljenek magyarul, és legyenek magyar feliratok, ügyfélszolgálatok, honlapok.

Orbán ezzel elvben egyetértett, de jelezte, hogy a kormány nem tud beleszólni magáncégek ügyeibe. Javasolta, hogy ellenzéki és kormánypárti képviselők együtt lobbizzanak e cégeknél e célokért.