BCE: Félreérthető és elfogadhatatlan Jeszenszky mondata

2012.11.06. 10:09

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) rektora szerint Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövet a romákról szóló, médiában idézett mondata félreérthető és elfogadhatatlan; Rostoványi Zsolt az LMP nyílt levelére válaszolva azt közölte: Jeszenszky Géza feladata, hogy bármely tudományos vagy esetleg politikai színezetű állítását bizonyítsa, alátámassza vagy visszavonja.

Rostoványi Zsolt – Szabó Tímea, Osztolykán Ágnes és Karácsony Gergely ellenzéki képviselőknek címzett – válaszában, amelyet kedden az MTI-hez is eljuttatott, azt írta: Jeszenszky Géza "kisebbségekkel kapcsolatos megnyilvánulásait mindig is a kisebbségek jogai melletti kiállás jellemezte. Eddigi tevékenysége során soha nem merült fel vele szemben olyan kifogás, hogy bármilyen kisebbséggel szemben előítéletekkel viseltetett volna. Tény ugyanakkor, hogy a médiában idézett mondata félreérthető, ebben a formájában számomra sem elfogadható".

A rektor álláspontja szerint ugyanakkor Jeszenszky Géza feladata, hogy "bármely tudományos vagy esetleg politikai színezetű állítását bizonyítsa, alátámassza vagy visszavonja". A nyílt levelezés nem az az eszköz, amely tudományos kérdések megvitatására alkalmas – tette hozzá.

Rostoványi Zsolt hétfői keltezésű levelében leszögezte: az egyetem és saját nevében elhatárolódik "a rasszizmus megnyilvánulásának valamennyi formájától".

Kitért arra: Jeszenszky Géza több mint három évtizeden át volt a BCE nemzetközi kapcsolatok tanszékének, majd intézetének elismert oktatója. Történelmi tárgyak sorának oktatása fűződik a nevéhez. Meghatározó szerepe volt a Kelet–Közép–Európával foglalkozó különböző kurzusok oktatásba történő bevezetésében, sok hallgató készítette irányítása alatt szakdolgozatát. Hosszabb ideig tanított vendégprofesszorként az Amerikai Egyesült Államokban. Több száz tanulmánya, illetve cikke jelent meg hazai és külföldi folyóiratokban, heti- és napilapokban. Két önálló kötet szerzője, több könyv társszerzője. 2006-ban habilitált.

Jeszenszky Géza két éve nem oktat a Budapesti Corvinus Egyetemen, jegyzetét az egyetem az oktatásban nem használja. Jeszenszky Géza 2006 februárja óta nem áll közalkalmazotti jogviszonyban az intézménnyel. Mint egyetemi magántanár 2011-ig óraadóként vett részt az oktatásban, e tevékenységét azóta nem folytatja – írta Rostoványi Zsolt.

Korábban az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján azt írta: Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a BCE-n tanít, úgy fogalmaz, "azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással".

Jeszenszkyt a múlt héten levélben kérte fel a Norvég Holokauszt és Vallási Kisebbség Kutatóintézet, hogy ne vegyen részt az intézet keddi nemzetközi Wallenberg-szimpóziumán. Az intézmény vezetése úgy ítélte meg, hogy romákról szóló tézisei miatt Jeszenszky személye vállalhatatlanná vált, annak ellenére, hogy a magyar nagykövetség, így maga Jeszenszky is a konferencia egyik kezdeményezője és szervezője volt.

Az LMP október 29-én nyílt levélben kérte Rostoványi Zsoltot, hogy mentse fel tanári állásából Jeszenszky Gézát, az Antall-kormány külügyminiszterének egyetemi jegyzetét pedig haladéktalanul vonják be. A párt az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: egy Európához tartozó, civilizált országban nem lehet oktató az – még ha jelenleg nem tanít is –, aki a diákjainak szánt jegyzetében súlyosan sértő és kirekesztő kijelentéseket fogalmaz meg egy kisebbségről.

A BCE október 30-án azt közölte: az egyetem vezetése elhatárolja magát Jeszenszky Géza jegyzetének az elmúlt napokban a sajtóban többször idézett mondatától.

Jeszenszky Géza november 5-ei, Rostoványi Zsoltnak címzett nyílt levelében azt írta, az egyetem elmulasztotta őt meghallgatni, és neki, az elsődlegesen érintettnek, nem is küldték meg az állásfoglalást. Az intézmény eljárását súlyosan méltatlannak tartotta. Szerinte a BCE nyilatkozata nem áll összhangban az őt jól ismerő oktatók véleményével.