Úgy hazudjon, hogy közben igazat mond

2012.11.05. 17:32 Módosítva: 2012.11.05. 18:39
Könnyű úgy hazudni, ha az ember közben nem mond igazat, tudtuk meg a parlament első novemberi ülésén Soltész Miklós államtitkártól. De kiderült az is, hogy Vona Gábornak rengeteg cigány testvére van, a cigánykérdés megoldása pedig egy bizottság felállítása volna.

„Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot” – írja a Harmonia Caelestis című művében Esterházy Péter. Az író fantáziája persze nem szárnyalhat olyan szabadon, mint a magyar kormány államtitkáráé. Soltész Miklós, az emberi erőforrások államtitkára ugyanis konkrétan azt követelte a szocialisták vezérszónokától, Lukács Zoltántól, hogy „ne úgy hazudjon, hogy közben nem mond igazat”. És nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor a rosszhiszemű olvasó arra gyanakodhatott, hogy a közvetítésben leírtak a tudósító agyszüleményei.

(Kivételesen nem linkeljük külön-külön a felszólalásokat, az élő közvetítésünk archivált változatát itt olvashatja.)

A nap retorikai színvonalát már az ülés előtt megalapozták a képviselők, akik sajtótájékoztatóikon a közoktatás jéghegynek tartó hajójáról és javaslatcsomagok csokrának kibontásáról értekeztek. Ezután Rétvári államtitkár még csak családvédelmi intézkedésként értelmezte újra mindazt, amit a kormány az elmúlt két évben elért, de Hoffmann oktatási államtitkár már minősítéseket minősített minősíthetetlennek és követelte a jelzők szövegelemzését Osztolykán Ágnesnek válaszolva. Tőle tudtuk meg azt is, hogy „az állam mi vagyunk”, és a többes szám első személyt tényleg önmagukra, vagyis a parlamenti képviselőkre és a kormányra értette.

Utána Révész Máriusz idézte meg Bajnai Gordon lapunknak adott interjúját és bajnaizott hosszasan a szemkilövések apropóján. „Az nem kérdés, hogy Magyarországon idén is lesz tél” – következett a szocialista Lukács, akinek úgy kéne hazudnia, hogy közben igazat mond. Ezután jelentette be Vona Gábor ország-világ előtt, hogy minden tisztességes cigányembert a testvérének tekint. Utána a cigánykérdés megoldására egy bizottság felállítását követelte.

„Jól tudjuk, hogy ha valaki valamit nem akar megoldani, felállít egy bizottságot” – na ezt nem Győri Enikő EU-ügyi államtitkár válaszolta Vonának, hanem a jobbikos Novák Előd Pintér Sándornak egészen más témában pár perccel később. Győri inkább csak kikérte magának Vona vádját, hogy Jeszenszky Géza norvégiai nagykövet igazat mondott volna. Novák amúgy az ügynöklisták nyilvánosságáról kérdezte Pintér belügyminisztert, akitől megtudtuk, hogy a kormány nagyon szeretné azokat nyilvánosságra hozni, csak az istennek se megy neki.

Ezután olyan történt, amit még sosem láttunk, pedig már a Gyurcsány-kormány idején is a parlamentben ültünk hétfőnként. Czomba Sándor államtitkárra őszinteségi roham tört, ezért beismerte, hogy az egész magyar gazdaság belepusztult volna, ha olyan mértékben emeli a béreket, ahogy az a kötelező minimálbéremelésből következett volna. Majd egy érdekes matematikai művelet eredményét ismertette, miszerint ha összeadjuk az idei reálbércsökkenést a jövő évi várható reálbércsökkenéssel, reálbérnövekedést kapunk. Persze Elképzelhető, hogy összeadás helyett szorzásra gondolt, annak se volna kevesebb értelme.

A Nemzetgazdasági Minisztérium cikkünk másnapján a következő helyreigazítást juttatta el szerkesztőséngünkhöz: Az Országgyűlés jegyzőkönyvének tanúsága szerint Czomba Sándor államtitkár válasza így hangzott el szó szerint: „Azt javaslom, tisztelt képviselő asszony, hogy ne egy-egy évet ragadjunk ki. Átállunk az egykulcsos arányos adórendszerre. Ez bizony egy nehéz átállás, és három év kell ahhoz, hogy ennek mindenféle hatása, pozitív hatása érvényesüljön. Figyelje meg a KSH adatait, 2011-ben reálszinten 5,8 százalékkal nőttek a bérek a családi adókedvezményt figyelembe véve. A többgyermekes családoknál ennél lényegesen magasabb volt. Valószínűleg az idei évben nem mondhatjuk el ezt a számot, valószínűleg reálszintű csökkenés várható, de én azt javaslom, hogy a három évet együtt vizsgáljuk, és meggyőződésem, hogy a három évet együtt vizsgálva, a végszaldó pozitív lesz.”

