Kozmetikázták az állami drogjelentést?

2012.11.06. 12:34

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a Nemzeti Drog Fókuszpont (hivatalos nevén: Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ, NKAKK) éves jelentéséből számos olyan részt kitöröltek, amelyek rossz színben tüntették fel a kormány drogpolitikáját. Az NKAKK az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) háttérintézménye, éves jelentései a hazai és uniós drogpolitikai döntéshozás fontos dokumentumai.

A TASZ szerint az NKAKK feladata a „hiteles, és a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő” adatok és információk szolgáltatása, és éves országos drogjelentése a droghelyzettel kapcsolatos legmegbízhatóbb információk forrásának számít. Az idei jelentés végleges változatából azonban számos olyan részlet és információ kikerült, amelyek a szeptemberben véleményezésre a szakembereknek és a kormánynak kiküldött verzióban még szerepeltek.

Töröltek olyan részeket, amelyek a hazai drogprevenció hiányosságaival foglalkoztak; például egy olyan kutatás beszámolóját, amely a hazai prevenciós szcéna helyzetét vizsgálta. Eltűntek mondatok, amelyek a két éve hiányzó nemzeti drogstratégia hiányára mutattak rá. Nem szerepel a jelentés végleges szövegében az intravénás drogfogyasztók körében mért hepatitis C fertőzöttségre, illetve a túladagolások megelőzésének szükségességére vonatkozó mondat sem.

A dizájnerdrogokkal foglalkozó részből a TASZ közlése szerint pont azok a megjegyzések hiányoznak, amelyek "a problémát kevésbé drámainak és súlyosnak mutatták be, mint az ezzel kapcsolatos kormányzati retorika". Így ugyanis nem kap kellő hangsúlyt, hogy éppen azok a drogok okozzák a legnagyobb problémát, amelyeket az állam hivatalosan támogat, így például az alkohol. Kikerültek egyes, a túladagolás-megelőző programok és a fertőzésveszélyt csökkentő tűcsereprogmok fontosságát alátámasztó megjegyzések is, vélhetően azért, mert ezek nem szerepelnek a hivatalos drogpolitika prioritásai között.

„A Nemzeti Drog Fókuszpont célja, hogy hiteles információkat szolgáltasson a döntéshozók számára, ezekre a jelentésekre kell alapozni a kormány drogpolitikáját. Az ötvenes évek gyakorlatát idézi, ahogyan meghamisítják a tudományos adatokat a politikai célok érdekében” – áll a TASZ közleményében.