Három és fél év a feleségére gázt engedő férfinak

2012.11.06. 19:45

Az elsőfokú bíróság felmentő ítéletét módosítva három év hat hónap börtönbüntetésre ítélt nem jogerősen egy nyírkarászi férfit kedden a Debreceni Ítélőtábla – közölte Fórizs Ildikó, a táblabíróság szóvivője.

A vádlott és a későbbi sértett házassága az utóbbi években megromlott a férfi italozó életmódja miatt. A vádlott ittas állapotban több esetben azzal fenyegette feleségét, hogy megöli.

2011 júliusában a házaspár veszekedése után a férfi a korábban átalakított gázcsonkra egy műanyag csövet szerelt, és a korábban az ablakkeretbe fúrt lyukon bevezette a lakásba.

A sértett észlelte a gáz sistergő hangját és a gázszagot, és telefonon bejelentést tett a rendőrségen, hogy a férje a vezetékes gázt engedi a szobába. Figyelembe véve a lakóhelyiség méretét, az egy-másfél óra alatt bejutó gázmennyiség már olyan elegyet alkotott volna, amely perceken belül halált okozhat. A férfi a bűncselekmény elkövetését nem ismerte el.

A Nyíregyházi Törvényszék márciusban felmentette a férfit a kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vád alól. Az ügyész fellebbezett.

A Debreceni Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatva M. Józsefet emberölés kísérletének bűntettében bűnösnek találta. Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért, az ügyész a minősítés megváltoztatásáért, súlyosbításért fellebbezett. Az ügyben a Kúria mondja ki a végső ítéletet.