A további felszólalásokból már csak Halász János „Elmúltnyolcév” című szabadversét idéznénk:

Vizitdíj. Kórházi napidíj. Önökkel ellentétben az emberek. Elmúltnyolcév. Az ország eladósítása, államadósság. Egyszerűen az sem igaz, amit kérdez. Hazudik.

A nap fénypontja az azonnali kérdések voltak, melynek során Orbán Viktor tisztázta azt a félreértést, hogy ő a diktatúra ellen harcolt volna. Minderről bővebben ebben a cikkünkben olvashat. Itt a továbbiakban majd a határozathozatalokról olvashat.

Elsőként a magyar katonák afganisztáni szerepvállalásáról szóló beszámoló elfogadásáról döntöttek, majd Rogán Antal, Gulyás Gergely, Puskás Imre és Rubovszky György kormánypárti képviselők javaslatára újra módosították a parlamenti házszabályt. A javaslat szerint a költségvetés zárószavazása előtt a költségvetés egyenlegét és a kiadási és bevételi főösszeget érintő módosító indítványt kizárólag a kormány vagy a költségvetési bizottság nyújthat majd be.

Az önkormányzatokról

Hétfőn fogadják el Lázár János és Nagy Csaba javaslatát az önkormányzati törvény módosításáról. A 2011 decemberében elfogadott törvény egyik, 2013. január 1-től hatályos rendelkezése szerint a városi és a kétezer főt meghaladó lakosságszámú települési önkormányzatok képviselőtestülete nem tagadhatja meg a közös önkormányzati hivatal létrehozására irányuló megállapodás megkötését, ha azt a vele határos település kezdeményezi. Lázárék most mégis megteremtenék a megtagadás lehetőségét. Ehhez elég az illetékes kormányhivatal vezetőjének a jóváhagyása, a döntés ellen pedig bírósághoz lehet fordulni.

A schengeni információcseréről

A rendészeti törvényt az EU-s jogharmonizáció keretében kellett módosítani a schengeni információs rendszer keretében történő információcsere új szabályaival.

Az elektronikus hírközlésről és a digitális átálásról

Rogán Antal és Menczer Erzsébet fideszes képviselők törvényjavaslata alapvetően a hírközlési piacot, vagyis a mobilszolgáltatókat érinti. Egyik legfőbb pontja, hogy a törvény alapján a szolgáltatók nem terhelhetnék át ügyfeleikre azokat az adókat és illetékeket, amelyeknek az alanya a szolgáltató - vagyis a telefonadót.

Emellett korlátozták az egyoldalú szerződésmódosítás jogát, illetve megteremtették a lehetőségét annak, hogy az ügyfél a számára hátrányos módosítások miatt felmondhassa akár a határozott idejű szerződéseket is.

A parlamentrajongók emlékezhetnek rá, októberben napirend előtti felszólalás témája is volt az állami digibox, aminek a bevezetését a kormány meg is ígérte. És ezt most teljesítik is, a rászorulók kedvezményesen kaphatnak a digitális műsorok vételéhez szükséges berendezést.

A létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről

A kritikus infrastruktúra – energiaellátás, vasúti hálózatok, ívóvíz-szolgáltatás, árvízvédelem, kormányzati informatikai rendszerek, a rendvédelmi és honvédelmi létesítmények – védelme egyrészt alapvető nemzeti érdek, másrészt európai uniós kötelezettség is, A rendszervédelemről korábban kormányrendeletekben intézkedtek, mostantól magasabb szintű jogszabályban rendezik a kérdést. A javaslathoz benyújtott módosítók közül a beterjesztő belügyminiszter csak apróbb technikai módosításokat támogatott.

Az Eximbankról és az exporthitel-biztosítóról

Matolcsy György javaslatával azt szeretné elérni, hogy a nemrégiben kizárólagos állami tulajdonba vett Eximbank és a Magyar Exporthitel-biztosító (Mehib) felpörgesse üzleti aktivitását, ennek érdekében egyszerűsítik a forrásbevonás szabályait. Megteremtik például a lehetőségét az állam kézfizető kezessége melletti forrásszerzésnek is - eddig a bank kizárólag más hitelintézetektől szerezhetett forrásokat tevékenysége finanszírozására.

Az új szabályozás szerint az Eximbank nemcsak a konkrétan exportpiacra termelő, késztermékeket előállító cégeket, hanem ezek hazai beszállítóit is támogathatná. Ugyanígy megteremtenék a lehetőségét, hogy a kizárólagos állami tulajdonú bank magyar vállalatok külföldi befektetéseit is támogassa. Ezeket az ügyleteket az új szabályozás szerint a Mehib biztosíthatja.

A törvényjavaslathoz a parlament gazdasági bizottsága nyújtott be több, technikai jellegű módosító indítványt - ezek közül az egyik az Eximbank és a Mehib vezetőire vonatkozó összeférhetetlenséget szabályozza az eredeti javaslatnál sokkal bővebb terjedelemben. A javaslatokat Matolcsy miniszter is támogatta.

