no

Készültség a Rábán és a Dráván

2012.11.06. 15:47

A szentgotthárdi szakaszon már apadásnak indult, Körmendnél azonban várhatóan csak az esti órákban tetőzik a Rába – közölte Szimandel Dezső, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető-helyettese.

A Rábán levonuló árhullám Szentgotthárdnál hajnali 3 órakor 425 centiméterrel tetőzött. A 12 órakor mért vízállás 316 centiméter volt, ezért a vízügyi igazgatóság a harmadfokú árvízvédelmi készültséget másodfokúra mérsékelte, a délutáni órákban ezt tovább csökkentik.

Körmendnél estére a harmadfokú árvízvédelmi készültséget elérő vízállás várható, és völgyi elöntésekre is számítani lehet. A körmendi szakaszon a zsilipet lezárták, folyamatos a figyelőszolgálat, a vízszint a Rába alsóbb szakaszain várhatóan jelentősen csökken, így Sárvár térségében valószínűleg árvédelmi fokozat alatt tetőző vízállás várható.

A Rába áradása Magyarlaknál lakóházakat veszélyeztet. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményben azt írta: szükség esetére újabb ötszáz homokzsákot helyeztek készenlétbe, a katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság szakemberei a helyszínen irányítják a munkálatokat.

Tegnap a Dráva folyó horvát és szlovén szakaszán alakult ki kritikus helyzet. Az OKF szerint a horvát határ közelében lévő Ormoz városánál komoly védekezésre van szükség, a Dráva vízhozama megközelíti a másodpercenkénti háromezer köbmétert, erre utoljára 1965-ben volt példa.

A jelentős mennyiségű és intenzív esőzés következtében Szlovéniában már vasárnap estétől árad a legtöbb folyó (Soča, Sava, Ljubljanica,  Savinja, Dravinja), a víz számos települést öntött el, Maribor és Ptuj egyes városrészei víz alá kerültek.

A magyar katasztrófavédelem a horvát és szlovén partnerszervezetektől folyamatosan értesül a Dráván zajló eseményekről, szükség esetén azonnal segítséget nyújt, és felkészült a folyó hazai szakaszának védelmére.