A kiemelt beruházások megvalósításának gyorsításáról

Navracsics igazságügyi miniszternek szívügye a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsítása, legalábbis nem először módosít törvényt ennek érdekében. Korábban például már elérte, hogy ha egy beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, akkor a régészeknek harminc napjuk van kutakodni a beruházás helyszínén.

Most azzal gyorsulhat tovább a beruházások megvalósulása, hogy a kormány a koordinációs feladatokra kormánymegbízottat jelölhet ki, akinek a feladat- és hatáskörét rendeletben meg is határozhatja. A kormánymegbízott ezután bármilyen hatóságot soron kívül utasítgathatna, olajozva ezzel a gyakran akadozó ügyintézést.

A MÁV Általános Biztosító Egyesülettel (ÁBE) kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéseken alapuló kártérítési igények érvényesítésének szabályairól

A parlament honlapján vasárnap megjelent törvényjavaslat szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításból származó tárgyévi díjbevételük arányában a kgfb-t nyújtó biztosítóknak kell feltölteniük azt a technikai számlát, amelyről a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) bocsát forrást a MÁV ÁBE rendelkezésére, hogy kifizethesse azokat a megalapozott kárigényeket, amelyeket az ügyfelei okoztak.

A tervezet szerint a MÁV ÁBE felszámolója a törvény hatályba lépését követő 15 napon belül köteles felmérni a kifizetetlen károkat. Közben a MABISZ nyit egy technikai számlát, amelyre a biztosítók befizetik a rájuk jutó pénzt. A felmérést követő 30 napon belül pedig már meg is kezdi a MÁV ÁBE részére a kifizetést a MABISZ. A MÁV ÁBE a rendelkezésre álló pénzeszközökből folyamatosan teljesít kifizetést az egyesület alapszabályában meghatározott, vagyonelszámolási eljárásra alkalmazandó sorrendnek megfelelően.

A biztosítókat a befizetési kötelezettség a MABISZ erre irányuló felhívása esetén terheli. A MABISZ a technikai számla fedezetét a Kártalanítási Számla és a Kártalanítási Alap feladatainak ellátásához rendelkezésre bocsátott pénzeszközök felhasználásával is biztosíthatja, amely a biztosítói befizetések mértékét csökkentheti.

Az új törvény hatályba lépése után a MÁV ÁBE volt tagja ellen - kártérítési igény miatt - végrehajtás nem indítható. Ha pedig már folyik a végrehajtás, akkor az - a vagyonelszámolás lezárultáig - az adós kérelmére szünetel. A törvény hatályba lépését követő 180. napon túl egyezséggel vagy jogerős bírósági ítélettel lezárásra kerülő kártérítési igények fedezetére a MÁV ÁBE olyan összegű tartalékot képez, amely alkalmas a még nem vagy csak részben rendezett kártérítési igények és ezek költségeinek fedezetére.

A határozathozatalok után Matolcsy György a Nemzeti Adó és Vámhivatalról szóló törvényt módosító javaslatának vitájával folytatják az ülést, majd Orbán Viktor a parlamenti évadot megnyitó beszédében beígért pénzügyi ombudsmanjáról szóló törvényjavaslat tárgyalása következhet. Ezután még tárgyalnak a földgázellátásról, a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról és a Költségvetési Tanács elnökének vagyonnyilatkozatáról is.

Hétfőn tárgyalhatják az államháztartási törvény módosítását is, amit a különleges sürgős eljárás szabályai szerint kedd reggel már el is fogadhatnak. Rogán Antal javaslatára mégis átírhatnák a költségvetés fő számait, amiket elvileg már a nyáron kőbe véstek.

Kedden aztán politikai vitanappal folytatódhat az ülés, Rogán Antal kezdeményezésére feltárják, hogy mégis ki tehet az ország eladósodásáról. A kormány álláspontját a vitában személyesen Orbán Viktor ismerteti majd.

Az öt és fél órán át tartó színjáték után megvitatják az új komáromi híd építéséről szóló szlovák-magyar megállapodást, a csődtörvény és a bérgaranciaalapról szóló törvény módosítását, az afganisztáni magyar tartományi újjáépítő-csoportról szóló kormányhatározat módosítását, a Kehi jogköreit módosító törvényjavaslatot, a filmtörvényt, a kulturális örökségvédelmi törvényt és a fővárosi ingatlanok önkormányzati tulajdonba adásáról szóló törvényt.

A hétfői általános vita után már kedden részleteiben is megvitathatják a pénzügyi ombudsmanról szóló törvényt. A nap a NAV-ról szóló törvény részletes vitájával zárul majd.

Szerdán az oktatási, a szociális és a gyermekvédelmi intézmények államosításáról szóló törvényjavaslatok vitájával kezdenek, majd a Gazdasági Versenyhivatal beszámolójának vitájával folytatják a munkát. És ha a parlament hozzájárul és újranyitja, szerdán tarthatják a választási eljárási törvény részletes vitáját is.